Anual, între 7500-8000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân.
De cele mai multe ori chimioterapia și radioterapia sunt indicații terapeutice obișnuite, dar pe lângă acestea poate fi nevoie și de o mastectomie. Este o intervenție importantă care poate presupune înlăturarea unor ganglioni limfatici invadați de celule canceroase. Astfel apare limfedemul.
În funcţie de situaţia sa particulară, femeia care a suferit o astfel de intervenție va avea nevoie de drenaj limfatic post-mastectomie pentru prevenirea sau tratarea limfedemului braţului, precum şi de kinetoterapie, terapie manuală şi alte tehnici de fizioterapie.
Pentru lămuriri punctuale am realizat un interviu cu Ana Elisa Iftene, fizio- kinetoterapeut la Neolife care sugerează că această recuperarea fizică trebuie susținută și psihologic: ”Pe lângă obiectivele posibil palpabile și vizibile asupra organismului propriu-zis, o parte foarte importantă a acestui proces este dată de îmbunătățirea stării psihice a pacientei prin terapie ocupațională și kinetoterapie, dar și prin vizitele la psiholog. În acest sens, Centrul Medical Neolife oferă pacienților săi posibilitatea unei recuperări adecvate și integrale și mă refer mai ales la dna dr. Pantiș Carmen Brândușa, medic specialist psihologie.
De ce este necesar ca pacienta să facă fizioterapie cu un specialist, în loc să urmeze un program de exerciții singură acasă? Ce obiective specifice sunt urmărite după operația de sân?
Obiectivele recuperării medicale post operație de sân sunt: prevenirea limfedemului, tratarea lui în cazul în care acesta există și menținerea cât mai mult posibil a stării ameliorate obținute la finalul ședințelor de tratament. Evident, ne interesează și creșterea amplitudinii de mișcare la nivelul articulației umărului, cotului și pumnului brațului aferent părții afectate, dar și creșterea tonusului muscular.
Atenție nu se va urmări creșterea forței musculare, din cauză că există risc de producere a limfedemului!
Mai întâi să lămurim ce este limfa, apoi de ce apare limfedemul
Sunt foarte multe paciente care, când își văd braţele umflate se prezintă la medic, și atunci sunt diagnosticate cu limfedem.
Este necesar să explicăm însă ce înseamnă limfa și mai ales limfedemul. Limfa este, de fapt, lichidul dintre ţesuturi și este responsabilă de schimburile de substanţe de la nivelul vaselor limfatice. Ea conține numeroase tipuri de celule – bacterii, proteine, lipide, apă etc.- limfedemul fiind acumularea anormală a limfei bogate în proteine la nivelul țesuturilor.
Limfedemul apare de cele mai multe ori atunci când ganglionii limfatici sunt blocați sau extirpați, blocându-se astfel întoarcerea limfei. Pe de altă parte, trebuie reținut faptul că limfedemul este o boală cronică a cărei principală caracteristică este dată de nivelul mare de proteine la nivelul limfei, astfel că, atunci când pacientele se vor confrunta cu o hipoproteinimie sau cu retenția mare de apa și sare, este foarte posibil să se realizeze apariția limfedemului.
Cât de repede trebuie începută fizioterapia după operația de sân și ce pericole o pândesc pe pacienta care nu face fizioterapie după această intervenție?
Dacă primele două sunt recomandate a fi începute cât mai repede posibil după operația de sân în vederea prevenirii apariţiei limfedemului, atrofiei musculare și scăderii amplitudinii de mișcare la nivelul articulaţiilor membrului aferent părţii afectate, ultimele două vor fi contraindicate iniţial pentru o perioadă mai îndelungată de timp, urmând a fi începute doar dacă este strict necesar, cu acordul medicului curant oncolog și/sau de recuperare medicală.
Cum arată limfedemul brațului? Care sunt semnele după care îl recunoaștem?
Limfedemul braţului se evidenţiază prin acumularea lichidului la nivelul acestuia, ceea ce îi dă un aspect umflat, pielea fiind extrem de întinsă, cu elasticitate zero! Apare în primul stadiu și godeul, semn ce trebuie să avertizeze pacienta, prezentarea la un specialist fiind obligatorie pentru binele său!
GODEUL
Ce este drenajul limfatic? Cum se face? Când este indicat?
