”Oul este un aliment complet și se consumă integral, în sensul că nici măcar coaja nu e de aruncat!
Cum așa? – o să mă întrebați.
Pentru că este o excepțională sursă de calciu biodisponibil – afirmă nutriționista Eviana Trandafir, care referindu-se la studiile științifice ample dedicate acestui aliment, trece în revistă patru probleme de sănătate care pot fi ameliorate prin consumul pulberii din coajă de ou, corect obținută:
Se fac două cure pe an, primăvara și toamna
- În compoziția cojii de ou se regăsesc elemente similare cu cele din dinții noștri, de aceea aș plasa acest beneficiu în topul problemelor de sănătate tratabile astfel;
- Elasticitatea articulațiilor se menține cu glucozamină și acid hialuronic, ambele substanțe regăsindu-se în membrana ce căptușește coaja, motiv pentru care durerile articulare sunt pe locul doi în acest top al beneficiilor aduse de cojile de ouă;
- Aceeași pulbere oprește pierderea densității osoase la femeile aflate la menopauză, dovedindu-se eficiente și în tratamentul displaziei congenitale de șold și a osteoporozei;
- Carbonatul de calciu din coaja de ou acționează precum un pansament gastric, dovedindu-se a fi un remediu eficace în gastrite și ulcere.
Pentru obținerea efectelor sale protectoare, se ia o linguriță dimineața, timp de cel puțin trei luni, și se fac două cure pe an, primăvara și toamna” – recomandă nutriționistul.
Cum se obține pulberea din coajă de ouă?
Pentru a afla cum se obține în mod corect pulberea din coajă de ou ne-am adresat specialiștilor de la Ferma Aviputna cunoscută pe piața românească pentru brandul de ouă ”Din Ogradă” dedicat unei alimentații sănătoase:
”A obține pulbere din coajă de ouă pentru tratarea diverselor probleme de sănătate este un obicei vechi la români. Mai ales la țară, mamele grijulii aveau întotdeauna un borcan din care se dădea copiilor aflați în creștere acest praf amestecat de obicei cu miere. Dintotdeauna s-a știut, la nivel empiric, până să apară miile de studii care certifică aceste cunoștințe, bogăția de substanțe a oului, aflat în fruntea listei alimentelor pentru un sistem imunitar sănătos.
Pentru a obține corect pulberea din coajă de ouă, acestea se spală cu delicatețe încă înainte de a fi folosite, îndepărtându-se toate resturile organice, deoarece odată spartă coaja este mai greu să se realizeze acest procedeu. Aveți grijă să nu îndepărtați membrana ce învelește coaja pe interior.
Se pun la uscat la soare, de preferință sub un tifon, vreme de câteva zile sau mai mult. Când sunt uscate perfect, se rup cojile cu mâna în bucăți mai mici și se pun într-un blender. Se mixează până se obține o pulbere fină și omogenă. Se păstreză într-un borcan curat, la loc uscat și se administrează fie cu miere, fie cu lapte sau diverse sucuri naturale.”
Vrei să încerci rețete noi bazate pe ouă? Află cum se prepară ouăle în carapace de avocado și cum obții ouăle murate, considerate la rândul lor terapeutice pentru sistemul intestinal. Vom reveni cu mai multe detalii pe marginea acestui subiect.
Articol scris de Iuliana Zamfir