Sunt tineri…dar au mai bine de 2.000 de ani!
Omnis Barbaria, asociaţie culturală din Satu Mare, este, de fapt, un grup de prieteni care împărtăşesc aceeaşi pasiune: dragostea pentru daci!
Atâta timp cât niște tineri frumoşi ca ei își dedică timpul şi munca României, nu e totul pierdut!
Cine sunt ei și ce fac?
Tinerii din Omnis Barbaria fac reconstituiri istorice ale modului de viaţă dac. Practic, scot la iveală datini, obiceiuri, tehnici de prelucrare a fierului, a pielii, a materialelor textile.
Omnis Barbaria face arheologia experimentală, adică recrează mediul istoric și ne aduc în faţa ochilor viaţa civilă şi militară a dacilor! Membrii şi colaboratorii acestui grup sunt din multe judeţe – Sălaj, Maramureş, Cluj, Satu Mare, Piatra Neamţ. Cu atât mai lăudabil este efortul lor de a lucra împreună, cu cât sunt mairisipiți în diverse județe din țară!
În şcoli, în muzee, fac adevărate lecţii de istorie vie! Între timp, cercetează şi aplică ceea ce reuşesc să afle din puţinele surse: îşi confecţionează singuri costumele, armele, statuetele, obiectele de podoabă.
I-am întâlnit la Roma, cu mândrie şi emoţie, când pe 21 aprilie, în fiecare an, Roma îşi sărbătoreşte naşterea sa ca centru al culturii şi civilizaţiei lumii. Este o zi în care reînvie gloria Imperiului Roman. Turişti din toată lumea privesc cu uimire parada istorică ce se desfăşoară pe o rază de câţiva km în jurul marelui Coloseum.
Prin faţa ochilor defilează legiuni romane, senatori în lungi mantii albe, dansatoare cu tamburine, războinici fioroşi, recompunând prin gesturi și spectacol o întreagă epocă.
Şi dacii noştri! I-am recunoscut după capul de lup, semn al curajului acestui neam și al afirmarii cu putere a identității noastre!
Sunt iubiţi dacii! Am fost mândră să văd cum îi aplaudă lumea, cum se apropiau mai mult de ei! Oamenii ştiu că dacii au fost un popor dârz, unit, ferm, unul dintre puţinele popoare care au opus lungă rezistenţă în faţa romanilor!
Impactul cultural al prezenţei lor la aceste manifestări este uriaş! Se dezvăluie multora că România e o ţară cu o istorie milenară, cu rădăcini adânci şi profundă demnitate! Oameni din toată lumea ştiu că dacii merită să fie respectaţi!
Noi mai ştim…?!
Ardeleanu Marius, Brânzanic Adrian, Săsăran Vlad, Mugur Pop, Cuibus Lucian, Seucan Adrian, Cosofreţ Ionuţ, Bandici Răzvan, Bonta Tudor, Bandici Sebastian, Marchis Oana şi Teletin Cătălin. Toți acești daci mândri și fumoși, ne aduc aminte!
Să-i aplaudăm! Pentru că ne oferă o lecţie de verticalitate!
Măreaţă!
Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio/ urmărește aici o galerie de imagini Omnis Barbaria