Drenajul limfatic reprezintă drenarea limfei spre zonele în care ganglionii limfatici nu sunt afectați sau extirpați. Este indicat încă de la stadiul zero al limfedemului și în mod special de la apariția godeului.
Drenajul Limfatic se execută în 2 moduri: manual sau electronic, de către un aparat reprezentat de un manșon pentru membrele superioare, sau de o salopetă în cazul membrelor inferioare – care va acționa prin exercitarea unei presiuni pe membrul vizat.
Ce este drenajul manual?
Drenajul limfatic manual se va efectua de către o persoană specializată pe aceasta afecțiune. Atenție, acesta nu trebuie confundat cu masajul clasic! O persoană care nu este specializată în acest tip de masaj, poate cauza o agravare a limfedemului!
Este posibil ca, în ciuda faptului că a suferit o operație de extirpare a sânului, o pacientă să nu facă limfedem?
În funcție de fiecare organism în parte, depinzând foarte mult de modul de viață, vârstă, factori de stres, inclusiv dacă pacienta este fumătoare sau nu, aceasta poate face limfedem imediat sau la distanță în timp după momentul operației. Este foarte probabil ca, dacă pacientei i se extirpă ganglionii limfatici, iar ceilalți ganglioni din întreg organismul funcționează în limite normale, pacienta să nu facă Limfedem.
Localizarea ganglionilor limfatici
Statistic vorbind, sunt mai multe cazuri în care femeia face limfedem decât cele în care nu face?
Statistic vorbind, incidența apariției limfedemului post operator este mult mai mare.
Specialiștii indică să se facă foarte multă mișcare pentru a ajuta circulația limfatică. Femeia poate face efort? Ce tip de efort poate face?
Este bine ca pacienta să meargă cât de repede la medicul specialist de recuperare, acesta fiind cel care stabilește dacă pacienta prezintă vreunul din stadiile limfedemului. De obicei, se recomandă pacientei mișcare zilnică încă de la început, eventual o terapie ocupațională – împletit, cusut, împachetat haine sau șervețele sau chiar ștersul paharelor.
După o perioadă de aproximativ 2-3 săptămâni, pacienta se poate prezenta în sala de kinetoterapie pentru a începe recuperarea medicală, în cazul ei, creșterea antrenamentului la efort, creșterea mobilității articulare și a masei musculare.
Căldura/frigul, îmbrăcămintea de un anume tip pot crește riscul de limfedem? Există anumite interdicții de care trebuie să se țină seama?
Pacientele trebui să înțeleagă faptul că tratamentele multidisciplinare în cadrul Neolife Medical Center sunt concepute astfel încât reintegrarea lor în spațiul social să fie cât mai rapidă și bună. Așadar, ca interdicții vor avea în primele săptămâni, evitarea eforturilor intense și de lungă durată, variațiile de temperatură sau purtarea unor bluze mulate cu cusături groase, ce pot duce la apariția limfedemului.
Care este igiena anti-limfedem a brațului? Ce produse cosmetice este indicat a fi folosite? În caz de zgârieturi, inflamații, cum se procedează?
Igiena anti-limfedem este de fapt o igienă a brațului, care se va spăla cel puțin o dată pe zi cu apă și săpun. Sunt de evitat gelurile de duş pentru că uneori acestea usucă pielea și pot apărea descuamări ale acesteia. Se pot folosi creme sau unguente menite să hidrateze pielea sau să-i întrețină elasticitatea. În cazul unor traume asupra pielii, pacienta va merge să consulte un medic specialist dermatolog, întrucât orice inflamație, zgârietură sau vânătaie reprezintă o viitoare posibilă cauză a producerii unui limfedem.”- conchide interlocutorarea noastră, fizio-kinetoterapeut Ana Elisa Iftene.
În cadrul Centrul Medical Neolife există Departamentul de Recuperare Medicală, condus de d-na dr. Avram Alina, ce are în componenţa sa patru tipuri de terapie:
- Kinetoterapia
- Masajul
- Termoterapia
- Fizioterapia
Pentru recuperarea post-operatorie cu un personal înalt calificat, consiliere și susținere psihologică pentru tine sau o persoană dragă, intră chiar acum pe www.neolife.ro și fă o programare la call center 021 9230. Sediul Centrului Medical Neolife se află în Bd. Ficusului nr. 40, București.
Interviu realizat de Adriana Caranfil