Busuiocul – din dormitor în farfurie

Banner Film Experience

busuiocul in bucatarieN-am să uit cât oi trăi o întâmplare văzută cu ochii mei în Nigeria, țară în care oamenii sunt nevoiți să facă față unor condiții cu adevărat dure de trai…  Un om plin de bube sângerânde pe membrele inferioare a fost vindecat complet, fiind tratat doar cu apă preparată în prealabil cu busuioc! 

Oamenii de acolo sunt complet lipsiți de resurse sanitare, așa că trebuie să-și facă din natură supremul aliat! Pentru a se obține această substanță sterilă cu care se tratează întreaga comunitate, o cantitate destul de mare de apă, circa 10-15 metri cubi, se ’’sfințește’’ cu busuioc, plantă considerată sacră în toate culturile lumii.

Pentru a dobândi aceste proprietăți, planta stă la macerat în apă cel puțin 24 de ore! – așa își începe pledoaria pentru busuioc,  inginerul chimist Ștefan Manea, deținătorul companiei de produse de sănătate și frumusețe HOFIGAL.

Românii au știut dintotdeauna că busuiocul este o plantă magică și de aceea este și atât de respectată în tradiția creștin ortodoxă, spune Ștefan Manea.  Atât de respectată încât la noi nu se nu se folosește în aromatizarea mâncărurilor așa cum se întâmplă în gastronomia mediteraneeană.

Este însă o pierdere și ar trebui să încercăm să aducem busuiocul și în bucătărie, nu numai în dormitoarele noastre așa cum se procedează de secole, pentru că se știa chiar și la nivel empiric că aerisește încăperea,  absorbind energia statică, dând un somn bun și liniștitor…

De ce e busuiocul capabil să trateze și să vindece? Pentru că el distruge orice bacterii, nimicește stafilococul auriu și ciuperca aspergilus,  aceasta din urmă extrem de periculoasă, întrucât stă la baza unui grup întreg de afecțiuni.

Bine ar fi dacă directorii școlilor în care învață copii ar pune mănunchiuri de tulpini de busuioc în fiecare colț al clasei!  În felul acesta ar scădea riscul împrăștierii bolilor contagioase, foarte ridicat în comunitățile de copii. Miroase mult mai bine, este extrem de eficient si pe deasupra  și mult mai ieftin decât orice deodorant chimic folosit în prezent pentru parfumarea încăperilor.

Care sunt substanțele care fac din busuioc o plantă atât de combativă?

Adresez întrebarea Ancăi Danielei Raiciu, doctor în științe farmaceutice, care ne citează din fișa acestei plante:

Studiile arată că uleiul volatil de busuioc conține acid cafeic, cineolă, quercitină și aș putea continua această enumerare, dar n-aș vrea ca cititorii noștri să-și pună la încercare memoria reținând denumiri așa de complicate.

O să fac un rezumat, iar acesta este demn de reținut ca să știm de ce este ideal să folosim planta în toate formele sale: ulei, ceai, tinctură, extract, etc.

Să reținem că busuiocul este:

 • antiseptic
 • bactericid
 • antiinflamator
 • cicatrizant
 • stimulator al sistemului imunitar
 • anticancerigen,  reducând riscul apariției cancerului stomacal
 • antiinflamator
 • antioxidant

Cercetătorii de la HOFIGAL au încercat să pună în flacoane și pilule toate aceste calități ale busuiocului. În portofoliul companiei se regăsesc la acest moment: ceaiul de busuioc, uleiul volatil, tinctura, complexul detoxifiant, crema de masaj pentru față și corp. Foarte cerut de către consumatori este săpunul de mâini și de corp cu o aromă senzațională și mă refer la planthigen Q10 cu lavandă și busuioc, cu care este o plăcere să-ți începi sau să-ți închei ziua, sub duș, accentuează specialistul.

Concluzia globală care sumarizează toate calitățile busuiocului este aceea că planta tonifică întregul organism și restabilește emoțiile și bunăstarea fizică.

Folosește busuiocul și în bucătărie ca aromatizant și mirodenie, sau chiar ca ingredient  principal al felurilor de mâncare!

