Acest articol a fost inspirat de o mămică care ne-a scris rugându-ne să întrebăm psihologul, dar și alte mămici, cum au procedat ele pentru a-și convinge copiii să folosească olița:
Pentru că face pe el, cei din familie îmi spun că nu știu cum să-mi educ copilul!
”Bună. Eu sunt Ruxandra, iar pe fetița mea care abia a împlinit 2 ani, o chemă Camelia-Andrada. Nu știu ce să mă mai fac! Pentru că face pe ea, cei din familie îmi spun că nu știu cum să-mi educ copilul! Îndeosebi bunicii – părinții mei și ai soțului meu – mă acoperă cu reproșuri și-mi spun că ar trebui să o forțez, că așa se creșteau copiii cândva și această metodă nu dădea niciodată greș. Că mă las manipulată de capriciile copilului, în loc să acționez hotărât și fără nici o concesie. Uneori mă gândesc că poate au dreptate. Sunt interesată să știu ce zice psihologul despre asta, dar doresc să aflu mai ales cum au procedat și alte mămici.”
Când copilul stă uscat 2 ore între eliminări, e pregătit să folosească olița
În jurul vârstei de 2 ani, copilul este suficient de maturizat fizic și psihologic, dar mai ales fiziologic pentru a fi convins să folosească olița. Când reușește să rămână uscat cel puțin 2 ore între eliminări, înseamnă că vezica lui este capabilă să rețină lichid și în principiu este pregătit să folosească olița.
În primul rând, învățarea copilului la oliță este o operațiune complexă care necesită timp și răbdare. Având în vedere că se dorește crearea unui nou obicei, el trebuie exersat când copilul este la el acasă între lucrurile care-i sunt familiare.
În al doilea rând, trebuie ca părinții să fie siguri că există un nivel de înțelegere care să-i permită să urmeze indicațiile primite.
Folosirea oliței în mod forțat poate lăsa urme în mentalul copilului
E adevărat că în trecut, când nu existau scutece de unică folosință, copiii erau siliți să facă la oliță foarte devreme pentru ca părintele să scape de grija schimbatului permanent. Din acest motiv, cei care exercită cea mai mare presiune asupra părinților de copii mici sunt chiar bunicii care își însoțesc orice sfat de sintagma ”pe vremea mea, așa se creșteau copiii” sau ” ”eu așa te-am crescut pe tine și uite-așa te-am făcut mare!” Psihologii spun că această forțare nu e naturală și poate lăsa urme în mentalul copiilor și că nu e neobișnuit ca în ziua de astăzi copiii să poarte scutece chiar și până la 3 ani.
Iată câteva dintre cele tehnicile care dau roade atunci când este vorba să-ți înveți copilul acest nou obicei. Încearcă-le pe rând și vezi care dă rezultate și pentru copilul tău:
- Cei mai reputați psihologi pediatri spun că una dintre cele mai bune metode de a motiva copilul să facă la oliță este aceea de a te asigura că el face legătura dintre urinare/defecare și urina/scaunul rezultat. Din acest punct de vedere baia trebuie să le fie familară și este în regulă dacă îi arătăm copilului materiile fecale din toaletă.
- Lasă copilul să tragă apa cât de des, deoarece o va lua ca pe activitate distractivă.
- Plasarea unei olițe în locul în care se joacă de obicei nu este ceva neadecvat, dimpotrivă. Ar trebui să i-o prezinți la anumite intervale de timp, să devină familiar cu acest obiect și să înțeleagă că îi aparține în mod exclusiv.
- Copilul ar trebui pus din când în când pe oliță chiar și îmbrăcat, dar nu trebuie forțat. Totul trebuie să se petreacă cu acordul lui.
- Chiar dacă cel mic stă pe oliță dar nu face nimic, nu trebuie să-ți arăți deziluzia, în schimb dacă face, trebuie lăudat și chiar recompensat cu un joc sau o activitate care-i face plăcere.
- Una dintre tehnicile care dau rezultate bune, mai ales la copiii de peste un an și jumătate, este aceea prin care copilul este lăsat fără scutec, îmbrăcat cu pantaloni lejeri. Olița să fie permanent la îndemână. Când vezi după expresiile faciale că se pregătește de pipi sau defecare, să-l pui imediat la oliță. Indiferent că apucă sau nu să facă, copilul trebuie lăudat!
- Altă metodă care dă roade este cea a oliței tip scăunel cu curele. Acestea îl țin pe copil oarecum captiv, ceea ce generează eficiență în inițierea acestui obicei complex. Desigur, nici în acest caz, copilul nu trebuie forțat.
- Poți citi literatură de specialitate, sens în care îți recomandăm cartea ”Învață-l să facă la oliță”, scrisă de cea mai bine vândută autoare britanică de cărți pentru copii, Gina Ford.
Tu cum ai reușit să-ți determini copilul să facă la oliță? Împărtășește-i din experiența ta Ruxandrei, chiar aici, la finalul acestui articol.
Articol scris de Cristina Petrea