Mărită-te şi fă copii!

Banner Film Experience

casnica-cu-copiiFemeile nu au viaţă uşoară, asta-i clar!

Aşa e mersul naturii, legea firii, treaba cu copiii şi procrearea, cu specia umană!

Problema e că la animale e mai simplu, se termină alăptatul, puiul învaţă să vâneze şi mama stă şi ea liniştită, înainte de o nouă împerechere şi o nouă naştere.

Noi, să mă ierte Dumnezeu, ne-mperechem mereu şi facem copii doar o singură dată sau de câteva ori, apoi îţi iese păr alb până învaţă să “vâneze”singuri! Ceea ce e supărător e că educația merge pe șabloane vechi de când lumea.  O fetiţă care de-abia deschide ochii-n lume deja aude în jurul ei:

-Spală aşa, fă aşa, dă aşa cu mătura, să ştii când te-oi mărita!

Sau

-Lasă că te văd eu când oi avea copiii tăi, o să trebuiască să le faci mâncare şi să vezi cum e când nu le place!

Pregătirea pentru viaţă a fetiţelor are legătură cu măritatul şi cu creşterea pruncilor, dar lucrurile sunt prezentate gri, nu roz, pare că acea viaţă care o aşteaptă e monstruoasă.

Se cere mult, aşteptările sunt mari, fata trebuie să dreagă şi să facă mereu, să ştie să-nvârtă mămăliga, să facă multe feluri de mâncare, să frece bine maioneza, să calce pantalonii cu dungă “că mâine poimâine te măriţi şi nu ştii să faci nimic”!

Şi băieţii ce sunt oare învăţaţi să facă?

Maxim, să-şi pună ciorapii murdari şi tricourile urât mirositoare în coşul cu rufe. Departe de ei gândul spălării unei perechi de chiloţi. Uneori sunt trimişi la cumpărături, cu lista-n mână şi nimeni nu-i învaţă să-şi coase un nasture.

Dacă vreo mamă insistă că fiul trebuie să ştie să-şi calce cămăşile sau dacă-l pune să-i cureţe cartofii pentru tocăniţă se va găsi cineva în familie, de regulă soacra sau bunica, să spună:

-Lasă-l dragă, e băiat! Mâine poimâine se-nsoară şi-i face femeia!

Mda!

Mai durează până s-o schimba mentalitatea, sunt şi bărbaţi bucătari, alţii chiar sunt capabili să bage rufe la spălat, dar grosul treburilor casnice tot pe femei pică.

Echilibru, asta trebuie, echilibru.

Şi fetele trebuie să-nveţe să bată un cui, şi băieţii trebuie să ştie să toace o ceapă.

C-apoi ce-or face mai târziu, în căsnicie, treaba lor!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. tereza says:

    in toatà perioada adolescentei nu am auzit decàt fraze de genul: ” mai lasà naibi càrtile, cà nu sti sa faci o tocanà sau sa pui muràturi. di dacà nu sti.. vei fi certatà de bàrbat si poate si bàtutà. da meriti ! la nimic nu te pricepi ! “. m-am màritat peste ceva ani. al meu a apreciat mult faptul cà am citit. nici nu a bàgat de seamà cà nu stiam sa fac o tocanà sau sa pun muràturi .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 6 =