Într-un articol viitor, nutriționiștii AQUI AHORA îți vor prezinta rețeta de paste de orez cu busuioc ce te va încânta peste măsură, mai ales că vine la pachet cu multe beneficii pentru sănătate.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

16 Responses

 1. FETIC BIANCA says:

  Busuiocul este o planta miraculoasa si m-am mirat ca are si proprietati vindecatoare.Si eu folosesc busuiocul la anumite preparate si imi place foarte mult.

 2. Dana says:

  Am vindecat urechiusa hamsterului meu cu ajutorul busuiocului. Avea o infectie la ureche f urata si din cauza puroiului ii cazuse si parul din jurul urechii. De 2-3 ori pe zi pisam 2 frunze de busuioc si ii stergeam urechea. A functionat perfect acest tratament iar cand a incetat puroiul, a inceput sa ii creasca si parul la loc.

 3. daniela says:

  Dragii mei, eu folosesc aceasta planta numita busuioc, de cinci luni sub forma de ceai Ma simt excelent.O sa incerc si celelalte produse.

 4. N-am stiut ca are atatea proprietati! mama il foloseste la paste 😉

 5. Aghinitei Maria says:

  Busuiocul este o planta miraculoasa si m-am mirat ca are si proprietati vindecatoare. Este adevarat ca stim cu totii ca este o planta biblica si se spune ca busuiocul ( alaturi de rugaciunile preotilor) este cel care mentine apa sfintita.
  Eu folosesc busuiocul in multe preparate:paste, preparate din carne si legume, am in balcon o mini cultura.Are multe beneficii pentru sanatate.Tonifica intregul organism si restabileste emotiile si bunastarea fizica.
  Pun busuioc si in vaza alaturi de flori, ca aroma sa minunata s pluteasca prin camera.

 6. kamy kamytza says:

  Aroma sa inconfundabila, amestec de cuisoare, menta si lamai, face ca busuiocul sa dea mancarurilor in care este adaugat un plus de savoare. Asa si-a inceput busuiocul ,,cariera” in supe, sosuri, salate, paste, preparate cu carne si legume.

 7. Agache Lucica says:

  Busuiocul este o planta magica respectata si in in traditia ortodoxa.
  Se foloseste in bucatarie ca aromatizant,mirodenie sau chiar ca ingredient principal al felurilor de mancare.Are multe beneficii pentru sanatate.Tonifica intregul organism si restabileste emotiile si bunastarea fizica.

 8. Agache Lucica says:

  Busuiocul este un remediu naturist excelent.Este antiseptic,bactericid,antiinflamator,cicatrizant,antioxidant,antibacterial,stimulator al sistemului imunitar,anticancerigen,antiinflamator.In portofoliul Companiei Hofigal se regasesc -ceaiul de busuioc,uleiul volatil,complexul detoxifiant ,crema de masaj pentru fata si corp.

 9. suzana suzy says:

  Busuiocul este un remediu naturist excelent pentru tulburarile tractului intestinal. Fie ca te confrunti cu o nesuferita constipatie, fie ca ai indigestie,

 10. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  si eu folosesc busuiocul la anumite preparate si imi place foarte mult.

 11. Goleanu Anisoara says:

  Sunt total de acord! Eu folosesc deja busuioc la unele preparate,am tot timpul busuioc in casa.Imi place mirosul si e foarte bun in preparatele din miel si vita, la paste.Natura ne da plante pentru sanatatea noastra , noi nu prea stim cum sa le folosim!

 12. Lamiita Durac says:

  Stiam de beneficiile busuiocului dar nu chiar atat de multe , e o planta miraculoasa pare-se . Am folosit la salate , sosurile ptr paste si ceai dar ma voi axa mai mult pe el. In casa , am mereu o crenguta de busuic de la Boboteaza ..

 13. Ana Prisacaru says:

  Il folosesc la salate, la paste si mai nou la muraturi. Pun o crenguta de busuioc si apa ramane foarte limpede si este tare aromata.Incercati si nu veti regreta!!!

 14. spuma says:

  FOLOSESC BUSUIOCUL LA INGHETATE LA FRIPTURA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + one =