România e bolnavă. Pentru că noi am tăcut!

Banner Film Experience

tragedie-colectivDe ce scriu când ar trebui doar să tac? Pentru că am tăcut mereu, noi toţi! Şi nu ne-a fost mai bine!

Pentru că am crezut că nu trebuie să ne punem de-a curmezişul nimănui, am aplecat mereu capul pentru a ne salva un loc de muncă şi o oarecare siguranţă personală.

Nu ne-am expus, nu am vociferat, am îngăduit ca totul să se-ntâmple sub ochii noştri!

Au închis fabrici, multe competitive, au rămas oameni pe drumuri, muritori de foame de la o zi la alta. Și noi am tăcut.

Au tăiat păduri, au ras munţii României, şi-au bătut joc de ce aveam mai de preţ. Și noi am tăcut.

Au murit oameni în spitale, au murit cu zile, din lipsă de medicamente şi personal, din neputinţa de a băga şpagă în buzunarele unora! Iar noi am tăcut.

Au cumpărat voturi pe doi litri de ulei, apoi şi-au făcut vile cu piscine şi afaceri de familie, noi am ştiut mereu şi am îngăduit.

Și am tăcut.

De ce scriu în loc să tac?

Pentru că au murit oameni, din nou, tineri care s-au născut într-o lume pe care noi am construit-o aşa, noi toţi, cu tăcerea noastră.

Mi-amintesc iarna cumplită de acum câţiva ani, când au murit 90 de persoane sub zăpezi: lipsă de organizare, de coordonare, birocraţie şi întârzieri care au costat vieţi omeneşti.

Mi-amintesc tragedii petrecute de-a lungul timpului din aceleaşi motive, avionul prăbuşit în Apuseni, maternitatea în flăcări!

Oameni care se puteau salva, nenorociri care se puteau evita. România e bolnavă de nepăsare, de ochi închişi, de capete plecate şi tăceri fără sfârşit.

De ce scriu în loc să tac?

Pentru că noi toţi suntem vinovaţi de data asta, toţi cei care am dat vreodată şpagă pentru a ne rezolva vreo problemă, toţi cei care am ştiut ce se petrece sub nasul nostru şi nu am reacţionat.

România e bolnavă. Pentru că noi am tăcut.

Articol scris de Liliana Angheluță

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

7 Responses

 1. Eu says:

  Imi plage monologul de mai sus , dar am si eu o intrebare : Citi din cei 25000 de oameni iesiti astäzi in capitalä pe sträzi iau mitä ?? De ce nu se gindeste nimeni cä luind mitä poate periclita viata unui om , netinund cont de reguli si legii .De ce däm vina numai pe guvern , de ce nu vedem cä toti suntem la fel de vinovati , cei care dau cit si cei care iau , inpreunä cu guvernu. De cite ori ati väzut cä a fost arestat cel care a vrut sä deie mitä ??? Vä räspund tot eu : niciodatä. Dacä sar merge pe idea de a stirpi mita , nu numai guvernul trebuie sä facä ceva ci intreg POPORUL ROMAN.

 2. Contra says:

  Pai tocmai asta le convine dusmanilor patriei, sa ne ia partasi(tacuti) la faradelegile lor! Adica toti am fost vinovati! Pai unii chiar nu si-au imaginat ce furtisaguri se intamplau in jurul lor iar altora le era chiar frica(si pe buna dreptate) sa vorbeasca! Daca jurnalistii sunt cumparati sau timorati, noi, oamenii de rand ce sa facem? sa murim iar ca fraierii in munti si pe urma sa n numeasca banditi?!

 3. CristeA says:

  Depinde de noi sa nu vorbim singuri. Fratii, colegii de generatie a celor care au murit vineri, daca se unesc doar ei, se formeaza un numar impresionant. Dar, daca ne unim toti, pentru copiii nostri, pentru nepoti, atunci va dudui pamantul sub picioarele noastre. Hai, cine suna adunarea?

 4. sandu cristian says:

  FRATILOR hai in strada sa putem schimba ceva, in bine si pt copiii nostri…

 5. toni says:

  Este un proverb din Etiopia ce mie imi place mult :”cand paianjenii isi unesc panzele pot ucide un leu!”.
  Stimata “Un om”, tocmai de treaba asta trateaza blogul.Romania este bolnava de nepasare,incapabila de reactionar de nici un fel. Mai degraba de marsuri in tacere decat de marsuri de proteste. Si felicitari pt valoarea de a protesta. Asa se marcheza diferentia!

 6. UN OM says:

  VA STIMEZ ACEST ARTICOL. IN VIAȚĂ AM TĂCUT PÂNĂ LA UN MOMENT DAT, EU, IAR CÂND AM RIPOSTAT VORBIND, MI S-A TÂIAT UN MIJLOC A PUTEA SUPRAVIETUI…..JOBUL!! DE CE? PENTRU CĂ EI ACOLO ERAU MAI PUTERNICI , MAI PILOȘI, IAR EU FOARTE MICA! CRED CĂ VOM VORBI SINGURI DIN PĂCATE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − four =