Mai ales femeile suferă din cauza taliei îngroşate. Asta ca să fim delicaţi şi să nu spunem că fac burtă de-a binelea. Tocmai ele, atât de atente la linia corpului, atât de mândre de talia lor subţirică odată, subliniată chiar cu vreo cureluşă.
La un moment dat, în special în jurul menopauzei, femeile încep să depună grăsime pe coapse, pe fund şi, mai ales, pe burtă.
Mănâncă la fel ca înainte, între timp sunt chiar mai înţelepte şi ştiu că trebuie să evite fripturile şi prăjelile, îndepărtează tot ce-i gras, cu delicateţe, refuză prăjituri şi pun doar o jumătate de linguriţă de zahăr în cafea.
Şi tot se-ngraşă, de parc-ar fi aluat de cozonac.
De muncit muncesc, aleargă de dimineaţă până seara, îşi imaginează că activitatea asta le va ţine departe de problemele de acest tip. Dar burta continuă să le crească, încep să poarte haine largi, să caute talii mai mari decât au crezut vreodată că vor purta, încep să ţină diete, se îngrijorează când văd c-au dat jos un kilogram şi au pus în loc cinci.
Ce e de făcut şi de ce se-ntâmplă asta?
Explicaţia e simplă şi logică, din cauza metabolismului încetinit. Din cauza schimbărilor hormonale, metabolismul începe să fie foarte lent, arderile de asemenea, corpul începe parcă să intre în repaos.
Pentru a slăbi eficient, pentru a ne menţine în formă este nevoie să schimbăm modul de alimentaţie.
Trebuie să introducem în organism mai multe enzime, numite şi “scânteile vieţii”, substanțe care se găsesc doar în alimentele crude. Orice aliment procesat prin fiert, prăjit sau copt, pierde total sau parţial aceste enzime.
De aceea trebuie să ne obişnuim să ne hrănim cu multe salate, de orice fel și multe fructe. Cel puţin trei sferturi din alimentaţia noastră trebuie să fie hrană crudă!
Ouă, carne, peşte, nimeni nu ne împiedică să le punem în farfurie. Dar alături de o porţie zdravănă de salată verde, de roşii, de varză, de sfeclă roşie etc.
Pe parcursul zilei trebuie să avem mereu fructe la îndemână, chiar şi la locul de muncă, în loc de cornuri vom prefera mere sau banane, struguri sau orice alt fruct de sezon.
Iar acasă ne putem îndulci cu ananas, cunoscut pentru cantităţile importante de enzime care accelerează metabolismul.
Se poate şi fără burtă, important e să urmăm anumiţi paşi. Și să nu uităm sportul, cel mai mare aliat, alături de o alimentație care urmărește alegerile inteligente.
Articol scris de Iuliana Zamfir