Cică ne vorbim ţara de rău

Banner Film Experience

romania_mine_protest_aquiahoraLa Festivalul Diasporei, prezenţii s-au aplaudat între ei, au stabilit contacte şi viitoare întâlniri.

Se pare că spre binele nostru!

Domnul Ponta, la un moment dat, a afirmat că noi, cei plecaţi, ne vorbim ţara de rău.

Cică!

Anumite lucruri, da, le spunem: că salariul minim nu ajunge la 200 euro, că pensia bătrânilor se-nvârte tot pe acolo.

Suntem nevoiți s-o facem: italienii, englezii şi alţii nu-și explică ce-i cu noi în ţările lor. Parc-am fi invazie de lăcuste!

Unul chiar credea că la noi e război şi că fugim văzând cu ochii.

E război, da! Zilnic! E o luptă teribilă cu sărăcia.

Şi pleacă lumea.

Mai povestim, da, despre guvernele noastre care au tot distrus şi au tot vândut.

Povestim despre cum ni se duce ţara de râpă, despre cum se-nchid fabrici, despre impozite şi taxe de 70%, despre mari combinate închise şi despre terenuri agricole vândute pe nimic.

Asta ca să ştie oamenii de ce-am venit în ţara lor.

Povestim că în spitale nu sunt medicamente, că trebuie să vii cu algocalminul de acasă, că sistemul sanitar nu asigură nici bătrânilor gratuitate, povestim că tinerii, după ani mulţi de şcoală, emigrează şi ei.

Povestim că laptele, uleiul şi pâinea cea de toate zilele costă la fel ca aici. Şi ei, străinii, nu contenesc să se minuneze:

–   Cum adică să coste la fel dacă salariul e de 200 euro! La preţuri egale ar fi trebuit salarii egale! Lumea n-are din ce trăi. De asta pleacă, domnii mei!

Aici, departe, povestim tuturor despre Eminescu, despre Brâncuşi, organizăm întâlniri culturale, încercăm să menţinem spiritul românesc şi să-l facem cunoscut tuturor. Fără nici un leu din partea statului român. 

Cică ne vorbim ţara de rău, dar o iubim mai mult de când am plecat. Ne-a rămas limba română culcuş de seară, moale şi cald. Ne-a rămas gândul că ne vom întoarce.Aquiahora

Între timp, domnilor, puneţi odată ţara asta pe picioare!

Sincer: ştiţi ce spun sau cred străinii când ne văd atât de mulţi?!

Că n-avem ce mânca la noi în ţară!

Şi parcă nu-s departe de adevăr!

 

Articol scris de Liliana Angheluță

      


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. Vasile says:

  Nu va intrebati, de ce se intampla asta?? Pentru ca ne-am obisnuit sa furam, sa nu ne platim impozitele si amenzile sa nu platim taxele la stat si in general sa fentam munca daca suntem angajati. Si curios, cand muncim afara, suntem angajati model!! Oare de ce??????

 2. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  cei care au plecat din tara, nu au plecat de bine, ci au fost alungati de saracia pe care le-au oferit-o tara noastra. si sunt si mult mai patrioti ca noi, noi nu am fi stat ore in sir la coada si in ploaie sa votam.

 3. spuma says:

  cine pleca din tara nu pleaca ce e bine la noi dar nici printre straini nu e bine

 4. Lamiita Durac says:

  Fiul meu m-a intrebat zilele trecute cu cine voi vota . Printre altele mi-a spus ca daca voi vota cu un anumit domn , el va pleca din tara … si are 27 de ani .. 🙁 Si vin acum si intreb precum cetateanul turmentat .. “Vorba e… eu pentru cine votez?… “

 5. Barascu Violeta Ramona says:

  Din pacate sunt multi oameni de valoare care parasesc tara datorita conditiilor nefavorabile.

 6. Ana Prisacaru says:

  Nu au plecat de bine din tara si nu vad ce ar avea de spus de bine. Nimic nu se schimba. Este intradevar o lupta teribila cu saracia. Macar de ar scapa de ea. Dar ce castiga unul muncind afara, consuma 3-4 acasa. Familia se instraineaza, se destrama si pana la urma realizezi ca sunt vieti risipide in zadar.
  Eu am un sentiment de tristete cand vad ca oamenii pleaca din tara! 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =