Ștevia – aurul de pe tarabe

Banner Film Experience

SteviaAcestă plantă, pe care o găsim din belșug primăvara, are atâtea virtuți, încât voi trece direct la înșiruirea acestora.

În primul rând este un hipoglicemiant de primă clasă. Nutriționistul AQUI AHORA, Elena Popa, spune că aceasta este una dintre marile calități ale plantei: N-ar trebui să lipsească de pe masa diabeticului sau a celor cu predispoziție spre diabet pentru că reglează nivelul zahărului din sânge, anulând efectiv pofta de dulciuri. N-ar trebui să lipsească nici de pe masa celor obezi, dintre care cei mai mulți suferă și din cauza retenției de apă – întrucât ’’taie’’ nevoia de alimente grase și este un diuretic natural, ajutând la eliminarea apei din țesuturi.

Planta este extrem de eficientă și în constipație, afecțiune de care suferă un important număr de oameni ce recurg, de cele mai multe ori, la tot felul de laxative sintetice. Elena Popa ne dă lămuriri în această privință: ștevia este acea plantă despre care bunicii spuneau că înnoiește sângele. Într-adevăr, intuiția predecesorilor noștri s-a dovedit, de multe ori, fără cusur. Astăzi evidențiem în laborator lucruri pe care medicina populară le-a știut de sute de ani. Alături de urzică, spanac și leurdă, ștevia are efecte detoxifiante, purgative și laxative. Având calorii puține, dar fiind plină de vitamine şi de minerale, este felul de mâncare recomandat în curele de slăbire sănătoase și accentuez acest lucru, întrucât multă lume vrea să slăbească haotic, prin înfometare sau recurgând la tot felul de ”poțiuni” ce promit luna de pe cer. ’’

Întrucât este o plantă a primăverii, la fel ca și urzica, opărește-o și fă provizii la congelator, ca să o consumi și în timpul anului, întrucât există și alte beneficii pe care planta le aduce. Doctor Elena Popa vine cu lămuriri: afecţiunile dermatologice și cele hepatice, beneficiază din plin de bogăția de vitamine şi săruri minerale ale plantei – potasiu, magneziu, calciu şi fier. Ștevia ajută la tratarea reumatismului, a tuberculozei şi a tusei. Un colon leneș va fi ajutat, de asemenea, de consumul constant de ștevie cum la fel de utilă se dovedește a fi în tratarea unei game largi de afecțiuni digestive, printre care indigestia și flatulența.

Folosește ștevia în ciorbele de primăvară atât în cele de legume cât și în cele care conțin carne. Poți să o înăbuși cu ceapă și să o folosești ca fel principal, cu ouă sau garnitură la un alt preparat. Tot pentru a beneficia de minunatele ei proprietăți, spal-o bine, apoi opărește-o rapid cu apă cu sare și adaug-o în salatele de primăvară.

Nutriționistul AQUI AHORA, face de asemenea precizarea că, din cauza conținutului său de fier și oxalați, ștevia este contraindicată în colicile nefritice şi litiazele oxalice, ca și în ulcer ori gastrită hiperacidă.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. dumitrescu elena raluca says:

    credeam ca stiu tot despre stevie fiind crescuta la tara ,dar tare m/am inselat,un articol de nota 10,multumesc de informatii ,chiar ca am sa folosesc multtt mai des stevia,o planta care te gandesti este destul de modesta ,nu prea cere prea multa atentie

  2. Goleanu Anisoara says:

    O planta modesta, care creste peste tot,ne iese in cale si nu -i dam atentie.Poate ca ar trebui s-o culegem si s-o mancam,nu s-o calcam in picioare ,ca pe o buruiana! Stevia este un dar de la natura pe care ,de obicei, il ignoram .Acest articol ne dovedeste ca a manca stevie e ca si cum ai face un tratament pentru mai multe boli deodata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × five =