Castelul Dracula – cea mai fascinantă legendă turistică a României

Banner Film Experience

Bran vedere generala Aşa îl cunoaşte o lume întreagă!

Turişti de pretutindeni sosesc în România cu dorinţa precisă de a vedea castelul vampirului. În ciuda faptului că e o legendă, o poveste,  castelul atrage ca un magnet!

Situat aproape de Braşov, la o distanţă de jumătate de oră cu maşina, castelul Bran fascinează în primul rând prin amplasarea lui. Străjuieşte zona, înălţat pe un pisc de munte.

Ceea ce m-a fascinat este însă istoria lui adevărată.

Construcţia sa a fost începută de către cavalerii teutoni, cu scopul de a opune rezistenţă cumanilor. Poziţia era atât de favorabilă, încât în secolele următoare, fortăreaţa a devenit punct fierbinte de observaţie şi apărare împotriva otomanilor. Castelul a fost complet ridicat în 1388. Era locuit de soldaţi mercenari şi gărzi ce controlau şi schimburile comerciale dintre Ţara Românească şi Transilvania.

Este un castel cu o istorie lungă. După o perioadă de uitare, va fi readus la viaţă de către Regina Maria, ce-l va transforma în reşedinţă regală. De altfel, regina a iubit atât de mult acest loc încât a insistat ca inima sa să-i fie îngropată aici. Dorinţa i-a fost îndeplinită de către Prinţesa Ileana, în 1940, când inima Reginei Maria a fost luata din Balcic și adusă la Bran, un loc pe care Regina l-a adorat. Inima i-a fost depusă într-o casetă de aur încrustata cu pietre prețioase și a rămas aici până când regimul comunist a luat prețioasele relicve și le-a trecut în tezaurul României.

Pentru turiştii care sosesc din întreaga lume, atraşi fiind de cruzimea contelui Dracula este interesant să găsească aici o colecţie importantă de instrumente de tortură.

Sunt obiecte din fier care zdrobeau oasele sau sfârtecau trupurile umane și care  folosite până prin 1800 în toate ţările europene. Vlad Dracul trăgea în ţeapă pe toţi cei care i se opuneau. Era considerat un monstru fără de inimă. Dar nici judecătorii Inchiziţiei nu erau mai prejos.

Era o perioadă neagră, tulbure, în care tortura şi cruzimea stăpâneau lumea.

Localitatea Bran trăieşte în jurul acestui castel. Restaurante tradiţionale, târg de suveniruri, măşti diabolice, căniţe cu chipuri de vampir şi, mai ales, un mare mister care continuă să fascineze întreaga lume: contele Dracula…era cu adevărat atât de crud?!

Chiar dacă nu ar fi fost aşa, acest castel merită să fie vizitat!

E o emblemă a unei epoci în care viaţa unui om se putea juca la roata de tortură!

 

Articol scris de Lililana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

12 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Ne-ar mai trebui acum un Vlad Tepes! “Unde esti tu, Tepes Doamne/ Ca, punand mana pe ei…”N-ar mai fi in Romania/Tradatori, hoti si misei!

 2. ghelbere elena says:

  E mare pacat sa i se spuna lui Vlad Tepes Dracula. Dar este o legenda turistica care face multi bani.

 3. (puiu) barbalata mirela says:

  Din pacate, nu am ajuns pana acum la Castelul Bran. Dar stiu, ca intr-o zi am sa ajung acolo. Am auzit si am vazut fotografii cu Castelul Bran si imprejurimile. Este superb. Avem o tara minunata, dar din pacate, nu stim sa o valorificam

 4. Goleanu Anisoara says:

  Castelul Bran a fost resedinta contelui Dracula si se afla pe teritoriul Romaniei. Din pacate, strainii castiga mai multi bani decat noi ,folosind legenda fiorosului vampir.Filme artistice sau documentare, excursii organizate,carti – din toate, altii castiga si nu noi.S-ar putea folosi mai mult acest brand si turismul romanesc ar avea mul de castigat.

 5. Tolea nicoleta says:

  Aceste imagini confera o perspectiva fascinanta in fortareata despre care se crede ca i-a fost gazda uneia dintre cele mai intunecate figuri ale mitologiei europene

 6. suzana suzy says:

  Castelul Bran reprezinta unul dintre cele mai importante vestigii din Romania care a reusit sa faca inconjurul lumii datorita unei conservari foarte bune, frumusetii si legendei contelui Dracula din Transilvania.

 7. suzana suzy says:

  Avem o tara de vis.Sunt convins ca putini se pot lauda ca au vazut toate locurile minunate din Romania.Daca ar fi numai cetatile si cred ca nu le-am vazut pe toate .

 8. suzana suzy says:

  Este de dorit ca vizitatorii Castelului Bran să facă distincţia dintre realitatea istorică a Branului şi personajul Contelui Dracula din romanul lui Bram Stoker. Dracula a fost si ramane un personaj imaginar …

 9. Tatiana Sorina says:

  Vizitez cu drag Localitatea Bra, de cate ori ajung in Brasov.

 10. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  l-am vizitat. e un castel foarte interesant.

 11. Lamiita Durac says:

  Cea mai fascinantă legendă turistică a României care ne-a facut cunoscuti peste hotare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 1 =