S-a ales praful de familie!

Banner Film Experience

Praf şi amintiri.

Atât au mai rămas!

Poate cea mai grea rană a României, cu arc şi urmări în viitor.

Aproape 5 milioane de familii sunt împărţite-n două sau chiar mai bine: cunosc unele dezmembrate mai rău ca cei din familia Adams:  un tânăr lucrează în Anglia, fratele în Olanda, mama în Italia şi tata nu se ştie pe unde.

Da, vor spune unii că acum e Skype, că ofertele de telefoane sunt nenumărate, că străzile lumii sunt pline de maşini care pleacă sau vin… dar acea cotidianitate reală a iubirii dispare.

Viaţa de familie presupune că cineva unge feliile cu marmeladă, că altcineva pregăteşte cafeaua, că seara se stă de vorbă liniştit, nu cu teama că se termină minutele telefonice.

Viaţa de familie înseamnă îmbrăţişări, certuri, uşi trântite şi mângâieri, ochi strălucitori şi aceeaşi ciorbă-n farfuriile tuturor.

Ne însingurăm!

Devenim virtuali şi atât.

Documentele arată că suntem căsătoriţi, că avem copii şi părinţi, bunici şi nepoţi… dar la masă ne aşezăm singuri.

Şi ceea ce e mai rău e că nici pe viitor nu vom reuşi să fim împreună.

Românii plecaţi acum departe visează să se-ntoarcă măcar la bătrâneţe.

Dar copiii lor, născuţi sau crescuţi de mici în alte ţări, nu vor avea acelaşi gând.

Se vor căsători la rândul lor, vor munci cine ştie pe unde iar rezultatul final va fi, din nou, familie împărţită.

Emigraţia ar trebui să fie o alegere de scurt timp, cât pentru rezolvarea unor probleme economice.

Ar mai putea fi o alegere culturală, determinată de spiritualitatea unui alt popor decât al tău.

Dar câtă vreme ţine în echilibru doar cumpăna supravieţuirii… nu are mai nimic nobil, ci e purtătoare de durere şi atât.

Ştiu, am mai scris despre asta.

Şi voi mai scrie, poate că într-o zi cineva care poate schimba mersul lucrurilor o va face.

Căci timpul curge în defavoarea noastră şi, dacă putem accepta tragedia şi destrămarea unei familii, nu putem închide ochii la destrămarea unui popor.

Articol scris de Liliana Angheluță / sursa foto. hublerfamilybusiness.com


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

 1. Delia says:

  Din pacate nu e vorba doar de emigratie. Separarea si “virtualizarea” exista si la cei ramasi in tara. Generatiile sunt separate de prapastia creata de noile tehnologii si de viteza cu care acestea se schimba. Artiolul e foarte bine scris si pune mana pe rana. Si doare. 🙁

 2. Dumitrescu Claudia says:

  …ce putem face…?! ar trebui sa ne fie bine aici ,sa avem un salariu si o alocatie decenta din care sa putem trai,noi degeaba cerem,ca ei tot nu ne da !!!…..

 3. Magdalena Möller-Radulescu says:

  Draga Liliana Angheluta, da, asa este, dar V-ati întrebat oare “DE CÂND” exista, respectiv “DE CE” s-au creat asfel de SITUATII??? Cât de departe ati gândit?? Si CE anume? V-ati întrebat oare, câte POPOARE, au NAVALIT, ASUPRIT si TRECUT PESTE ACEST PAMÂNT si POPOR, si CE au LASAT în URMA LOR??? Nu credeti ca si ATUNCI, au fost DISTRUSI MILIOANE de OAMENI si DESTRAMTE FAMILII, si au RAMAS COPII singuri!??? Oare V-ati întrebat, CE a fost cu cei EMIGRANTII, de-a lungul SECOLELOR, fie cu DOMNITORII, sau “Pasoptistii”, sau TARANII ROMÂNI de la-nceputul Secolului trecut, din cauza SARACIEI…, fie cu RAZBOAIELE si venirea COMUNISTILOR !!!??? Habar N-AVETI ce-nseamna sa aveti LIBERTATEA de acuma, ACCESUL LIBER la UNIUNEA EUROPEANA, si chiar în TOATA LUMEA, si MIJLOACELE de ASTAZI !!!…. Oare STITI câti OAMENI NU au mai ptutut avea, NICI un FEL de CONTACT, cu FAMILIA, si N-AU avut VOIE, sa VIE NICI macar la ÎNMORMÂNTAREA PARINTILOR !!!??? Câte GENERATII NU s-au mai înfaptuit, din CAUZELE acestea, în timp ce ÎNVINGATORII au PROSPERAT si s-au ÎNMULTIT pe SPESELE NOASTRE !!!???… Gânditi-va mai BINE, în Loc sa deplângeti doar “SOARTA” noastra de ASTAZI !!!…

  • Aqui Ahora says:

   Indiferent cate POPOARE ar fi NAVALIT peste tara si ne-ar fi ASUPRIT au facut-o pentru ca suntem o natiune blanda … linistita care a asteptat mereu sa fie cucerita. Ca acum avem acces liber prin UNIUNEA EUROPEANA si etc. e minunat dar nu vad ce legatura are cu faptul ca ne-au calcat de a lungul timpului tot felul de cretini…fie ca s-au numit turci, unguri sau altfel. Am fost mereu pe langa cei puternici, incercand sa castigam si noi macar o firmitura si in final am fost luati de prosti ajungand in pozitii precum cea de invingator invins.
   “Oare STITI câti OAMENI NU au mai ptutut avea, NICI un FEL de CONTACT, cu FAMILIA, si N-AU avut VOIE, sa VIE NICI macar la ÎNMORMÂNTAREA PARINTILOR !!!??? Câte GENERATII NU s-au mai înfaptuit, din CAUZELE acestea, în timp ce ÎNVINGATORII au PROSPERAT si s-au ÎNMULTIT pe SPESELE NOASTRE !!!???… Gânditi-va mai BINE, în Loc sa deplângeti doar „SOARTA” noastra de ASTAZI !!!” —- in general esti invins cand te lasi invins sau esti mai slab decat adversarul tau. Noi fiind mai mult invinsi decat invingatori – atat in luptele noastre cu alte popoare cat si in luptele noastre interioare cu noi insine si cu problemele cotidiene – e normal sa ne gandim putin ca lucrurile trebuie schimbate si schimbarea esti chiar TU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − six =