’’În popor mai este cunoscută drept știr sau moțul curcanului – ne spune chimist Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice – și este o plantă care se utilizează încă din vechime, atât ca hrană cât și ca remediu’’.
’’Era atât de valorizată de către azteci încât aceștia o venerau, considerând-o un fel de părinte al plantelor, fiind încredințați că folosirea semințelor întărește atât spiritul cât și trupul’’, argumentează interlocutoarea noastră, la întrebarea referitoare la calitățile de superaliment ale amaranthului.
Faptul că era folosită ca mijloc de plată a impozitelor către stat spune multe despre instinctul fără greș al unui popor inteligent și spiritual precum aztecii, care o foloseau pentru stimularea creșterii copiilor și ca hrană pentru militari.
Într-adevăr valoarea nutritivă a plantei este foarte mare deoarece:
- conține de două ori mai multe proteine decât grâul;
- conține toți aminoacizii esențiali și o mare parte dintre cei neesențiali;
- are un conținut mare de minerale, precum fosfor, fier și calciu;
- are o bogăție de acizi grași esențiali, de importanță majoră pentru principalele reacții biochimice din organismul uman.
Amaranthul se prezintă sub formă de boabe micuțe de culoare bej-gri, care poate fi folosit, după ce a fost fiert în prealabil, la o serie de mâncăruri precum ciorbele, dar și în alte feluri de mâncare precum iahniile, ghiveciurile, sosurile de toate felurile, pe care la îngroașă datorită texturii sale gelatinoase.
Folosește-l, fără să eziți, în loc de orez, în ardei umpluți și sarmale chiar dacă acestea sunt făcute cu carne, tocmai pentru a le conferi o valoare nutritivă superioară și pentru a le transforma în feluri de mâncare sănătoase.
’’Personal îl folosesc în gemurile pe care le fac peste vară și le consum imediat, întrucât leagă compoziția la fel ca și pectina și nu mai este necesar să adaug decât foarte puțin îndulcitor.
Deoarece boabele sunt foarte micuțe și au un gust neutru, deci nu modifică organoleptic mâncarea – recomand introducerea lui în dieta, mai ales dacă ai copii – ne învață Anca Daniela Raiciu.’’
Amarantul nu conține gluten și este o sursă bogată de calciu, magneziu și acid folic. Aceste din urmă atuu-uri o fac eligibilă și pentru alimentația copilului mic, fapt ce o recomandă în introducerea alimentației acestuia încă de la momentul începe diversificarea.
’’Planta a fost uitată pentru câteva sute de ani, dar a fost readus la viață de către oamenii de știință ai epocii moderne, iar astăzi este pe larg valorificată de către SUA, India, China, Australia, Rusia – arată chimist Ștefan Manea de la HOFIGAL, cea mai mare companie românească de pe piața suplimentelor alimentare naturale.
Acesta este motivul pentru care divizia de cercetători de la HOFIGAL a dorit valorificarea proprietăților amaranthului pentru a concepe un produs complex care în combinație cu alte plante generează un medicament natural ce stimulează sexualitatea’’, explică acesta.
Într-un articol viitor ce va fi publicat pe site-ul AQUI AHORA, vom expune detalii legate de acest produs ce revitalizează organismul și crește libidoul.
Articol scris de Adriana Caranfil