Praga – un oraş unde se trăieşte bine

Banner Film Experience

Praga aquiahoraNu am să vă povestesc despre frumuseţile şi monumentele acestui oraş european, despre catedralele sale sau despre măreţia Podului Carlo.

Cel puţin nu acum.

Pentru că ceea ce m-a uimit şi încântat a fost altceva: calitatea oamenilor, modul în care reuşesc să-şi vină în întâmpinare în cele mai mici detalii.

Mijloacele de transport în comun, pline mereu, utilizate atât de localnici cât şi de turişti, au ecrane ce explică destinaţia şi staţiile ce urmează. Astfel, nu e nevoie să-ntrebi “la a câta cobori”. Deplasarea de la aeroport spre oraş nu dezumflă buzunarul, autobuzele care fac legătura sunt parte din reţeaua urbană şi biletele extrem de ieftine.

Toate persoanele care lucrează în contact cu publicul vorbesc engleza, de la vânzătorul de ziare până la poliţiştii care, apropo, îşi fac treaba şi au grijă de ordinea publică.

Nu te poţi simţi pierdut şi neajutorat pentru că oricare trecător te va ajuta cu plăcere.

Piaţa oraşului nu este o înşiruire de tarabe unde se vinde orice, nu vezi chiloţi şi pulovere atârnând de garduri!

Piaţa din Praga e un loc în care vin producătorii adevăraţi, nu traficanţii de produse alimentare.

Lumea se adună în faţa tarabelor cu bunătăţi, cu şuncă de casă, bere de la butoi şi brânzeturi proaspete.

Sunt mese din lemn, se mănâncă, se discută, se serveşte un  pahar de vin…dar nu vezi o hârtie pe jos şi nimeni nu sâcâie pe nimeni.

Chiar şi liniştea asta m-a frapat:  în gară, în pieţe fiecare-şi vede de treaba lui fără să deranjeze pe ceilalţi. Nu auzi înjurături, strigăte, grosolănii şi, indiferent cât ar fi de aglomerat, nu te îmbrânceşte nimeni.

Oficiile poştale sunt deschise chiar şi duminica seara, lucru de necrezut, pentru a veni în sprijinul celor care doar duminica îşi pot plăti facturile!Aquiahora

Viaţa cotidiană devine mai uşoară când sistemul e atât de bine pus la punct. Până şi toaletele publice sunt multe, curate, coşurile de gunoi sunt dese şi golite ritmic şi lângă ele sunt suporturi cu punguţe de hârtie pentru proprietarii de animale purtate la plimbare. Regulile sunt respectate cu convingere, nu de teama vreunei amenzi.

Praga e, înainte de orice, un oraş cu oameni civilizaţi, educaţi spre a le fi bine tuturor.

Se munceşte, se câştigă, se trăieşte bine şi senin.

Cu respect nu numai faţă de turişti, ci mai ales pentru sine!

  

Articol scris de Liliana Angheluță / foto de Nicola d’Alessio

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. Rodica Granpier says:

  Oraşul celor o sută de clopotniţe” sau „Oraşul de aur”, metropola uimeşte prin frumuseţea şi valoarea centrului său istoric, care a fost inclus în 1992 pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.

 2. Goleanu Anisoara says:

  Ar trebui sa ne trimitem edilii acolo, sa vada cum se administraza bine un oras!

 3. Aghinitei Maria says:

  Praga “orasul de aur” este un obiectiv interesant, orasul vechi fiind conservat ( nu ca la noi) cladiri vechi, incarcate de istorie, oamenii isi fac treaba constiincios, totul merge snur, in targurile de produse traditionale gasesti exact produse traditionale si nu pacaleli, cum gasesti de multe ori in targurile noastre. Bravo lor Un oras ce merita vizitat ! .

 4. Agache Lucica says:

  Se spune despre Praga ca este orasul unde se traieste bine.Ramai uimit de calitatea oamenilor si de modul in care iti vin in ajutor pentru un detaliu oricat de mic,nu te gandesti niciodata ca te poti rataci .Mijloacele de transport sunt mereu pline atat de localnici cat si de turisti.
  Praga este un oras cu oameni minunati,civilizati si educati,muncesc si traiesc bine din castigul lor.Frumoasa descriere ,poate o sa ajungem sa citim asa ceva si despre locurile din tara noastra si oamenii nostri,avem cu ce dar trebuie lucrat mult si de o parte si de alta.

 5. Goleanu Anisoara says:

  Cand edilii isi fac treaba cum trebuie, orasul este un loc excelent de trait.Poate vor astfel de locuri si pe la noi!

 6. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  Am mai auzit despre frumusetea si unicitatea acapitalei Cehiei, dar acum, cand citesc, parca am fost acolo pentru cateva minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 4 =