Desfătare urbană: livada de pe balcon

Banner Film Experience

livada-pe-balconDă viață balconului sau terasei tale  indiferent de cât de mică este aceasta!

Îți propunem să-ți înfrumusețezi casa și viața cultivând pomii columnari sau pomi fructiferi pe propria ta terasă/balcon. Aceștia sunt arbuști de talie mică special hibridați pentru a crește în ghivece mici.

Este vorba de arbori precum caiși, cireși, pruni, peri, meri etc., care cresc și rodesc de-a lungul tulpinei, nu au ramuri laterale și nici nu cresc foarte mult în înălțime  – cca. 250 de cm.

Cum faci plantarea

Pentru plantarea în ghiveci avem nevoie de poturi adânci de 60 de cm, cu diametru tot de 60 cm, nu foarte mari tocmai pentru ca planta să nu aibă o dezvoltare abundentă. Pentru a planta astfel de pomișori nu avem nevoie de spațiu foarte mare.

Dacă ai grădină îi poți planta primăvara, la o adâncime de aproximativ 40 – 60 de cm și o distanță între plante de 60 de cm.

Cum îi îngrijești pentru a obține rod

Pentru a avea niște pomi sănătoși și armonios dezvoltați, pământul trebuie să fie unul bogat, eventual de flori, iar planta trebuie poziționată la lumină abundentă, naturală. Acesta trebuie udat ori de câte ori se usucă și, spun specialiștii, în primul an florile trebuie îndepărtate pentru ca planta să se poată concentra pe faza de dezvoltare a sistemului de rădăcini. Abia din cel de-al doilea sezon putem consuma fructele.mar-columnar

Ca îngrășăminte se recomandă cele organice  – naturale –  achiziționate de la magazinele de specialitate sau cele de origine animală, folosite prin gospodării.

Este important de stiut că, în timp, arborele va dezvolta  inevitabil crenguțe adiacente  vor trebui înlăturate, astfel încât să rămână doar 4–5 bucăți.

Pomii fructiferi columnari se autopolenizează.

Cât costă un arbore columnar

Pe piața din România se găsesc diverse soiuri cu prețuri cuprinse între 15 lei și 120 de lei bucata.

Aceste culturi sunt perfecte pentru balcon sau terasă, însă reprezintă o soluție foarte ieftină și eficientă și pentru înlocuirea livezilor clasice cu pomi mari, ce necesită mai multe lucrări de întreținere și mai scumpe. Pomii columnari nu au nevoie de multe tăieri și nici pentru recoltare nu trebuie scări sau elevatoare speciale.

Articol scris Sergiu Gavriliu

 

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Barbalata Mirela says:

    Nu ma bag la astfel de pomi. Nu doar pentru ca nu am spatiu pe balcon ci si pentru ca necesita atentie, grija, preocupare 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 13 =