Locuitorii Bucureștiului și nu numai, se plagiază între ei sau chiar pe ei înșiși ducându-se la nesfârșit în aceleași destinații turistice în care au mai fost. Cred că e pur și simplu vorba de lipsă de imaginație sau ”modă” prost înțeleasă!
Prin urmare, traficul pe Valea Prahovei începe să se aglomereze enervant vineri după-amiază pe sensul de urcare spre munte. Dacă nu pleci până în ora 10 dimineața riști să faci 4 – 5 ore până la destinație, iar statul în coloana interminabilă de mașini te va agita rău de tot. Înjuratul printre dinți duminică la întoarcerea acasă e sport național, care nu numără decât învinși și nici un învingător!
Nu, nu-mi trece prin cap să discreditez Valea Prahovei, dar de când n-ați mai fost în imperiala Bucovină, un ținut care pur și simplu elimină tot ceea ce te parazitează, te obosește și te înstrăinează când trăiești într-o aglomerare urbană mare?
Bucovina este una dintre cele mai frumoase regiuni din România şi pe drept cuvânt o destinație turistică excepțională. Sunt 450 de kilometri din București până aici, care merită făcuți chiar și dacă ai 2-3 zile de vacanță. Am fost de curând la Vatra-Dornei, de fapt la Neagra Șarului din comuna Șaru Dornei, situată la 15 km de orașul Vatra Dornei, stațiune supranumită și “Perla Bucovinei”. Am stat în Casa de vacanță Cecilia, o vilă cu 4 camere, living și o curte superbă.
Proprietarii – Cecilia și Victor Neagu – spun că au construit casa pentru ei înșiși și abia mai târziu au integrat-o în circuitul turistic. Poate din acest motiv te simți exact ca acasă: camerele sunt curate, spațioase și luminoase, focul arde vesel iarna în livingul de la parter, iar vara poți sta cât e ziua de lungă în curtea frumos amenajată, cu un loc de grătar ca o bucătărie de vară, la mica distanță de brazii foșnitori. Iarna, de pe geam se zăresc brazii plini de zăpadă, încremeniți în maiestatea lor, iar liniștea e groasă de o tai cu ața de la mămăligă. Permanent aici sunt turiști, care fie închiriază câte o cameră, fie vin în grup și închiriază vila în totalitate. Tariful e convenabil, bucătăria e complet utilată cu tot ce trebuie pentru a găti sau a păstra alimentele aduse și o vacanță aici te costă la jumătate față de una pe Valea Prahovei.
Suntem mândri că avem acces la atâta frumusețe!
”Noi suntem din Galați și prima dată am venit aici la niște prieteni. Atât de mult ne-a plăcut, că am simțit că de locul ăsta nu ne putem despărți! E așa de frumoasă țara noastră, suntem mândri că avem acces la atâta frumusețe! Turiștii vin aici pentru schi, plimbări
montane, cunoaștere, aer curat și gastronomia specific bucovineană, pe bună dreptate mult lăudată!
De vizitat sunt multe: rezervația naturală Parcul Călimani unic în lume, cu vegetație rară, întins pe 25.000 de hectare.
Drumul montan Trans-Rarău aproape la fel de frumos dar nu așa de cunoscut ca Transfăgărașanul și Transalpina.
Pasul Tihuța Bârgăului. Zona este excelentă și foarte căutată de către iubitorii de ciclism și trasee montane, chiar dacă sunt amatori. Vin și pentru a se plimba cu telescaunul pe Dealul Negru, pentru sărbătoarea bujorului de munte – o specie florală ocrotită – care se ține în iunie, pentru duhovnicii – mănăstirile Moldovița, Sucevița, Putna, Humor, sau
pentru lăcașurile de cult ce fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru cetăți, dintre care cetatea de scaun a Sucevei e cea mai mare din spațiul extracarpatic! Pe scurt, vin pentru o experiență diferită pe care vor s-o trăiască din plin. Și chiar o trăiesc!” – ne spun într-un glas Cecilia și Victor Neagu, proprietarii casei de vacanță din Neagra Șarului.
Bucură-te de mâncare și priveliștea splendidă!
Și cum aerul de munte curat și pur îți face poftă de mâncare, intri într-o pensiune. Nu trebuie să fie una anume ca să fii întâmpinat cu absolută naturalețe și ospitalitate, așa încât te simți ca un copil reîntors acasă după o lungă absență și răsfățat de mama cu bucate alese și vorbe de alint.
Noi am mâncat la Casa Brazilor. În Bucovina totul este făcut în gospodăriile locale, în ferme specializate. Este mândria gazdelor să-ți spună că mâncarea este ecologică și produsă în totalitate de mâinile lor. Unt galben și strălucitor, smântână cremoasă ca mierea, carne preparată într-o varietate incredibilă de feluri, hribi (copți, murați, uscați, cu smântână și Dumnezeu știe cu mai ce!), murături de casă sărate sau dulci-acrișoare, rachiuri din fructe de pădure culese chiar de mâna gazdelor, tochitură moldovenească, borș de păstrăv, cârnați – uscați, afumați, la topor, ca la mama acasă, cu orez – etc.
Dar stai să vezi brânzeturile din zonă! Caș bucovinean de vacă, de oaie, urdă, mai sărate sau deloc sărate. La un moment dat am gustat o varietate de brânză de jurai că e tofu japonez: mătăsoasă, fermă, impecabil de albă. Dar deserturile…Papanași cu smântână și dulceață de afine, cornulețe fragede cu magiun, și, da, normal, cozonacul bucovinean, răsturnat pe o parte ca un rățoi îndopat, din cauza umpluturii cu nucă și zahăr!
La Casa Brazilor platourile sunt atât de pline, că o zbatere dramatică se dă în interiorul tău: să mănânci de toate și apoi să mori fericit și sătul sau să le fotografiezi, să le pui pe facebook ca să ”moară dușmanii”, să pleci și să regreți tot restul de vieții că ai fost atât de aproape de Nirvana și ai ratat-o la mustață? Pe toate le-am gustat la pensiunea Casa Brazilor, a fost o desfătare gastronomică totală și cred că merită să vezi dacă am avut dreptate.
Prin urmare, în Bucovina găsești mâncare excelentă, grai dulce ca mierea, priveliști de luat acasă, file de istorie direct de la sursă, aer pur și ozonificat…
Și atunci?
Mai schimbă, omule, traseele la modă și du-ți copii să vadă țara și să se îndrăgostească de ea!
Vezi aici imagini de la Casa de vacanță Cecilia.
Articol scris de Adriana Caranfil