Ce salariu îți dorești pentru ce știi să faci?

Banner Film Experience

interviu-angajareDumnezeule mare, te afli din nou la un interviu de angajare. Ești ferchezuit, Cv-ul e în regulă, evident, discret coafat pe ici pe colo, doar atât cât să nu se prindă nimeni, ai sosit la timp și tocmai ce te-ai prezentat, spui tu mulțumitor…

Angajatorul pentru care ai vrea să lucrezi te privește impenetrabil.  Îți trec prin cap tot felul de gânduri, în timp ce zâmbetul, pe care tu-l socotești amabil dar care arată înghețat, poate părea de-a dreptul un rânjet omului din fața ta. Este șeful de la resurse umane pus acolo să-ți privească până în fundul neînsemnatei tale vieți și el e cel ce trebuie cucerit acum. Așa că fii atent ce răspunzi. N-ai vrea să ratezi și jobul ăsta, mai ales că stai prost  de tot cu banii. Dacă nu te-ar chinui împrumutul ăla nenorocit de când ți-ai schimbat mașina veche cu una mai acătării, poate ai fi mai dezinvolt acuma că ești întrebat: ‘’Bun, și ce așteptări salariale ai de la noi?’’

Cum e mai bine?  Să lași de la tine, să fii concesiv și adaptabil? Sau ferm și inflexibil?

Dacă pari hămesit și angajatorul te simte, va specula la sânge teama ta de a nu pierde o oportunitate și va veni cu cea mai mică sumă pentru postul pe care urmează să-l ocupi. Va invoca faptul că suntem în criză și ’’nu e bani’’ și-ți va sugera, chipurile discret, că sunt sute de CV-uri în așteptare și că are balta pește. Dacă ceri prea mult, cu un pocnet scurt îți va închide dosarul și adio job!

Întrucât este genul de întrebare la care oricât te-ai chinui să răspunzi în fața oglinzii, tot te va electrocuta din cap până în picioare, mai bine hai s-o întrebăm pe Delia Popa,  consultant și trainer, să vedem ce are de spus specialistul în această privință:

Din start am să menționez faptul că nu există un răspuns corect și standard. Politica și strategia de angajare a fiecărei firme diferă în funcție de domeniul de activitate, de poziția pentru care se face angajarea, de numărul de candidați disponibili pe piață, de experiența de recrutare a angajatorului/recrutorului și lista poate continua.

Atunci când angajatorul pune ‘’fatala’’ întrebare ‘’Și ce salariu te aștepți să primești?’’, de fapt el vizează două scopuri:

  • se informează cu privire la nivelul salarial existent pentru posturi similare la firmele competitoare;
  • se bazează pe dorința candidatului de a obține jobul și pe faptul că, în general, candidații nu prea știu ce se oferă pe piața muncii, iar atunci va solicita/accepta o retribuție mai mică.

Cum va reacționa angajatorul la salariul pe care  i-l propui?

În cazul în care diferența dintre solicitarea candidatului și ceea ce i se poate oferi de către firmă este foarte mare, sunt șanse maxime fie respins din start, ca având asteptări nerealiste! – explică Delia Popa.

Dacă solicită mai mult sau sensibil egal cu ce este bugetat pentru poziția respectivă, în funcție de atuurile pe care le poate oferi, va obține o ofertă conform bugetului alocat.  Dacă compania nu are alt contra-candidat sau dorește foarte mult candidatul respectiv, va plusa poate, însă nu cu mult mai mult. De asemenea, candidatului i se pot oferi și alte beneficii în pachetul salarial, nu neapărat bani.

Dacă candidatul a cerut mai puțin, e posibil să i se ofere cât a cerut. Sunt însă și companii care oferă chiar mai mult, pentru că doresc ca din start angajatul să fie motivat,  să nu rămână cu frustrarea că nu s-a valorizat corect sau să nu fie tentat să spună ‘’da’’ unei alte oferte apărute între timp, până la perfectarea contractului.

Deci, înainte de a merge la interviul de angajare informează-te în legătură cu salariile oferite de către companiile similare pentru același post. O poți face  întrebându-ți  prietenii, căutând pe site-urile de joburi sau în statistici – ținând cont bineînțeles de țară, pentru că după cum bine știm, nivelul salarial diferă de la țară la țară și chiar de la o regiune la alta a unei țări, așa cum diferă și costul vieții – produse, chirii, utilități, etc.

Este în regulă să fii întrebat ce salariu ai avut înainte?

În mod normal, conform art. 163, Codului muncii – specifică Delia Popa – salariul este confidențial, deci potențialul angajator nu ar trebui să întrebe ce retribuție ai avut, ci mai degrabă ce retribuție ți-ai dori. Chiar și așa, își poate face o imagine destul de bună legată de nivelul salarial al competitorilor, ajustându-și astfel pachetul salarial,  pentru a fi mai atractiv.

Eu personal, de câte ori făceam recrutări, îi întrebam pe candidați despre limita salarială sub care nu era dispuși să coboare.

Cred că cel mai corect este ca fiecare să răspundă așa cum simte, dar numai după ce s-a informat și să se pregătească pentru această întrebare încă de acasă, fie și în fața oglinzii, dacă asta îi va da o încredere în sine mai mare.

Mai există varianta să  încerci o eschivare de la un răspuns ferm și să fii tu cel care întreabă: “Ce buget este alocat pentru acest job?” sau “Ce mai include pachetul salarial în afara salariului propriu-zis?” Pot exista: asigurare medicală, asigurare de viață sau pensie facultativă plătită de angajator, traininguri, bonuri de masă/creșă, transport, etc., deloc de neglijat și acestea.

Când dimpotrivă, m-am aflat în situația de a fi eu cea recrutată, la întrebarea “Ce salariu dorești?” am refuzat delicat să răspund, solicitând să mi se facă de către companie o ofertă pe care să o discutăm. Nu sunt foarte sigură dacă această atitudine este pe placul angajatorilor, pentru că nu am primit nici un feed-back, nici măcar răspunsul promis legat de rezultatul interviului.

Când toți vorbim aceeași limbă

Important pentru candidat este să clarifice, din start, dacă se discută despre salariu net sau brut ori despre un salariu variabil, format dintr-o parte fixă și una care depinde de performanță. Când vorbești aceeași limbă, cel puțin știi la ce să te aștepți și-ți asumi viitoarea postură salarială.

Ce aș recomanda eu, e să scoată în evidență experiența pe care o deține și beneficiile pe care le-ar aduce angajarea sa în firmă, justificând astfel cheltuiala salarială solicitată.

Articol scris de Mircea Sebastian Savaliuc


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. ghelbere elena says:

    Articol bun si atat. Firmele mici si mijlocii iti spun de la inceput cat iti poate oferi. Vrei bine nu vrei , pa.

  2. Barbalata (Puiu) Mirela says:

    Articolul este interesant. Nu spun ca nu ar fi corect. Dar sa nu uitam ca traim in Romania. Poate in orasele mari situatia este asa dar in provincie (Moldova, Muntenia etc) este diferit. Mentalitatea este diferita. Nu spun ca nu ar fi angajatori care nu stiu ce inseamna recrutarea dar sunt foarte putini. Salariile sunt mici, atitudinea este discriminatoare etc. Sunt multe aspecte de discutat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × four =