Le pregătea bunica înainte de Crăciun, se apuca de treabă din timp şi noi, copiii, ne adunam în jurul ei pentru că ceea ce urma să se întâmple ne umplea de uimire.
Pregătea un aluat, da nu ne interesa pe noi la vremea aia ce punea în castronul în care frământa, pe noi ne fascina când se apuca să întindă foaia.
Din aluatul acela rupea bucăţi şi începea să lungească şi să lăţească o foaie atât de subţire de părea transparentă, lucra direct pe masa de bucătărie şi sucitorul se-nvârtea rapid, mai presăra un pic de făină şi întindea din nou.
Turtele se pregătesc din timp şi se-mpart cu o lumânare în Ajunul Crăciunului, întru bucuria Naşterii Domnului și iată aici reţeta:
Scutecele Domnului – un desert care se mănâncă în Ajunul Crăciunului
Pentru aluat e nevoie doar de o cană cu apă – circa 200 ml – un praf de sare şi 500 gr de făină.
Nu este un aluat dospit, aşa că se lasă doar la odihnit vreo jumătate de oră, după care se poate lucra.
Se întind foi subţiri, cât puteţi de subţiri, apoi se taie pătrate cam de 20 cm şi se coc într-o tigaie de teflon, bunica le cocea direct pe plită.
Atenţie, se coc imediat şi trebuie întoarse aproape instantaneu, totul e foarte rapid, aşa că trebuie să aveţi la îndemână suficiente pătrate de aluat.
Turtele sunt un pic sfărâmicioase și extrem de delicate, luaţi-le cu atenţie şi puneţi-le pe un ştergar, unde trebuie să fie lăsate la uscat minim 24 ore.
A doua zi se continuă desăvârșirea scutecelor Domnului:
Se prepară un sirop din zahăr, apă, coajă de lămâie, de portocală şi un pic de esenţă de rom, vanilie, mă rog, fiecare după gust şi plăcerea proprie. Trebuie să aveţi la îndemână, într-un castron, 500 grame de nucă măcinată, e bine să fie pregătită şi ea cu o zi înainte, să fie uscată.
Procedeul e simplu, se înmoaie o turtă în sirop, se aşează pe un platou, se presară nucă şi zahăr deasupra, apoi se aşează o altă foaie însiropată şi tot aşa până când ajungem la o înălţime de vreo 5 cm.
La sfârşit, după ultimul strat de turte, turnăm deasupra încă o cană de sirop şi presărăm ultimul strat de nuci şi zahăr. Se lasă la odihnă măcar o jumătate de zi, apoi se taie pătrate şi se mănâncă în Ajunul Crăciunului, conform tradiţiilor noastre şi spre bucuria tuturor.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto: divainbucatarie.ro