Cu un renume prea modest pentru proprietățile ei excepționale, urzica este planta fără de care organismul tău nu va simți că e primăvară. Încă din copilărie știai că zeama de urzici îți schimbă sângele. Ei bine, nimic mai adevărat.
Pentru asta, culegeți chiar voi micile mănunchiuri de clorofilă din pădure – dacă aveți cum – sau cumpărați-le de la piață, asigurându-vă ca sunt culese din zone nepoluate, în care pământul n-a fost intoxicat cu pesticide. Cele culese de la marginea drumului, mai ales dacă este o zonă intens circulată, sunt pline de praf, dăunători și plumb – toxic pentru organism.
Nutriționista AQUI AHORA, Elena Popa spune că urzica deține o pleiadă de – vitamine A, C, B2 si K, Ca, Mg, Fe, dar și substanțe antihistaminice şi antiinflamatorii naturale. Acestea fac din urzică un aliat de bază în menținerea sănătății, fiind excepțională pentru rinichi, puternic diuretică, dezinfectantă, vindecă rănile și chiar ulcerul dacă este administrată în cure lungi, pe parcursul unui an întreg, combate reumatismul și anemia, iar dacă este administrată extern, accelerează puternic creșterea părului prin stimularea folicuilor piloși.
Pentru că vitaminizează și remineralizează organismul, echilibrând întregul sistem de apărare al acestuia, integrează-l în alimentația întregii familii. Copiii sunt primii care ar trebui să beneficieze de o cură cu urzici, chiar dacă, în general, verdele din farfurie nu-i prea inspiră pe aceștia, spune nutriționista AQUI AHORA – întrucât urzicile alungă viermii intestinali, o afecțiune mult mai răspândită decât se știe, atât la copil, cât și la adult.
Din păcate sezonul urzicilor este foarte scurt, așa că îți recomand să opărești, să tai mărunt și să pui la congelator pungi mari de urzici, care să îți ajungă întregul an.
Este o plantă excepțională în meniul diabeticului, un pacient care adesea se simte condamnat să ia mese fade și repetitive. Proprietățile sale de scădere a glicemiei sunt mai mult decât verificate și cunoscute. Dacă diabeticul suferă și de gută, mâncarea și ceaiul de urzici, consumate regulat, pe parcursul întregului an, aduc ameliorări semnificative și o scădere certă a glicemiei!
Planta este un aliat de nădejde și pentru cei care suferă de boli de rinichi, deoarece favorizează eliminarea masivă a acidului uric pe cale renală.
Femeile care alăptează pot profita și ele de proprietățile plantei, întrucât stimulează secretia glandelor mamare și crește cantitatea de lapte. De asemenea, elimină starea de anemie, destul de frecventă la cele care au devenit mame de curând.
Cantitatea enormă de clorofilă pe care o conține, fac din urzică un instrument eficient antitumoral și de profilaxie a cancerului. Condiția este să fie consumată periodic, de-a lungul întregului an (poți s-o congelezi, aşa cum ţi-am recomandat mai sus), atât sub formă de mâncăruri, cât și sub formă de ceai.
În articole viitoare îți vom prezenta rețete cu urzici, pe care le poate consuma întrega ta familie, inclusiv pacienții diabetici sau cu probleme renale.
Articol scris de Adriana Caranfil