Zice lumea că eşti proastă!

Banner Film Experience

– Chiar dacă te bate, mamă, stai acolo că-i tatăl copiilor tăi! Mai taci şi tu din gură, lasă-l în pace când e beat şi-ai să vezi că trece viaţa. Că şi-a mea a trecut la fel!

Ramona se gândi speriată la viaţa întreagă care i se scurge prin vene în felul ăsta.  Drept e că nici nu ştia ce-i fericirea în cuplu, dar vedea uneori pe câte unii care se ţineau de mână sau care se uitau bucuroşi la copilul care le sălta în preajmă.

Ceea ce o uimea era că unele femei stăteau cu plăcere alături de soţii lor. Ea de-abia reuşea s-ascundă dezgustul! Nu-i plăcea să-l atingă, simţea un fel de repulsie. Citise despre dragoste, despre senzaţii ameţitoare, văzuse bărbaţi cu flori în mână şi ştia că există unii care fac până şi daruri.

Dar ea nu trăise toate astea.

Bărbat-su era un beţivan ca oricare altul, unul căruia trebuia doar să-i încălzească la timp mâncarea şi să-i spele cămăşile. Iar noaptea trebuia să i se dăruiască aşa, din datorie de soţie, c-o lua dacă îndrăznea să comenteze.

Şi așa trăise și maică-sa! Și din ce auzise și bunică-sa!

– Te râde lumea, maică, dacă rămâi singură! Zice lumea că eşti proastă, că n-ai ştiut să-ţi ţii bărbatul! Şi cine te mai ia după aia? Cine se mai uită la tine cu trei copii atârnaţi de poală?! Lasă, fata mea, c-o îmbătrâni el şi s-o potoli!

Femeia cea tânără avea ochii înceţoşaţi. Nu mai simţea nimic, nu mai pricepea decât că este în capcană! Privea femeia în vârstă care-i era mamă şi i se părea că mii de ziduri sunt între ele.

– Şi nici n-ai cum să te descurci singură! Cum să creşti copiii fără el? De bine, de rău, aduce şi el un ban în casă, nu?

– Aduce, mamă, da-i bea tot el după aia! Şi mă-ntreabă pe mine unde sunt, după ce i-a cheltuit la barul din colţ!

– Ei, lasă, mamă! Aşa-s bărbaţii! Nu găseşti mai bun! Măcar îl ai acolo, să dea faţă familiei, cică sunteţi uniţi, c-aşa-i jurat când te-ai măritat!

Gândul ăsta, că trebuie să respecte jurămintele sacre ale căsătoriei îi dădu puteri!

Da! Aşa va face! Va sta alături de omul ei, la bine şi la rău!

Numai că binele era al lui şi răul al ei!

Dar nu contează, lumea nu ştie amănuntele! Iar copiii vor avea un tată.

Da. Chiar aşa va face!

 Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

12 Responses

 1. Krafft says:

  Eu iam dat o gramada de bani a spus ca il lasa pe sotul ei si dupa doua luni sa intors la el si mia cheltuit si banii striptoza Lore

 2. dorina says:

  Se intampla si invers ,sotul meu a fost casatorit cu una ,care ii facea tot felul de sicane ,il dadea afara din casa cand dorea ea ,era casa ei,il tinea nespalat ,si neingrijit ,il obliga sa dea salariul in casa dar nu i punea mancare pe masa ,pana la urma dupa foarte multe murdarii si a luat talpasita de tot,din pacate dupa 8 luni a aflat ca are un copil,copilul l am castigat si creste frumos ,pe langa el mai avem inca 3 copii. .Acum ,sotul meu e un rege in casa lui,ingrijit si spalat ,iar fost sotie il doreste inapoi ,dupa 10 ani de casatorie cu mine .

 3. anton constanta says:

  Gandit gresit
  eu daca ascultam de mama mea acum eram moarta miam luat inima an dinti si divort cu 4 copi
  acel iad an care eu traiam nu era viata
  si acum numi pare rau

