Cafeaua bunei dimineţi

Banner Film Experience

O punem la foc cu mişcări automatice, încă ameţiţi de somn, calzi pe dinăuntru şi confuzi nevoie mare!

În fiece dimineaţă!

Ne târşâim picioarele până în bucătărie şi începem să ne dezmeticim odată cu parfumul care se-mprăştie treptat în aerul zilei.

Cafeaua.

Acum, de curând, am savurat una lungă, slabă şi caldă, românească get beget, îmbietoare la vorbă.

E cea mai bună din lume pentru că se deschid inimile şi vorbele; la o cafea dezbatem politică şi criticăm întreaga lume, apoi mai un pic de bârfă, mai o veste şi poveste!

Cafeaua noastră e îndemn la stat, la prietenie, la pălăvrăgeală!

O identific nu după gust sau după cana cea mare în care e servită, ci după liniştea care o însoţeşte!

După huzur, după acel “ lasă, e timp destul să ne şi grăbim!”

Espresso, nici nu ai timp să o guşti că s-a şi terminat!

Deşi, aşa micuţă, e tot motiv de prietenie neştiută: un obicei napoletan, răspândit ulterior în lume, îl face pe consumatorul dintr-o cafenea să achite o altă ceaşcă parfumată pe care barmanul o va oferi unui viitor client.

Ce conţine şi la ce e bună?

Se pare că are efect laxativ, diuretic şi antioxidant. Cafeina are efect calmant în migrene, acţionând asupra vaselor de sânge din creier.

Este ca o scânteie care declanşează o mai bună percepţie, ajută memoria şi viteza de reacţie precum şi interpretarea spaţiului.

Băutorii de cafea se ţin astfel departe de Alzheimer şi Parkinson, cercetările arătând că substanţele conţinute de boabele de cafea protejează neuronii.

Bineînţeles, consumul trebuie să fie moderat.

În caz de exces apar tulburări cardiace, iritabilitate, anxietate precum şi dereglări ale somnului. Celor suferinzi de gastrite, colite sau alte boli gastrointestinale, cafeaua nu le poate aduce decât neplăceri.

Dar despre ce vorbeam la început?

Despre frumos, prietenie şi vorbă, în jurul unei ceşti cu miros de dimineaţă.

Pentru că acesta e rostul cel mare al cafelei!

Rost de dragoste.

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

12 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Nu beau dimineata cafea niciodata pe stomacul gol.mananc doua lingurite de miere , un ou si ce se mai gaseste si apoi, savurez cafeaua! E cireasa de pe tort!

 2. (puiu)barbalata mirela says:

  Nu stiu altii cum sunt, dar eu……Pentru mine este o placere sa beau cafeaua dimineata….nu, rectific, este fericire. Da, eu savurez cafeaua de dimineata(uneori mai beau si la servici una, mai rar, dar nu este acelasi lucru), o simt, o delectez. O jumatate de ora aloc cescutei de cafea si ascult stirile de la ora 6 – 6.30.
  Daca ar trebui sa renunt la ea, as fi nefericita nu pt ca nu am doza…..ci pentru ca mi-ar lipsi aceea juma’ de ora de fericire.

 3. ghelbere elena says:

  Nici de vorbit nu pot daca nu mi-am baut dimineata cafeaua. Un obicei rau dar atat de placut!

 4. Ficea Adina says:

  Bună dimineața…. Nu sunt o consumătoare de cafea, dar mai beau cappucinno și mănânc un sandviș

 5. … cafeaua… acest rau … necesar

 6. Goleanu Anisoara says:

  Cafeaua ne spune “buna dimineta” si ne face ziua buna!

 7. roman ovidia says:

  Cafeaua a devenit parte din viata noastra, ne este greu sa ne imaginam de multe ori cum ne-am putea descurca daca nu ar mai exista. Pentru multi dintre noi, o zi nu incepe niciodata decat dupa ce ne-am savurat cafeaua.

  Aceasta legatura dintre oameni si cafea nu este deloc noua, existand mentionari ale acesteia inca din secolul al XV-lea.

 8. suzana suzy says:

  Milioane de oameni isi incep ziua cu o ceasca de cafea, iar despre imaginea aceasta se poate spune ca a devenit un cliseu al unei dimineti reusite.

 9. Mihail says:

  Așa-i! Eu, cel puțin, nu văd viața fără cafea. Ar fi un chin… 🙂
  Asta și pentru că „ambrozia” de care pomeneați a fost liantul celei mai scumpe prietenii pe care am experiat-o până acum…

 10. roman ovidia says:

  Cafeaua iti ajunge in stomac, si imediat are loc o tresarire generala. Ideile incep sa se miste aidoma batalioanelor pe campul de lupta si incepe batalia. Amintirile vin in galop, in bataia vantului. Cavaleria usoara a comparatiilor soseste intr-un atac magnific, artileria logicii se grabeste cu munitiile, iar spiritul loveste ca un tintas de elita. Hartia se acopera treptat de cerneala, batalia scrisului incepe, iar la sfarsit totul se termina cu torente de cafea, praful de pusca al acestei lupte. (Honore de Balzac)

 11. Goleanu Anisoara says:

  Cafeaua de dimineata este startul intr-o noua zi, e bine sa nu-l ratam.Daca incepi ziua in aroma imbietoare de cafea,vei avea o zi frumoasa!La mine, se potriveste de minune!

 12. suzana suzy says:

  Inceputul, deschiderea in Lumina Bunei Dimineti aseaza toate ce vin pe urma intr-o singura cale: Frumusetea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 12 =