Cartea morților tibetană – Bardo Thodol

Banner Film Experience

cartea mortilor tibetanaÎn cultura actuală, evităm să vorbim despre moarte, din pudoare, frică, necunoștință sau pentru că…pur si simplu ne întristează.

Rămâne însă neacoperită o necesitate psihologică profundă de a înțelege ce se întâmplă ’’dincolo’’ cu realitatea magică a sufletului nostru, despre care îndrăznim, laolaltă cu religiile din care facem parte, să-l considerăm nemuritor.

Cercetarea comparată a religiilor, miturilor și a psihologiei viselor scot la iveală faptul că, indiferent cărei confesiuni aparținem, sufletul omenesc e unul și același, iar spaima noastră cea mai mare este: ce se întâmplă cu sufletul celui decedat, proaspăt ieșit din trup și unde va ajunge acesta după ce trece de ’’vămile’’ despre care toate religiile vorbesc?

’’Cartea morților tibetană’’ este un răspuns la această întrebare. Încă din 1927, anul apariției sale, a creat destul de multă vâlvă. Ea vine să umple golul abisal al necesității profunde resimțite de către cel rămas, de a înțelege ce se întâmplă cu sufletul după moarte și de a face ceva pentru cel decedat.

Grija noastră pentru cei care pleacă dincolo se oprește însă, mai ales în cultura noastră, la îndeplinirea strictă unor ritualuri. Arătăm ’’prețuire’’ celui plecat, înălțând costisitoare și adesea grotești monumente funerare – de care cimitirele noastre sunt pline – dar asta nu ne face mai puțin rudimentari față de tema morții, decât suntem.

Ei bine, ’’Cartea morților tibetană’’ aduce întregul proces într-un registru spiritual, acolo unde, de fapt, i se și cuvine să stea! Cei rămași în urma decedatului îl ghidează pe acesta, cu ajutorul textelor Bardo Thodol, să parcurgă fără să se rătăcească, cele trei praguri ale Marii Treceri, cuvintele sacre rostite cu acest prilej având menirea să clarifice viziunile cu care cel plecat dintre vii, se confruntă.

Desigur că există și alte scrieri secrete care pentru marele public au fost și vor rămâne inaccesibile. În același timp, există spirite luminate care ne-au împărtășit viziunea lor despre viață și moarte, asa cum face și bio-energo-terapeutul Valeriu Popa în cartea ‚’’Din tainele unui inițiat român’’ pe care o poți citi pe site-ul AQUI AHORA aici.aqui-ahora

În concluzie, Cartea morților tibetanăBardo Thodol – este o carte rară, unică, o carte secretă la urma urmei, dar destinată să circule prin lume și să aducă o altă înțelegere nu doar asupra asupra morții, cât mai ales asupra realității atât de intangibile, unice și zguduitoare, care e sufletul omenesc!

Rezumând, cartea este o abordare profund umană a modului în care trebui ghidat sufletul celui plecat, în cele 49 de zile simbolice, considerate a fi distanța între moarte și renaștere.

Această lectură este adresată în special celor care doresc să afle mai multe despre Viață și despre înțelesurile ei, dar mai ales despre caracterul divin al sufletului și al drumului său prin Eternitate.

Articol scris de Adriana Caranfil/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. suzana suzy says:

    Daca in timpul vietii invatam sa traim cu bune si cu rele , trebuie sa invatam sa si murim. Moarte este de fapt o trecere intr-un alt plan.

  2. Lamiita Durac says:

    O carte interesanta , mi-ar trebui o anumita stare sa o pot citi cred , ar trebui sa fiu pregatita sa o citesc . Nu e o carte pe care sa o citesti ca pe un roman ….. Nu stiu cat as intelege sau mai bine zis cat as accepta din ceea ce as afla ….. si cred ca tot mi-ar ramane multe intrebari fara raspuns .

  3. spuma says:

    am cautat sa o citesc am inteles ca este deosebita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − five =