 4. Verginia says:

  Aceasta este mentalitatea general acceptata in Romania. Trebuie sa fii un om puternic pentru a reusi sa te smulgi din aceasta capcana. Ma gandesc, cu mult respect, la mama, ce femeie puternica e si prin cate a trecut. In anii 60, a divortat de un sot alcoolic si abuziv. Traia intr-un sat din Ardeal si avea 3 copii, dintre care eu eram cea mijlocie. Bunica n-a iertat-o niciodata pentru ca a facut-o de rusine. Era fata de oameni instariti, iar pentru acele vremuri, divortul era aproape de neconceput. Cativa ani dupa aceea, mama s-a recasatorit cu barbatul caruia, toti trei copiii, i-am spus tata si care ne-a fost adevarat tata. Au plecat din sat si si-au facut viata in alta parte. N-a fost usor printre straini, dar viata a trecut, noi copiii am avut o viata frumoasa, acum suntem deja oameni batrani. N-am avut nimic de le reprosat, niciodata, au fost cei mai buni parinti. Acum cativa ani, la batranete, s-au intors la tara. Nu le-a fost usoara readaptarea, dar se au unul pe altul, noi suntem departe. Anul trecut au sarbatorit 50 de ani de casatorie. Ma rog sa fie sanatosi si sa-i am cat mai mult.

 5. ghelbere elena says:

  Sunt totusi mult prea multe femei care suporta violenta fizica si verbala a barbatului. Acum cu atatea mijloace de informare, cand te poti adresa Politiei fara teama ca sa-ti dea o mana de ajutor, femeile suporta in continuare bataile barbatilor si ce este si mai dureros batai incaseaza si copii.

 6. (puiu) barbalata mirela says:

  Mda, trist. Eu zic ca ar fi mai bine lumea care comenteaza si judeca sa si ajute. Dar nuuuu, n-ai sa vezi asta.
  Mentalitatea asta invechita exista si astazi, din pacate.
  Ma opresc aici pentru ca sunt mai dura in cuvinte.

 7. Goleanu Anisoara says:

  Iti tii barbatul, dar nu cu orice pret! Un barbat rau, care bea mult si ridica mama asupra ta,asupra copiilor, un barbat care nu te mai iubeste si se duce la alta…nu poti sa accepti asa ceva. Viata e una si trebuie traita frumos, in liniste, pace si iubire. Tot o vorba romaneasca spune “fiecare sac isi are peticul!” -deci, sa ne cautam “peticul” potrivit! Copiii nostri nu trebuie sa vada in familie batai si certuri,vor ramane cu traume pentru toata viata .pentru ei, pentru noi,pentru linistea noastra,trebuie sa alegem bine iar, daca gresim, sa rupem raul de la radacina si sa ne facem viata cat mai frumoasa. Sta in puterea noastra!

 8. ana says:

  mai bine proasta decat cu un om de care mie sila langa mine,ma ce mentalitate dupa aia ne miram ca auzim ca le gasesc moarte nu stiu pe unde deschideti ochi femei dragi,pt voi si copii vostri

 9. ……sigur,asa au trait ele,asa stiu ca “este bine” sa traiesti de fatzada,ca altfel-ce vor spune oamenii despre tine?- Apoi si femeile agresate de sotzi,daca asta au vazut in familia lor accepta sa traiasca asa.Copiii lor ce inavtza,ce educatzie primesc de la parintzii lor?

 10. Cristian Ciurea says:

  :))) stimati cititori…eu sunt un om sincer…sa stiti ca sunt si cazuri inverse,bine…pana la bataie! Dar sincer, decat scandalul pe care il am zilnic prefer o bataita saptamanala. Asa ca sictir feministelor…aveti si voi badararani printre voi…de sex feminin bineinteles, suave si frumoase…ca de catalog !

 11. Gimi says:

  Nu știu ce a pățit Ramona dar știu bine ce am patit eu si cred ca repulsia si dezgustu ai sant șistificare dar ma imtreb ce conta ea mai mult sau copiii astăzi am fost la o piata cand am plecat am intrat la un magazin să mi iau un suc și intră o mămică cu 2 fetițe și cere o pungă de cipsuri când mă uit la cea mică avea lacrimi în ochii si ,,rodea,,un colț de pâine eu cumpărasem din Auschan 2 caserole cu Tiramisu am așteptat să iasă doamnă am ajunso din urma si am spus,,Doamnă îmi permiteți săi ofer ceva celei mici să uitat lung la mine sia prin fetele de mâna și nu mia răspuns duls ceam scos din pungă o caserolă și o întind la fetita cea mică ea sa uitat a văzut prăjiturile si a zis ,,dacă insistați,, nu am avut putere să o privesc în ochii iam mulțumit ca au acceptat darul și am plecat ar mai fi de povestit dar mă opresc aici

  • Simona says:

   Da un peste la un flamand si ai sa-l saturi pe moment..Invata-l sa pescuiasca si o sa fie in stare sa-si procure hrana singur :-)..Oamnei de genul acesta, ar dori atat de mult sa stie sa “pescuiasca”…nu sa primeasca din cand in cand cate un “peste”..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 6 =