Ce făină foloseşti ca să-ţi crească aluatul

Banner Film Experience

feluri-diferite-de-fainaUna dintre întrebările care circulă printre gospodine mai ales în preajma sărbătorilor e:

  • Ţi-a crescut aluatul?

Răspunsurile sunt uneori însoţite de explicaţii, cât timp s-a frământat, ce anume s-a pus în aluat etc, dar nu toată lumea ştie că făina e fundamentală şi că nu poate fi folosită oricum, pentru orice.

Cum te orientează codurile de pe pungile de făină

Făina se obţine prin măcinarea grâului, a secarei, dar sunt şi tipuri de făină obţinute din orez, din mazăre, din orz etc. Făina de grâu, atât de utilizată în toată lumea, se-mparte, la rândul ei, în diferite categorii, în funcţie de acţiunea sa enzimatică, dată, în special, de amilază. Este vorba despre forţa pe care un aluat o opune fermentării, despre capacitatea sa de a absorbi apa, despre cantitatea de minerale – cenuşă – pe care o conţine un anumit tip de făină.

Cenuşa din făină este, de fapt, o modalitate de a măsura prezenţa mineralelor, se arde o anumită cantitate şi, în funcţie de resturile rămase, se stabileşte procentajul.

Toate aceste lucruri şi caracteristici nu sunt, de regulă, scrise pe eticheta pungilor cu făină de grâu, vom găsi doar coduri, de la 00 la 1750 şi tocmai de aceea trebuie să ne fie clar că nu orice făină se pretează la ceea ce vrem să facem.

Pentru anumite reţete trebuie să folosim făină care va trebui să permită creşterea aluatului, pentru alte reţete nu.

Iată cum ne putem orienta după coduri:

  • făină 000 sau 480 – pentru produse de patiserie care se fac rapid, biscuiţi sau foietaje, pandişpan etc
  • făină 00 sau 650 (550) – pentru produse de panificaţie dar şi patiserie care necesită creşterea aluatului – pizza, cornuri, cozonac, foi de plăcintă
  • făină 700 – universală
  • făină 1250 – integrală
  • făină 1750 – dietetică

Toate aceste tipuri de făină se diferenţiază prin modalitatea de măcinare şi prelucrare, făina integrală e obţinută din boabele de grâu complete, vom găsi în ea urme de tărâţe, pe măsură ce făina e mai albă înseamnă că s-a folosit doar inima bobului, numit endosperm.

Expresia “n-a fost făina bună” ar putea să dispară din dialogurile noastre dacă vom fi atente la caracteristicile de mai sus.

E simplu de ţinut minte, din 000 nu se face cozonac!

Articol scris de Iuliana Zamfir


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + sixteen =