Setea este țipătul corpului, partea a-II-a

Banner Film Experience

Drinking-Water 2În articolul de aici îți vorbeam despre necesitatea de a te hidrata, dar mai ales de efectele nerecunoașterii simpotmelor deshidratării. În acest articol îți voi spune despre cele mai comune patologii generate de setea prelungită.

Deshidratarea afectează creierul. Depresia poate fi una dintre urmări

Celulele creierului uman conțin 85% apă. Pentru o bună funcționare, creierul are nevoie de apă mai mult decât orice altă parte a corpului. Fără apă este tăiată aprovizionarea cu energie a creierului, ceea ce duce la deprimarea funcțiilor sale vitale, de unde și cuvântul „depresie”. Persoana devine treptat o gazdă primitoare pentru probleme emoționale: frici, anxietăți, mânii, furii reprimate, judecarea altora. Sindromul de oboseală cronică, de exemplu, este de cele mai multe ori un simptom al deshidratării progresive a creierului. Când simți că ai o „ceață pe creier” – recunoști expresia, nu-i așa? – descrii, de fapt, congestia apărută ca urmare a deshidratării. Senzația dispare când persoana bolnavă încetează să-și mai stimuleze creierul cu tutun, cafeină, medicamente, alimente de origine animală consumate în exces, etc.

Deshidratarea produce hipertensiune

Când celulele corpului sunt însetate, glandă pituitară produce un neurotrasmițător numit vasopresină. Acesta contractă vasele de sânge din zona deshidratată. Vasopresina în exces, stoarce sistemul vascular și are proprietatatea de a crește tensiunea arterială. De aceea, hipertensiunea este comună printre persoanele deshidratate. O situație similară se întâmplă și în conductele biliare ale ficatului care încep să se contracte ca răspuns la cantitatea mică de apă în organism. Formarea pietrelor este, de asemenea, rezultatul direct al deshidratării.

Deshidratarea distruge rinichiiaqui-ahora

Atunci când corpului îi e sete se activează un sistem de apărare care instruiește rinichii să inhibe urinarea. Capilarele sistemului vascular se contractă. Dacă hidratarea nu revine la normal, sistemul continuă să rămână activat, iar dacă durata de revenire la starea de hidratare normală este prea lungă, apare hipertensiunea sau boala cardiovasculară. Hipertensiunea și retenția de urină în rinichi duce la leziuni renale. Boala poate fi tratată convențional, însă tratamentele pentru această afecțiune constau, în mare parte, din medicamente diuretice și restricție de sare. Ambele crează dezavantaje grave. Ca răspuns la tratament, apare stresul. Aceasta cauzează din nou deshidratare și contracție. Tocmai ai obținut un ciclu al disfuncționalității! Multe dintre transplanturile de rinichi efectuate astăzi sunt rezultatul unui proces de deshidratare cronică, supra-stimularea sistemului nervos sau consumul de alcool – acolo unde este cazul.

Beți apă, zilnic, pe săturate, pentru o stare fizică si pshică normală! Dați copiilor apă, băutură care se adresează nu numai corpului fizic, ci și celui mental și emoțional!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

 1. HORDOAN EDITH says:

  multumesc pt informatiile date

 2. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  Din pacate am ajuns la urgente de peste 10 ori in 3 luni din cauza pietrelor si nisipului de la rinichi si abia cu ocazia asta am aflat cat de importanta e hidratarea, cea cu apa, si nu cu suc si cam care sunt consecintele deshidaratariiDe atunci beau cam 3 l apa pe zi cu lamaie, simpla fara gust nu pot, dar tot mai am stari de oboseala pe care nu o explic in nici un fel.

 3. Lamiita Durac says:

  Hm …. m-a cam pus pe ganduri aceste informatii . Stiam , ca e bine sa consumi apa cat mai multa si recunosc , beau apa foarte rar ca simt nevoia, cand imi mai aduc aminte mai beau ca stiu ca trebuie sa beau . Voi incerca sa ma obisnuiesc sa beau acei macar 2 litri recomandati .

 4. spuma says:

  sfaturi interesante

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − four =