A fi sau a nu fi fericit?

Banner Film Experience

a fi sau a nu fi fericitDe curând m-am înscris la un grup de dezvoltare personală, iar prima temă abordată este gestionarea propriilor emoţii şi ale celorlalţi.

Conştiincioasă, am citit câte ceva despre inteligenţa emoţională, din cartea specialistului Daniel Goleman ca să mă asigur că deţin măcar informaţia de bază.

El afirmă că cea mai importantă etapă este autocunoaşterea. Practic, trebuie să înţelegi în profunzime:
Propriile emoţii
Propriile atuuri şi limite
Propriile valori şi motivaţii

” Floare la ureche!” – mi-am spus.

La prima vedere pare chiar uşor, emoţiile mele sunt diversificate: tristeţe, fericire, melancolie, entuziasm şi…..iar tristeţe. Bun, am făcut primul pas, am identificat emoţiile mele predominante, dar pe urmă, aruncând o privire mai adâncă am constatat că eu nu ştiu să îmi menajez aceste emoţii, de multe ori trăiesc stări confuze, când ar trebui să fiu fericită sunt tristă şi invers.

Starea mea de bine a fost brusc întreruptă de un telefon banal, în care eu alegeam din nou să mă simt vinovată pentru nefericirea altora: sunt multe persoane în preajma noastră care se vaită şi atât, fără să aibă curajul de a schimba ceva în vieţile lor. Persoane dragi, care te-ncarcă negativ, orice sfat ai da şi oricât le-ai susţine și care nu te ascultă şi nu te urmează.

Pare că scopul e doar acela de a se văicări.

Prin urmare, buna mea dispoziţie se evaporase. M-am retras într-un colţ şi am tăcut toată seara. Am ales să mă las afectată…

Daniel Goleman spunea că oamenii care ajung să se cunoască bine sunt realişti, echilibraţi.

Eu?! Cred că sunt la prima etapă. Etapa în care realizez că nu mă cunosc deloc, în care mă las luată de val. Nu am învăţat să adminstrez nici emoţiile mele, nici ale celor din jurul meu. Sunt deci incapabilă să refuz cu fermitate durerea celorlalţi, alegând să o transform în durerea mea şi să mi-o pun pe umeri.Aquiahora

Se nasc astfel conflicte interioare care pot afecta propria viaţă. Copleşit de problemele celorlalţi, poţi sfârşi sub mormanul de gunoi ale unor alegeri greşite, poţi distruge relaţii personale care funcţionau, poţi alunga oamenii buni care-ţi sunt alături.

Şi totul pentru că nu ai învăţat încă să-ţi cunoști și să te ocupi cum se cuvine de emoţiile tale, să pui accent pe viaţa ta, care e la fel de valoroasă ca şi a celorlalţi, cărora le dai prea mult spaţiu.

Totul e doar o alegere: între a fi sau a nu fi fericit!

Articol scris de Mădălina Ioana


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

11 Responses

 1. (puiu) barbalata mirela says:

  Ooooo, parca as fi eu!!!!! Ma recunosc in acest articol. Da, important este sa ne cunoastem pe nou insine, sa ne stim limitele, sa invatam sa ne acceptam asa cum suntem fara sa ne simtim vinovati.

 2. Goleanu Anisoara says:

  Am trait si eu astfel de emotii care te incarca negativ. Fire optimista, n-am lasat tristetea altora,tristetea altora care nu fac nimic sa o alunge din viata lor, dar o impartasesc celor din jur cu generorozitate ,si am ocolit acele persoane,le-am evitat.Asa fac eu,cand am o mica suparare pe cineva, ma dau deoparte o perioada si ,viata merge mai departe.Cand tristetea trece,ca asa-i omul construit,sa uite-uit si eu si ma bucur de viata.Ca , asa-i omul construit- sa se bucure de viata!Eu lupt pentru fericirea mea,nu o astept de la nimeni,n-o cer nimanui,mi-o adun bucatica cu bucatica din tot ceea ce fac si o pastrez ca pe o comora de pret, ca pe adevaratul sens al vietii.

 3. Aghinitei Maria says:

  E bine sa te cunosti pe tine si sa intelegi un lucru esential, pe care-l stiu toate animalele de pe Terra: ca scopul vietii este sa te bucuri de ea. Am citit ca fericirea se si invata :trebuie sa razi chiar si fortat (daca ai sufletul innegurat) . Vei vedea ca veselia va sosi chemata si vei fi un om fericit. Si inca un lucru ; trebuie sa ne inconjuram de oameni optimisti si sa-i ocolim pe “vampirii energetici”. 🙂

 4. Agache Lucica says:

  Emotiile sunt diversificate-tristete,fericire,melancolie,entuziasm si iar tristete-nu poti fi fericit tot timpul.Chiar daca personal as putea zice ca am momente in care trebuie sa fiu fericita,nu pot trai din plin acest sentiment cand vad pe unii din semenii mei ca sufera sau trec printr-o perioada dificila a vietii.Traiesc alaturi de ei si tristetea si fericirea.
  Asa este viata cu bune cu rele si trebuie sa trecem peste orice .

 5. Goleanu Anisoara says:

  E bine ca putem alege daca sa fim fericiti sau nu! Putem trai in nepasare si sa fim fericiti continuu,sa nu ne pese de problemele celor din jur, sa nu ne afecteze nimic.,dar acesta fericire nu ar fi reala.Eu sunt fericita cand fac o fapta buna,cand muncesc pentru ceva anume si imi iese,gasesc de fiecare data fericirea in lucrurile marunte ale vietii.Si sunt un om optimist!

 6. roman ovidia says:

  „Cunoaşte-te pe tine însuţi!” sună un cunoscut dicton din vechime, foarte valabil şi în zilele noastre. Odată cu primii paşi făcuţi în viaţă, aceasta devine un proces continuu de autocunoaştere, însă nu este suficientă doar înaintarea în vârstă pentru o bună cunoaştere a propriei persoane.

 7. Agache Lucica says:

  Atat tristetea cat si fericiea fac parte din viata.
  Viata e cu bune si cu rele.Cand ai parte de un strop de fericire te bucuri si parca doresti sa se repete aceste momente.Cel mai bine este sa pui accent mai mare pe viata ta care este la fel de valoroasa ca si a celorlalti carora le dai pre multa importanta.
  Fericirea vine din suflet dar pentru a putea intelege acest sentiment trebuie sa realizezi carui fapt se datoreaza.

 8. Tolea nicoleta says:

  Se nasc astfel conflicte interioare care pot afecta propria viaţă.

 9. Goleanu Anisoara says:

  Viata e cu bune si cu rele.Daca toate ar fi bune,n-ai mai vedea diferenta dintre fericire si tristete.E bine asa!Cand , dupa tristete , vine un strop de fericire, il savurezi din plin si vei cauta in continuare sa gasesti in viata clipe fericite. Cautarea aceasta este insasi VIATA!

 10. suzana suzy says:

  Fericirea vine din suflet , asa imi spunea, nu de mult, o prietena care incerca sa ma imbarbateze. Pentru ca imi place sa analizez lucrurile din toate punctele de vedere am constatat ca trebuie sa-i urmez sfatul, macar din curiozitatea de a observa ce se intampla atunci cand emani fericire prin fiecare zambet daruit persoanelor din jurul tau

 11. Lamiita Durac says:

  Cred ca depinde la ce ne raportam fericirea ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 11 =