Ardei umpluţi cu varză şi morcov – pentru iarnă

Banner Film Experience

muraturi-ardei-umplutiAţi început, probabil, să pregătiţi cămara pentru iarnă, ba murături, ba gogoşari în oţet, acum e raiul pe pământ, tarabele pline de bunătăţi aşteaptă să fie duse acasă şi să ne umple borcanele.

Când eram mică şi mă-ntreba mama ce murături voiam să pună la masă deseori alegeam ardeii umpluţi cu varză şi morcov.

Au un gust special, nu-s nici ca gogonelele nici ca ardeii, amestecul de arome şi gustul niţel amărui îi fac potriviţi pentru orice, merg bine alături de o tocăniţă de cartofi, de o mâncărică de fasole şi chiar lângă friptură.

Rețetă economică de ardei umpluți cu varză

Reţeta e simplă şi extrem de economică.

Pentru două borcane de 4 kg ne trebuie vreo 3 kilograme de ardei, o varză mai mărişoară, vreun kilogram de morcov, câteva rămurele de ţelină, câţiva căţei de usturoi şi hrean.

Se toacă varza cât mai mărunt şi se freacă cu sare, se zdrobeşte până când începe să lase un pic de zeamă. Se adaugă morcovul dat pe răzătoarea mare sau tăiat fin, fâşiuţe, se toacă ţelina şi se amestecă totul într-un lighenaş.

Între timp am avut grijă să curăţăm şi ardeii, trebuie doar să scoatem cotorul cu grijă şi să-i spălăm bine, punându-i apoi cu gura-n jos, să se scurgă niţel de apă.

ardei-umpluti-pentru-iarnaUmplem ardeii cu amestecul parfumat, aşezăm pe fundul borcanului bucăţele de hrean, vreo două foi de dafin şi câ
teva boabe de piper şi începem să aşezăm înăutru ardeii umpluţi, cu gura-n sus. Din loc în loc adăugăm bucăţele de morcov şi căţei de usturoi, cam 3 la fiecare borcan.

Acum urmează partea mai inginerească, potrivirea şi măsurarea saramurii.

Se umple borcanul cu apă, apoi se răstoarnă într-un recipient şi o punem înapoi în borcan, măsurând-o.  Pentru fiecare litru de apă vom pune în borcan o lingură de sare de bucătărie.

Se închide borcanul şi se va vântura de câteva ori în perioada următoare, adică vom răsturna tot lichidul într-un lighenaş şi-l vom oxigena vânturând zeama cu o cană, apoi îl vom pune înapoi. Astfel ardeii se vor conserva perfect.

Se poate tura şi saramură fierbinte peste ei, acelaşi procedeu şi aceeaşi compoziţie, numai că, în loc să vânturăm, peste câteva zile vom scurge tot lichidul, îl vom da în clocot şi-l vom pune la loc fierbinte.

Mi-a luat mai mult timp să scriu reţeta decât dacă aş fi făcut-o efectiv.

Şi cred c-am s-o fac cât de curând şi eu, că mi-a venit poftă de copilărie şi cămări pline.

Articol scris de Iuliana Zamfir


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + fifteen =