De ce să faci ecografie? Pentru că-ți poate salva viața!

Banner Film Experience

de ce sa-ti faci ecografie?Camelia Ștefanache avea dureri abdominale tot timpul. Avea senzația că se umflă ca un balon care stăm să explodeze după orice masă, chiar dacă mânca foarte puțin. Stările de iritare și de proastă dispoziție însoțeau disconfortul fizic.

Și-a făcut o ecografie, la sfatul medicului de familie, în orașul natal. Rezultatul? Totul era în regulă. În ciuda acestui fapt, Camelia se simțea din zi în zi, mai rău. A hotărât să vină la București la una dintre clinicile care dețin ecografe performante. Același rezultat! Totul, în regulă!

La sfatul fiicei sale, Camelia a repetat ecografia la un alt medic, într-un alt centru. Rezultatul? Tumoare de pancreas într-un stadiu matur, dar cu șanse de tratare și vindecare!

A trecut un an de atunci. Camelia se tratează cu succes și se recuperează foarte bine. Ce s-ar fi întâmplat însă, dacă, s-ar fi culcat pe urechea asigurării celor doi medici, că este bine, sănătoasă?

Îi adresez întrebarea, cu revoltă, doctorului Dana Nedelcu, de la NEOLIFE.
Îmi răspunde că probabil, astăzi am fi vorbit despre Camelia la trecut. Îmi spune cât este de important ca ecografia să fie realizată cu un aparat performant, cu softuri bune, dar subliniază că și mai important este profesionalismul medicului și interpretarea corectă a respectivelor imagini. Ca să descifrezi corect o ecografie, trebuie să ai în spate ani de muncă și lungi șiruri de formule criptice. Trebuie să fi digerat multe tratate în care fizica aridă se împletește cu medicina, pentru a putea descifra umbrele care seamănă cu niște nori negri pe un cer aprins de furtună. Doctor Dana Nedelcu face parte din elita acelor medici pentru care congresele, conferințele, trainingurile permanente, sunt parte obligatorie și continuă a profesiei.

Doi medici radiologi se pot uita la aceeași ecografie și pot vedea lucruri diferitespunea ea. Cumplit este că cel care plătește acest tribut este pacientul, căruia îi scad dramatic șansele de recuperare, dacă descoperă boala prea târziu. Nu-ți poți permite să greșești, pentru că această greșeală este posibil să fie plătită cu viața cuiva! – punctează ea.

Cum faci să descoperi problema la timp?

Atunci când mergi la medicul de familie la evaluarea anuală – ideal, mai des de atât – sau la medicul internist, descrie-i fără rezerve problemele pe care le ai. Spune-i dacă te simți obosit, epuizat, dacă ai dureri sau disconfort. El te va trimite să-ți faci, cel mai probabil, analize de sânge și o ecografie. Trebuie să știi că aceasta este o metodă imagistică sigură, neinvazivă, accesibilă. Nu comportă radiații, nu necesită nici o pregătire specială și are avantajul de a putea fi repetată ori de câte ori simți este cazul, chiar și dacă ești gravidă. Este principala metodă de screening în medicină și generează obținerea rapidă a unui diagnostic.

Ce fel de probleme de sănătate pot fi depistate?

Doctorul Nedelcu explică: ecografia îmi arată diversele modificări ale organelor, îmi depistează formațiunile tumorale sau diverse tulburări metabolice, îmi arată modificările în funcționalitatea unor organe, prin vizualizarea în timp real. Mai mult de atât – adaugă ea – poți depista vascularizația organelor și a formațiunilor tumorale, vasele de sânge și cât sunt acestea de afectate, mai ales în cazul unei boli precum diabetul zaharat, dacă ai un ecograf Doppler, de pildă.

De altfel, Dana Nedelcu este autoarea unei cărți ’’Examinarea vasculară între examenul clinic și angiografie’’, utilă atât chirurgului vascular cât și medicului exploraționist.

La NEOLIFE  ea lucrează cu un ecograf ce reprezintă vârful de lance de la Siemmens, și care conține softul de elastografie, cu ajutorul căruia se măsoară densitatea hepatică, ori apariția unor formațiuni suspecte cum ar fi metastazele. Doctorul Nedelcu spune că este nevoită să constate, mult prea des, tumori, metastaze, situații-limită. Îmi subliniază faptul că este conștientă că oamenii se neglijează, de multe ori pentru că nu-i doare nimic. Dar cancerul este, cel mai frecvent, o boală tăcută, care evoluează insidios și uneori, fulminat. Linia între viață și moarte este atât de fină, încât poate fi despărțită de realizarea unei investigații medicale de rutină, cum este de exemplu ecografia sau mamografia la femeile de peste 40 de ani despre care poți citi aici. Stă mereu cu inima frântă, întrebându-se cum să dea veștile proaste, în așa fel încât pacientul să-și dorească vindecarea, să lupte pentru a o obține și să nu ajungă la depresie!

Consider că este un privilegiu să fii consultat/consiliat de un doctor cu valoarea sa profesională. O recomand fără rezerve nu doar pentru profesionalismul recunoscut în branșă, cât mai ales prin modul în care-și abordează pacienții, față de care simte atâta compasiune încât și-a croit viața după nevoile lor. Telefonul personal sună întruna, programările sunt făcute în avans cu săptămâni de zile.

Subliniez apăsat valoarea profesională a doctorului Dana Nedelcu, întrucât România suferă la acest capitol. Persoane insuficient pregătite practică metoda imagistică – inclusiv  vasculară – la standarde inacceptabile, atrași de beneficiile pecuniare ale acestei meserii.

Ca pacient, alege-ți cu atenție specialistul! Diagnosticul său poate face diferența între moarte și viață! A ta!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. Miroiu says:

  Un medic de exceptie . Profesionalismil ei si deci concluziile de specialitate in cazul problei mele de sanatate au facut sa imi continui viata … de mama.

  Multumesc Doamna Doctor Dana Elena Nedelcu !

 2. suzana suzy says:

  În ultimii ani, ecografia a început să fie folosită din ce în ce mai des ca metodă de diagnostic, fiind considerată o metoda neinvazivă pentru organismul uman.

 3. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  Controalele medicale periodice ne pot salva viata.

 4. Lamiita Durac says:

  M-am gandit de multe ori la erorile medicale . Sunt permise sau nu …. Am incercat sa nu ii codamn pe aceia care mai gresesc dar depinde de motivul ptr care au gresit . Uneori , merg cu indoiala la cate un medic , gasindu- eu singura scuza … “ca doar nu e Dumnezeu ” Cred ca trebuie sa ajungi in locul potrivit la omul potrivit . Unii “te ghicesc “altii …. nu . Eu , inca nu imi gasesc leacul intr-o anumita problema …. 🙁

 5. Serafimciuc Claudia-Lavinia says:

  Din pacate multi medici au aparate performante, dar nu stiu sa interpreteze rezultatele. Personal am trecut printr-o experienta neplacuta, cu un diagnostic urat care nu s-a confirmat insa la un medic competent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + seventeen =