Tema de astăzi este inspirată de faptul că oamenii mănâncă ouă cu plăcere, acesta fiind unul dintre cele mai complete, accesibile și gustoase alimente pentru micul dejun.
Se pare că celor mai mulți dintre noi le plac ouăle…prăjite, deși doctorul le recomandă mai degrabă pe cele fierte moi sau tari. Cum să împăcăm gustul cu o variantă sănătoasă de pregătire, aceasta e întrebarea de azi, și pentru a-i răspunde am apelat la nutriționistul Eviana Trandafir.
Ouăle prăjite, cele mai consumate la micul dejun
”Aș minți dacă aș afirma că oul fiert, mai ales cel fiert tare, este mai gustos decât cel prăjit! O constată statistic bucătarii din industria restaurantelor, care spun că cel mai consumat aliment dimineața este oul prăjit, indiferent cât de variată și de sofisticată ar fi oferta culinară pusă la dispoziția clienților. Ar fi o ipocrizie și nu are rost să o cultivăm, ci să vedem ce putem îmbunătăți în modul de preparare, așa încât pe lângă gustul pe care ni-l dorim, să obținem și porția de sănătate care ne trebuie.
Trebuie să plecăm de la ideea că un ou cu marginile maro este deja ars! Acea arsură este complet contraindicată și poate avea potențial cancerigen dacă obișnuim să prăjim excesiv alimentele pe care le consumăm, de aceea, orice am face trebuie să gătim ouăle astfel încât, la final, albușul să fie alb și ușor translucid, iar gălbenușul să fie strălucitor, foarte fluid la atingerea cu furculița.
Prăjit în ulei, dar la o temperatură scăzută, bine controlată nu numai că obținem ceea ce trebuie, dar evităm și degradarea proteinelor” – susține interlocutoarea noastră.
2 secrete care fac din ouăle prăjite un aliment sănătos
”În primul rând tigaia – ne declară specialiștii de la ferma Aviputna, producătorii ouălor ”Din Ogradă”, recunoscute și premiate internațional pentru gustul lor bogat, deosebit. Aceasta trebuie să fie antiaderentă și de bună calitate.
În al doilea rând, folosirea unui capac! Da, ați citit bine, simplul fapt de a acoperi ouăle cu un capac atunci când sunt supuse procesului termic, duce la obținerea unui mic dejun sănătos. Folosind capacul, cantitatea de ulei pe care sunteți nevoiți să o folosiți este atât de mică, încât e practic inexistentă! – ne asigură aceștia.
Cum gătești sănătos ouăle prăjite
Specialiștii Aviputna ne dezvăluie: se pune o tigaie mică, antiaderentă pe foc. Se adaugă 3 picături de ulei de măsline și se încălzește bine la foc mic, cu capacul deasupra. Când simțiți că s-a încins suficient, se sparg ouăle, unul câte unul pe o farfurie, și se adaugă rând pe rând în tigaie. Se acoperă imediat cu un capac, se mai lasă 10-20 de secunde și se închide focul. În căldura rămasă, ouăle se vor ”coace” mai degrabă decât se vor prăji, fără a se altera calitatea gustativă a produsului, și fără a-l distruge din punct de vedere nutrițional.
Este un sfat pe cât de simplu pe atât de eficient, care ne satisface așteptările, dar ține cont și de regulile de pregătire a hranei sănătoase! Inutil să mai adăugăm că înainte de folosire se verifică data de expirare a alimentului, un lucru asupra căruia insistăm de fiecare dată, deoarece face parte din corecta educare a publicului”, conchid interlocutorii noștri.
Articol scris de Adriana Caranfil