Dovleacul, cunoscut şi sub numele de bostan, pare a se rostogoli direct din miez de poveste, aşa greoi şi rotunjor cum e.
Prea puţin consumat în România, este la loc de cinste în alimentaţia altor popoare, cele mai vechi urme ale bucuriei cu care era privit acest rod al pământului datează din anul 5000 î.e.n.
Dovleacul, un depozit de vitamine și nutrienți:
Dovleacul, generos, a hrănit oamenii acestui pământ timp de milenii şi continuă să o facă, dăruindu-le toate substanţele nutritive pe care le conţine.
- vitamina A, extrem de utilă pentru piele, ochi şi pentru podoaba capilară, protejează inima şi combate ateroscleroza. Luaţi în considerare că 200 grame de dovleac conţin mai multă vitamina A decât necesarul nostru zilnic;
- conţinutul bogat de vitamina E ajută la prevenirea apariţiei ridurilor, a petelor pigmentare, îmbunătăţeşte circulaţia periferică;
- datorită acidului folic şi a acizilor graşi Omega 3 şi Omega 6 combate colesterolul, previne apariţia formaţiunilor tumorale şi protejează organismul împotriva radicalilor liberi;
- potasiul, aflat şi el printre substanţele pe care ni le dăruieşte dovleacul, energizează şi sporeşte capacitatea regenerativă a celulelor;
- seminţele, bogate în triptofan, un aminoacid care combate depresia, conţin şi fitosteroli care protejează sistemul circulator;
- betacarotenul, abundent în compoziţia dovleacului, este unul dintre aliaţii în lupta contra cancerului, conform Institutului Naţional pentru Cancer din USA.
Nenumărate sunt beneficiile celor care se gândesc să se apropie mai mult de acest rod al pământului: combate constipaţia, drenează organismul, stimulează rinichii şi ficatul.
Paste cu dovleac
Dovleacul se consumă în nenumărate moduri, iată o reţetă pe care o pregătesc destul de des şi care-mi place pentru gustul de toamnă pe care mi-l dăruieşte:
Într-o tigaie cu un pahar de apă pun la fiert bucăţi de pulpă de dovleac, la foc mic, acopăr cu un capac şi las să se moaie bine. Când e gata, fierb paste în apă cu sare, le strecor şi le condimentez cu dovleacul pe care l-am strivit cu furculiţa şi pe care l-am amestecat cu câteva linguri de brânză de vaci, un praf mic de sare şi un gât de ulei de măsline.
Este o mâncare sănătoasă pe care o realizezi în maximum 20 de minute!
Articol scris de Laura Odobeșteanu