Că-ţi dau una de nu te vezi!

Banner Film Experience

cum-isi-educa-romanii-copiiiCopil fiind, dacă ești pocnit n-ai timp nici să respiri, darămite să te mai vezi!

Cum îşi educă românii copiii? Cam aşa, cu palme, strigăte şi înjurături.

Zice-se că bătaia-i ruptă din rai, că trebuie aplicată încă de când copilul e foarte mic.

Sfaturile cumetrelor și ale vecinele contribuie și ele la educaţia copiilor:

 • Dă-i câteva zdravene, să vezi cum se linişteşte!

Da, vecinele alea cu baticul înnodat vânjos la ceafă, de alea vorbesc, care ştiu ce-ai gătit şi cine ţi-a trecut pragul, alea care-şi bagă nasul peste tot chiar dacă nu-i oala lor.

Dar cel mai mult contează cum ai crescut tu, cum te-au făcut mare părinţii.  Instinctiv şi în mod subconştient vei aplica aceleaşi metode de cuminţit copiii.

Cât despre mine…. vreo două palme zdravene mi le-amintesc, dar pe una n-o s-o uit niciodată.  Mi-a rămas încă lipită de faţă, că n-a fost doar una, au fost două simultan. Efect dublu, să se ştie c-aveam doi părinţi zdraveni şi hotărâţi în a mă educa.

Eram mică, vreo 5 ani, chiar mai mică poate.

Ştiu doar că de-abia ajungeam la masă, îmi puneau o pernă sub funduleţ ca să pot mânca şi eu cu ei, frumos, cu lingura cea mare.

Ţin minte că-n farfurie era supă cu fidea, galbenă şi bună, cu nişte pete portocalii de morcov şi câteva cubuleţe de cartofi albicioşi.

Şi ei, mama cu tata, se certau de rupeau pământul. Da, la masă, unul într-o parte şi alta în cealaltă parte, sorbeau din supă şi, printre înghiţituri, ţipau.

Eu, mică mică, cu nasul în farfurie, făcusem o descoperire fenomenală: dacă sugeam firul de fidea, îmi intra în gură. Parcă bănuiam eu că ceva nu-i frumos şi-aşteptam ca ei să ţipe să pot exersa fără ca zgomotul să le atragă atenţia.

După ce m-am lămurit în această privință, o curiozitate periculoasă mă încercă: mă-ntrebam ce s-ar întâmpla dacă aş sufla în loc să sug? Voiam să aflu dacă fideaua mai intră în gură dacă suflu.

La un moment dat, când taică-meu bodogonea mai abitir, cu elan şi hotărâre am suflat în lingura plină cu supă! Firele de fidea n-ascultară și din prea mult talent am reuşit să spulber jumătate din farfurie pe faţa de masă.

Simultan și hotărât mă pocniră amândoi: unul din dreapta, altul din stânga.

Aşa, să mă-nvăţ minte să mai experimentez!

Dragilor, părinţilor, vedeţi că anumite palme  nu se uită niciodată şi copiii voştri nu şi le vor explica toată viaţa lor… Şi nici voi nu veţi uita că aţi fost nedrepţi cu puii de om!

Articol scris de Liliana Angheluță

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

10 Responses

 1. Elena Leonte says:

  Sunt de parere ca nu rezolvi nimic cu bataia. Dar palmele raman adanc in suflet.

 2. mihaela says:

  Eu dau dreptate tuturor,dar cand copilul stie ca trebuie sa intrebe unul dintre parinti daca are voie sa faca ceva sau nu iar el face tot cum il taie capusorul atunci cand sa ii iei tot cu binisorul si cu explicatii daca ei iti spun in fața “da asa voi face” iar la final tot ca ei fac :)))

 3. Carla says:

  Nuiaua și certárea dau înțelepciunea dar copilul lăsat de capul lui face rușine mamei sale.PROVERBE 29:15

 4. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu am copii si nu prea pot sa comentez. Dar, totusi: educatia nu se face cu palma. Una e sa ii dai o “palmuta” la fundulet si alta e sa ii dao o “palma” Copii nu uita. Parerea mea este ca noi am trait alte vremuri, nu erau atatea tentatii, nu era modernismul de acum, nu exista internet, etc. Acum toate acestea exista si nu numai. Noi nu aveam unde sa fugim (poate la joaca, in lectura etc) pe cand in ziua de azi…..hmmmm

 5. alexa says:

  Ba fratilor , dar cine ii bate sa ii omoare? Eu zic ca palma educativa se vede in comportamentul copilului.O palmita pentru cate ghidusiifaceeeee. Biata mama , numai mams sa nu fii…

 6. ghelbere elena says:

  Am luat bataie de la mama, pentru ca meritam si o palma de la tata pentru ca meritam. Bataia de la mama era o palma, doua peste fund cand nu eram ascultatoare, iar palma de la tata a fost pentru ca nu am stiut inmultirea cu 7. Palmele de la mama nu stiu daca au folosit la ceva, dar palma de la tata m-a facut sa iubesc matematica fiind pana la terminarea liceului o eleva de noata 10 la matematica.

 7. marcar says:

  Mai bine o palma de la parinti decatuna de la viata!

 8. Cu bataia ,nu faci nimic ,mai rau il inraiesti …..stiu din proprie experienta,i-am dat copilului meo o palma si nu s-a intors o seara acasa , am fost tare ingrijorata ….de atunci , incerc sa-l iau altfel , sa discut cu el si sa-i expun partile bune si cele proaste ale comportamentului lui , si vad ca intelege iar noi ne intelegem bine acum .

 9. Goleanu Anisoara says:

  Copilul se educa, nu se bate. Daca greseste,greseste fiindca nu l-ai educat,ce vede la tine face si el.Parintii sun modelul de viata al copilului ! Cine isi loveste copilul, trebuie sa raspunda in fata legii,in fata societatii.Copilul nu stie ca are drepturi, nu stie unde sa intrebe, ce sa faca, ii este frica si suporta bataia .Protectia sociala unde este? Ar trebui ca, in scoli,copiii sa fie informati ce sa faca in astfel de cazuri, unde sa se duca, sa stie la ce telefoane sa sune,ce sa faca in caz de abuz. Ei trebuie sa stie ca sunt protejati de lege si sa se apere,cerand ajutorul persoanelor avizate.

  • Albăstrel says:

   Cred ca ai probleme grave in primu rand aici se vorbeste de o palma doua tu zici de abuz , mare Tie gradina Doamne Tu deschizi poarta si furstratele sar gardu..ă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − nineteen =