De multe ori auzi pe careva:
”Diseară facem mămăligă! Vedem noi cu ce, cu ceva!”
Iată o rețetă numai bună pentru perioada de post și nu numai, i se spune și ”pizza falsă” pentru că are aspect de pizza, numai că blatul e din mămăligă. Este ușor de pregătit și are un aspect frumos, nu mai spunem că gustul e fantastic.
Cum se pregătește pizza falsă?
Simplu, faceți întâi o mămăligă din 200 grame făină de porumb, apă și sare, cât e încă moale întindeți-o pe un platou rotund sau într-o tavă rotundă, având grijă să modelați un pic, ridicând cu lingura umedă un fel de bordură de jur – împrejur, ca și cum ar fi o tartă.
Imediat după aceea pregătiți sosul de roșii, aveți nevoie de 250 ml pastă de bulion, doi căței de usturoi zdrobiți, boia iute, oregano, busuioc, sare, le puneți la foc toate într-o crăticioară și lăsați la foc lent.
În timp ce amestecați în sos curățați 250 grame ciuperci champignon, tăiați-le felii și lăsați-le la înăbușit într-o tigaie cu un pic de ulei.
Aveți nevoie și de opt sau zece roșii micuțe, tip cherry, tăiați-le felii înguste, presărați un pic de sare și lăsați-le în așteptare.
Tăiați o ceapă mare, roșie și, după ce ați scos ciupercile, treceți și ceapa în tigaie, împreună cu o mână de spanac verde.
Asamblarea ingredientelor e simplă. Deasupra blatului de mămăligă se toarnă mai întâi sosul de roșii, nivelând ca să fie uniform, mai puțin pe bordură. Puneți ciupercile călite, roșiile tăiate felii, risipiți ceapa și spanacul și cam atât.
Doritorii pot pune și câteva măsline fără sâmburi. Tava se dă la cuptor încălzit în prealabil și se lasă vreo 15 – 20 minute. Cine nu ține post poate adăuga și brânză rasă sau cașcaval, eventual mozzarela.
Și cine nu are chiar toate ingredientele în casă e suficient să inventeze altele, practic orice fel de verdețuri pot fi folosite, se pot adăuga dovlecei tăiați mărunt sau orice altceva ne e pe plac, important e sosul, care trebuie să fie bine condimentat și pofta noastră de a mânca mămăligă cu ceva.
Articol scris de Iuliana Zamfir