Turmericul – cea mai importantă plantă a lumii

Banner Film Experience

turmeric Într-un articol publicat pe site-ul AQUI AHORA în care îți spuneam cum se face muștarul de casă, îți vobeam despre turmeric, adăugat pentru splendida sa culoare, dar mai ales pentru proprietățile sale terapeutice.

Revin în articolul de față cu informații revelatoare  despre acest condiment cvasinecunoscut și practic, nefolosit în România.

Studii recente – efectuate în SUA, Japonia, Australia, au evidențiat calitățile excepționale ale acestei plante. Desigur, ele confirmă înțelepciunea populară – de astă dată de pe subcontinentul indian – care cunoștea proprietățile acestei mirodenii, nelipsite din tratamentul popular al unor boli, și folosite în mâncare de mii de ani!

Trec în revistă doar câteva cele mai uimitoare rezultate ale unor studii de amploare privind proprietățile turmericului, care este supranumită ”cea mai importantă plantă a lumii”:

  • Este un antiinflamator redutabil;
  • Protejează corpul de bolile cauzate de iradiere;
  • Este excelent în profilaxia și în tratamentul Alzheimerului;
  • Este antitumoral.

Consultantul AQUI AHORA, medicul de medicină generală Georgiana Savu, cu competențe în Ayurveda spune că de mii de ani indienii îl folosesc pentru vindecarea hepatitei, inflamațiilor, în alinarea durerilor de orice fel, în bolile uterului și în tratamentul diverselor boli de piele, printre care iritațiile și erupțiile. Și acum mai este folosit pe post de pastă de dinți cu proprietăți curative, combinat cu doar o picătură de ulei de muștar și sare cât iei între două degete!

Substanțele din această plantă încetinesc creșterea celulelor maligne în cancerele de prostată și de sân spune specialistul Ayurveda – adăugând că turmericul suprimă cu succes durerea, fără a avea efectele secundare generate de medicația alopată. Folosit constant în mâncare de-a lungul întregii vieți, îți asiguri un suport în atacul bolilor cronice, cancerelor, inflamațiilor.

Cum foloseşti turmericul  în frumuseţea pielii

Angela Landosy specialist în cosmetice naturale, ne dă un pont pentru folosirea turmericului în înfrumusețarea pielii: consumă-l intern, bineînțeles, dar fă o pastă și masează-ți întreg corpul la duș, măcar de două ori pe săptămână, cu următorul amestec: o lingură de făină de năut sau năut fiert, o linguriță de ulei de muștar, o lingură de praf de turmeric. Pielea ta se va hrăni cu nesaț și va fi mai suplă și mai plină de strălucire. Datorită curcuminei, substanța căreia i se datorează extraordinarele proprietăți ale turmericului, pielea ta se va vindeca de micile bube, asperități, crăpături, iritații de la suprafață. În mod special dacă ai pielea uscată, plină de brobonele și alergică, te vei simți confortabil în urma acestui tratament! Atenție însă cum mânuiești condimentul, căci poate păta cada, hainele, chiar și lemnul, în India turmericul fiind folosit la vopsirea hainelor.

Cum foloseşti turmericul  în mâncare

Praful de turmeric are o culoare galben intens și o aromă distinctă, ușor lemnoasă. Nu schimbă gustul mâncării dacă îl folosești în cantitate mică, decât la nivel subtil, dar îi schimbă cu certitudine culoarea. În funcție de cantitatea pusă, aceasta poate oscila între galben intens-auriu-porocaliu.  Pune în mâncărurile pe care le gătești câte o jumătate de linguriță de turmeric și consumă respectiva mâncare cu varză, ceapă, conopidă, ca să obții genul de combinație ce micșoreaza leziunile precanceroase întâlnire în polipii de colon, și nu numai…

Atenție – spune Georgiana Savu – când îl folosești ca și condiment, nu-l consuma crud! Pune-l în mâncare în timp ce fierbe. Adaugă-l în supe, ciorbe, pilafuri, mâncăruri de carne, fripturi, piureuri, legume înăbușite sau la cuptor, linte, năut, pește etc. Pune-l însă cu măsură – o jumătate de linguriță sau o linguriță rasă la o oală de supă este de ajuns – pentru a nu crea un gust prea intens, care să ducă la respingerea olfactivă sau gustativă a felului de mâncare.

Integrează în alimentația ta această minune a pământului, chiar dacă e neobișnuită pentru gastronomia românească.

Obții un aspect apetisant, dar mai ales, substanțe extraordinar de prețioase pentru sănătatea ta!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

14 Responses

  1. dumitrescu elena raluca says:

    un articol interesant ,nu stiam multe lucruri despre el,nici nu l/a folosit

  2. Goleanu Anisoara says:

    Turmericul este o planta putin cunoscuta la noi.Are proprietati tamaduitoare si poate fi folosit in preparatele culinare dar, cati stiu asta? Doar atunci cand bolile te ingenuncheaza, le cauti si speri sa aiba rezultatul scontat.

  3. ghelbere elena says:

    Nu am folosit niciodata turmenic. Am mai citit, am vazut la emisiunile gastronomice, dar drept sa va spun cand intr-o reteta apare un ingredient pe care nu-l cunosc n-o mai fac.

  4. (puiu)barbalata mirela says:

    Am citit de multe despre proprietatile tumericului dar niciodata nu am cumparat…..deci nu l am folosit in mancare. Stiam ca trebuie avut grija cu cantitatea folosita si sincer asta m-a oprit mereu in a-l cumpara si folosi ulterior.

  5. Comanita Mariana says:

    Doresc sa-l folosec dar nu stiu de unde sa-l cumpar! Va multumesc anticipat!

  6. LEONTE INA says:

    interesant, am mai auzit de turmenic dar nu stiam la ce foloseste!

  7. suzana suzy says:

    Turmericul contine curcumina, care are efect antiinflamator, reducand astfel durerea si umflaturile provocate de artrita. In afara de asta, previne cancerul de colon si boala Alzheimer.

  8. Kovacs Ferenc says:

    Am sa l includ in mancare

  9. spuma says:

    FOLOSESC BOABE DE MUSTAR SUNT OK

  10. Lili says:

    Buna ziua, as dori sa stiu de ce tumernicul trebuie consumat in mâncare, fiert sau preparat. Cum se poate folosi in cura? Menționez ca eu si copii mei ( 10 si 13 ani) luam in fiecare zi intr-o lingurița de miere o jumătate de lingurița de tumernic. Am citit despre proprietatile tumernicului, dar nicăieri nu am citit ca trebuie consumat fiert sau preparat. Va rog poate mă lămuriți si pe mine. Va multumesc, Lili.

    • adriana.caranfil says:

      Buna Lili,

      În principiu turmericul poate fi consumat și crud, in amestec cu alte ingrediente folositoare (cum ar fi piperul sau uleiul de masline), dar in cantitati foarte foarte mici. Consumat crud, proprietatile sale antiinflamatoare sunt chiar mai puternice, dar poate accentua dischinezia biliara.

      In schimb, daca il folosesti la mancarurile gatite, poti sa consumi pana la o lingurita rasa zilnic si sa te bucuri de proprietatile sale anti-tumorale, pe care studiile recente le confirma si le re-confirma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 − two =