Tivoli- oraşul mai bătrân decât Roma

Banner Film Experience

tivoli-italiaL-am iubit mereu pe Hadrian! De când i-am citit memoriile, scrise de Marguerite Yourcenar. Aveam vreo 20 de ani.

Căutător al luminii interioare, al păcii, iubitor al artelor şi cunoscător al filozofiei, Hadrian respecta şi iubea cultura tuturor popoarelor din care era alcătuit Imperiul Roman. Într-o epocă tulbure, a guvernat lumea sa timp de două decenii!

Reşedinţa sa era la Tivoli, oraş situat la vreo oră de Roma. Iată de ce am căutat să văd acest loc, iată de ce m-am apropiat cu respect până şi de pietrele drumurilor. Drumuri, de altfel, mai vechi de 2.000 de ani. Se pare că Tivoli exista deja prin sec VI î.e.n., adică ar fi mai bătrân decât Roma!

Foarte mulţi români lucrează şi trăiesc aici. Ulterior am aflat că localitatea este înfrăţită cu oraşul Focşani. Dar ceea ce m-a frapat a fost numărul extrem de mare de turişti. Vin din toate colţurile lumii, din Anglia, Germania, Polonia etc, atraşi de sufletul lui Hadrian, dar şi pentru a vedea Vila d’Este.

Vila d’Este este o capodoperă a Renaşterii, inclusă în patrimoniul mondial Unesco. Sălile palatului, pictate în întregime şi decorate conform epocii, conduc spre faimoasa grădină interioară. Este faimoasă pentru cele 50 de fântâni arteziene, pentru cele 200 de cascade artificiale, pentru nenumăratele statui presărate peste tot, pentru cele 30.000 de plante care înfloresc tot timpul anului.

Un loc minunat în care poţi să-ţi petreci o după amiază întreagă. Te poţi lungi pe iarbă, la umbră sau poţi urmări cu privirea peştişorii coloraţi din bazinele cu apă. Una dintre fântâni cântă din două în două ore. La orga acţionată chiar de apa care presează asupra tuburilor!

Vila Adriana, reşedinţa Împăratului, este următoarea etapă a turiştilor! Aici, timpul a încremenit! Imensul palat e o ruină antică, dar în centrul grădinii se mai păstrează destul de bine statuile şi coloanele unui pavilion.

Tivoli m-a fascinat mai ales cu partea sa veche. Străzi extrem de înguste, clădiri negre de timp, linişte şi flori. Pizzeriile şi-ai găsit loc în pieţele mici, hotelurile nu dovedesc să facă faţă cererilor, dar totul e liniştit. Meditativ aş spune!

Un oraş pe care nu poţi să nu-l iubeşti. Ca şi pe Împăratul Hadrian!

Urmărește aici o galerie foto!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

15 Responses

 1. ghelbere elena says:

  O adevarata lectie de istorie mi-ati dat prin acest articol. Nu am fost la Tivoli, nu am fost in Italia. Sunt multe locuri pline de istorie in toata Europa, dar timpul si banii multora dintre noi nu ne permite sa le vedem. Ne incantam ochii vazand fotografii si citind articole si ne inchipuim ca suntem si noi acolo.

 2. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu am fost in Tivoli. De fapt, nu am fost in Italia desi mi as dori sa ajung aici.

 3. Goleanu Anisoara says:

  La Tivoli , vechiul si noul se imbina armonios. Cladirile vechi si strazile inguste salasuiesc impreuna cu forfota localnicilor si vizitatorilor curiosi, cu florile viu colorate,prezente peste tot, cu produsele traditionale asezate frumos pe tarabe ,cu mandria mederiasului priceput si harnic.Orasele italiene, cele mai multe vechi si marcate de istorie ,sunt animate de populatia autohtona ,zgomotoasa si plina de farmec, de oamenii care te primesc ca pe un oaspete drag si care iti arata tot ce este reprezentativ pentru zona in care traiesc. Si Tivoli este latinitatea insasi!

 4. kamy kamytza says:

  După plimbarea la Ostia, o altă deplasare, spre nord-est de data aceasta, la 40 de km de Roma, ne-a oferit o nouă zi încântătoare; după un drum destul de aglomerat, încins şi plin de maşini grele, am ajuns la Tivoli, fostul Tibur antic, regiune plină de văi, casacade şi grote naturale am fost foarte incantati !

 5. Agache Lucica says:

  Tivoli orasul mai batran decat Roma.Tivoli fascineaza pe oricine cu partea veche,strazile inguste,cladiri negre de timp,multa liniste si flori.In pietele mici sunt pizzerii,hotelurile nu fac fata turistilor veniti din tate colturile lumii.Este orasul pe care-l iubesti cu tot sufletul ,ca si pe Imparatului Hadrian.

 6. kamy kamytza says:

  Emigrantii din tara au ridicat economia unui oras italian. La Tivoli, un oras de langa Roma, s-au strans la munca 10.000 de romani, acestia reusind sa ridice economia oraselului,

 7. Lupu Nicoleta says:

  o descriere foarte frumoasa

 8. Aghinitei Maria says:

  Am aflat cu mirare din articol, ca Trivoli este mai batran decat Roma. Un oras cu cladiri vechi, cu multe flori ( il iubesc si mai mult), cu farmec deosebit, cu multe atractii truristice, este atat de frumos incat a fost inclus in lista Patrimoniului Mondia UNESCO . As vrea sa-l pot vizita, Italia are o multime de orase minunate ! 🙂

 9. roman ovidia says:

  Tivoli, o adevarata istorie

 10. Agache Lucica says:

  Tivoli este un oras mai vechi decat Roma.,este ca un colt de rai.Dateaza de prin secolul VI i.e.n.
  Aici se gasesc locuri minunate pe care nu te saturi sa le privesti,fantini arteziene,cascade artificiale si miile de plante care infloresc tot timpul anului.Este un oras iubit de orice are ocazia de a-l vizita si nu numai.

 11. roman ovidia says:

  tivoli, un oras mirific

 12. suzana suzy says:

  Tivoli este cel mai bine cunoscut ca un oraş al artei şi ca un oraş istoric deopotrivă, renumit pentru atracţiile care cu îndreptăţire l-au pus pe lista siturilor ce fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO .

 13. suzana suzy says:

  minunat

 14. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  o descriere minunata, care ma face sa imi doresc sa vizitez aceste plaiuri minunate.

 15. Lamiita Durac says:

  Un colt de rai . Si cand te gandesti cate astfel de locuri am avea si noi pe care le-am putea transforma intr-o atractie a Europei si nu numai .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 4 =