Pentru a da eleganță unei mese de carne sau pește, chiar dacă este una obișnuită dar cu atât mai mult dacă este una de sărbătoare, pune alături o garnitură de cartofi duchesse.
Pentru că arată uimitor, dintr-o dată masa va căpăta un aspect apetisant, festiv, iar gustul cărnii va fi mai bine pus în valoare. E adevărat că prepararea acestor frumuseți va dura mai mult decât cea a unui piure, dar merită!
Ingredientele necesare pentru cartofi duchesse
Îți trebuie o jumătate de kilogram de cartofi, 70 de grame de unt, 1 ou, 2 gălbenușuri, nucșoară, sare, piper și curcumă după gust, o bucățică de cașcaval sau orice altă brânză rasă, 2 linguri smântână – opțional, dar dacă amestecul rezultat este prea moale, se poate renunța la aceasta din urmă.
Cum faci cartofii duchesse
Pune cuptorul la încins la 200 de grade.
Curăță cartofii și taie-i în bucăți, apoi pune-i la fiert. Când sunt fierți, scurge apa și pasează-i întocmai ca pentru un piure. Încorporează untul tăiat în prealabil în bucăți și amestecă totul foarte bine. Se adaugă – atenție! – rând pe rând oul și cele două gălbenușuri, lingurița rasă de făină, smântâna, nucșoara, sarea, piperul, curcuma.
Consistența produsului final trebuie să fie una fină și omogenă.
Pe o tavă, pune hârtie cerată sau o foaie de silicon dacă ai! Cu ajutorul unui poș cu dui fă mici grămăjoare asemănătoare pricomigdalelor, din loc în loc. Unge cu ou bătut dacă vrei să aibă un aspect mai rumen. Lasă-le în cuptor până la 10 minute și folosește pe final și grilul unul sau două minute.
La compoziția de mai sus mai poți adăuga după gust, bucățele foarte mici de bacon, ceapă chivas tăiată foarte mărunt sau orice alt condiment a cărui aromă îți place.
Articol scris de Iuliana Zamfir