Papa Francisc şi cerşetorii Romei

Banner Film Experience

Papa FranciscEste deja o relaţie între ei,  născută din dragoste.

Papa duce grija lor; frumoasă expresia asta, “a duce grija”, pentru că nu înseamnă doar a dărui sau a încerca să schimbi în bine viaţa cuiva.

Înseamnă că te preocupi, gândeşti la binele acelei persoane, înseamnă o implicare pe termen lung.

Astfel, în zile ploioase, Papa cel bun trimise 300 de umbrele pe străzile Romei, să-i apere niţel pe cei fără un acoperiş deasupra capului.

Mulţi vor spune că era mai util să le dea o casă! Dar majoritatea cerşetorilor trăiesc astfel pentru că se simt liberi, pentru ei e un mod de viaţă şi refuză structurile unde ar putea primi ajutor. De aceea, sprijinul pe care-l pot primi e tot acolo, în mijlocul străzii.

Ce mai dărui Papa?

400 de saci de dormit cu ocazia onomasticii sale; altădată, plicuri în care se aflau bilete de autobuz şi cartele de telefon public!

În februarie au fost inaugurate primele duşuri publice pentru cerşetori, chiar lângă Basilica Sf. Petru.

Apă caldă, şampon, săpun, schimburi curate şi un frizer. Ideea a fost a Papei iar cei implicaţi o fac voluntar.

De curând au început pregătirile spirituale în vederea Învierii Domnului.

Cerşetorii Romei au primit plicuri cu câte 50 de eur, un bileţel de binecuvântare, dar au fost şi chemaţi să ajute la răspândirea în public a unei cărţulii de rugăciuni pe care Papa o dăruia oamenilor. Peste 100 de voluntari – cerşetori au răspuns rapid cererii. Cred că a fost cel mai frumos gest pentru că nimeni nu are niciodată nevoie de ei, nimeni nu mai crede în ei.

Papa Francisc, da!

I-a făcut să se simtă utili într-o societate care i-a alungat.

Aceşti oameni nu au nevoie doar de un bănuţ aruncat de departe, au nevoie de o privire bună, de iubire, au nevoie să fie importanţi în viaţa cuiva. Şi sunt. Pentru Papa cel bun sunt; atât de mult încât ultimul cerşetor care muri nebăgat în seamă, Willy, fu îngropat în cimitirulsfânt” al Vaticanului, alături de principi de rang înalt şi cavaleri.

Willy fusese un suflet amărât, nu avea neamuri şi nici prieteni. Cum nimeni nu vroia să-l îngroape, Papa hotărî brusc: “Îl aducem la Vatican!

Prinţ sau cerşetor, e totuna!

Oamenii străzii primesc totul cu demnitate.

Nu vor milă, ci dragoste creştinească.

Şi Papa Francisc, ca un tată bun, ştie ce le trebuie. Şi cum!

 Articol scris de Liliana Angheluță / sursa foto : www.aleteia.org


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

  1. ghelbere elena says:

    Cu totii avem nevoie de afectiune cu atat mai mult cei care au fost alungati la marginea societatii. De cele mai multe ori acestia sunt mai omenosi , mai buni decat cei care traiesc in palate si de aceea trebuie sa-i respectam si sa-i omenim atunci cand putem.

  2. Goleanu Anisoara says:

    Au si ei cersetori?! Nu-i vad decat pe ai nostri…Toti sunt amarati,indiferent in ce tara traiesc si se gasesc tot felul de solutii de moment,care nu prea le rezolva problemele.E un fel de capital electoral, capital de imagine dar, cu scuzele de rigoare, problema nu e rezolvata, e cosmetizata.

  3. camelia mitre says:

    Cat de frumos..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + twelve =