Pentru că multe dintre cititoarele site-ului AQUI AHORA ne-au spus că ar găti mai des somon conștiente fiind că grăsimile acestui pește sunt de calitate ridicată, dar prețul este prohibitiv, publicăm astăzi o rețetă și un tips care să vă permită să întrebuințați cât de des această varietate de pește.
Cumpărați tacâm de somon – mai exact cap și spinare de somon. Prețul pentru acest tip de produs este destul de permisiv (sub 10 lei) iar carnea de pe oasele și de pe capul de somon este mai mult decât îndestulătoare pentru a prepara diverse feluri de mâncare, în funcție de câte piese cumperi.
Dacă vrei să faci chiftele de somon ai nevoie de un cap și de două spinări de somon.
Spală bine de tot bucățile și pune-le la fiert în apă rece. Îndată ce au dat într-un clocot, scoate-le și dă-le la rece. Peștele nu trebuie fiert, ci mai degrabă opărit până la punctul la care carnea se desprinde de pe oase. Operațiunea este migăloasă, dar merită!
Pune carnea colectată pe un fund de sticlă și toacă-l mărunt cu un cuțit cu lama lată. Nu-ți recomand să-l dai prin mașina de tocat sau prin blender, întrucât fiind un pește gras se va transforma într-o pastă, fapt ce nu va avantaja rezultatul final.
Toacă foarte mărunt o ceapă sau o legătură de ceapă verde, 2 legături de mărar – gustul va fi mai bun dacă va fi mai mult mărar – una de pătrunjel, și adaugă totul peste peștele tocat.
Separat curăță și zdrobește aproximativ o căpățână de usturoi românesc – are gust mai bun decât alte tipuri de usturoi de pe piață – și freacă-l cu două-trei linguri de ulei de măsline. Pune-l și pe acesta la compoziția de bază.
Bate un ou cu două linguri de făină de psyllium și pune două lingurițe rase de sare de Himalya, o linguriță de turmeric, o linguriță de pulbere de ghimbir, o linguriță de piper alb sau piper de Cayenne. Întregul amestec toarnă-l peste compoziția de mai sus.
Încinge o cratiță antiaderentă și pune câteva linguri de ulei de floarea-soarelui. Modelează chifteluțele cu mâna înmuiată în apă rece, turtește-le ușor și apasă-le cu dosul unei linguri în momentul prăjirii. Nu este necesar să le lași mai mult de 1 minut pe fiecare parte. Se vor rumeni foarte plăcută datorită turmericului și vor avea un gust extraordinar de bun.
Poți să servești cu cartofi natur și salată de rucola.
Este un deliciu și o mâncare ce conține numai grăsimi sănătoase de tipul omega 3.
Articol scris de Sergiu Gavriliu