“Mi-e tare poftă de…!”

Banner Film Experience

Tradiu0163ii culinare - AssisiDe câte ori nu am spus astfel!

De nenumărate ori am auzit aceste cuvinte din gura celor dragi !

Copiilor le e des poftă de ciocolată, dar asta înseamnă doar că le lipsesc mineralele şi vitamina B, lucru de înţeles pentru că sunt în perioada de creştere.

Poftele nu sunt altceva decât semnalul de alarmă al organismului nostru!

Suntem astfel avertizaţi că există o problemă serioasă, că echilibrul alimentar este periclitat.

Trebuie doar să ştim să interpretăm semnele pe care creierul ni le transmite!

Pofta de lapte indică lipsa de calciu şi fosfor, înseamnă că nu ar fi rău să ne facem un examen de osteoporoză, bineînţeles, dacă avem şi o vârstă mai înaintată.

Când ni se face însă poftă de acei biscuiţi săraţi din comerţ înseamnă că suferim de o carenţă de sodiu sau de magneziu; în acest caz trebuie să acordăm mai mult spaţiu în farfuriile noastre legumelor şi verdeţurilor, spanacului şi salatelor. Şi mai înseamnă că trebuie să folosim acasă acea sfântă sare de bucătărie marină care ne asigură necesarul de sodiu.

Pofta de fructe amare, grapefruit, de exemplu, ne spune că organismul nostru ar avea nevoie de o “ curăţenie generală”, că nu ar fi rău să-l dezintoxicăm niţel de grăsimi sau alcool.

Pofta de pâine indică lipsa azotului şi trece nu consumând neapărat pâine ci peşte sau alte alimente bogate în azot.

Pofta de cartofi, de pizza înseamnă lipsa acizilor graşi esenţiali şi nu este neapărat să ne repezim la un McDonald, ajunge să ne adăugăm mai mult ulei de măsline în salată.

Pofta de picant, de exemplu, înseamnă carenţă de zinc şi trece şi cu o banană.

Pofta de carne înseamnă lipsă de proteine, dar e suficient să gătim fasole sau mazăre!

Nu întotdeauna trebuie să ne urmăm poftele, nu trebuie să înghiţim repede ceea ce credem noi că le-ar face să treacă.

Este însă important să avem o dietă completă, preponderent bazată pe fructe, lapte, legume, verdeţuri, bogate în vitamine şi minerale.

Nu trebuie să neglijăm nici mişcarea în aer liber, plimbările şi orice tip de sport ne ajută să metabolizăm totul.

În momentul în care poftele ne chinuie des, ar fi înţelept să ne oprim o clipă din alergatul zilnic şi să ne gândim dacă modul în care ne alimentăm este corect.

 

Articol scris de Liliana Angheluță / foto de Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

  1. ghelbere elena says:

    Sunt o pofticioasa, in special de dulciuri, dar de o mancare care miroase frumos sau daca este aranjata intr-un mod deosebit in farfurie.

  2. (puiu)barbalata mirela says:

    Interesant articolul. Si destul de clar. Avem pofte, mai mult sau mai putin, dar asta inseamna ceva. Acum nu trebuie sa devenim obsedati de ideea ca ceva este in neregula cu noi….important este sa intelegem ca ceva se intampla in organismul nostru sau cu organismul nostru si trebuie sa actionam……atentie la ce mancam, cand mancam, cat mancam, etc

  3. Goleanu Anisoara says:

    Foarte interesant articolul! Avem probleme,nu e cazul sa ne impacientam, se pot rezolva atat de simplu,mancand ceva bun!Voi retine articolul,nu se stie niciodata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × one =