Radu Mazăre și Corina Martin predau o lecție de PR turismului românesc

Banner Film Experience

poza Ulisse si Medusa1Turismul românesc suferă din cauza unei strategii de PR absolut deficitare. În afara câtorva destinații cu brand puternic, toate celelalte zac într-un anonimat dureros pe marginea căruia se întâlnesc să sporovăiască autoritățile tutelare, fără să lase impresia unei acțiuni concrete.

E un subiect vast care obligă la o analiză de finețe. O las pe altădată. Astăzi mă opresc la un studiu de caz, totodată model de promovare susceptibil de a fi replicat la scara întregii țări.

Mamaia. Cazul Mamaia. După ce a decretat că această stațiune trebuie să devină Ibiza de România, Mazăre a purces la treabă. Mamaia are o situație aparte: proprietarii au făcut front comun cu autoritățile, forțați de realitatea că numai așa pot atrage mai mulți turiști și își pot dezvolta business-urile. Prin hotărâre de Consiliu Local, Mazăre a impus că proprietarii de cluburi și plaje să investească în industria de promovare. Vă mai amintiți paradele carelor alegorice din vara 2013, obligatorii pentru toți agenții economici? Imposibil de uitat, căci printre dansatori acrobați, animatoare, fachiri și femei aproape despuiate după modelul carnavalului brazilian, a tronat însuși Mazăre costumat ba în Nabucodonosor, ba în Suleyman Magnificul sau orice alt personaj potrivit să dezlănțuie și să întrețină show-ul.

Se știe! Mazăre este pâinea oamenilor de media căci generează un rating enorm! Subiectele sar de pe ordinea de zi și se instalează o rumoare isterică la zvonul că primarul sosește intempestiv la o conferința de presă. Îl suspectez că își întârzie deliberat intrarea, pentru a fi primit ca un rege. Vorbele lui sunt notate, interpretate, rostogolite. Îi sunt fotografiate din unghi apropiat, bermudele, ceasurile scumpe, etichetele tricourilor de firmă. Ca o prințesă a audienței, conștient de impactul pe care îl are, răspunde natural la întrebări și nimic nu-l găsește descoperit. Când consideră ca micul spectacol este gata, își anunță plecarea fără prea mari farafastâcuri. Rar mi-a fost dat să văd – poate niciodată – o persoană atât de congruentă cu propriul sau brand și atât de puternic identificat cu o localitate. Cel puțin, nu în România. Mamaia este copilul drag al ambițiilor sale și un pariu, în stilul propriu, că se poate! aqui-ahora

Din exact aceeași plămadă este făcută și Corina Martin, președintele Asociației de Promovare Litoral Delta Dunării. Comunicatoare înnăscută, histrionică și hiperactivă, Martin este celălalt vector de imagine al stațiunii și al litoralului. Cele două branduri personale se încrucișează peste Mamaia și sunt vârful de lance al strategiei de promovare a destinației. Din 2010 Martin se bate, prin federația pe care o conduce, pentru plata taxei de promovare de către toți agenții economici din stațiuni.  În contul ALDD sunt deja 230.000 de euro, cea mai mare sumă aflată vreodată în visteria unei asociații de acest gen. Un film de promovare și un imn funcționează deja ca embleme identitare ale stațiunii Mamaia.

Ambițiile lui Martin și Mazăre depășesc granițele României. Spectacolul Mamaia Style va merge anul acesta să promoveze destinația, la Târgul de Turism de la Moscova, dar și la cel de la Londra.

Deci, se poate!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. Foarte bune informatii am gasit pe aceasta pagina.
  Va urez mult spor in ceea ce faceti.

 2. anca says:

  Litoralul are nevoie de promovare, ca altfel se pierde cu totul.

 3. TANTA says:

  felicitari, din litoralul mort , iata o raza de speranta , dar putini fac acest lucru.

 4. ene maria says:

  felicitari! avem multe zone in tara care merita promovate .

 5. Excelent!Da, o lectie de PR pentru turism!Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 14 =