Evadat din iad

Banner Film Experience

aqui ahoraNăscut într-o tabără de “reeducare” din Coreea de Nord, Shin Dong – hyuk este şi singurul care a reuşit să evadeze pentru a povesti lumii întregi tragedia unui popor.

Părinţii săi l-au procreat în timpul uneia dintre cele cinci întâlniri conjugale anuale aprobate de dictator.

Închişi pe viaţă, supuşi torturilor şi umilinţelor de tot felul, mulţi dintre deţinuţi nu au o vină personală. În cazul în care un membru al familiei lor a încălcat vreo regulă “ de aur”, întrega familie va fi închisă… timp de trei generaţii.

Practic, dacă Shin Dong ar fi fost tatăl unui copil, şi acest copil urma să rămână în lagăr toată viaţa lui; teoria regimului spune că doar după trei generaţii o familie poate recăpăta puritatea iniţială şi dragostea pentru Coreea de Nord.

Iată de ce Shing Dong îşi ura mama care l-a născut într-o astfel de lume. Iată de ce nu a avut remuşcări când şi-a văzut mama şi fratele spânzuraţi în faţa tuturor, după ce se aflase de planul lor de evadare. El însuşi îi denunţase, ştiind că, în cazul în care ar fi tăcut, urma să fie şi el spânzurat, cu gura plină de pietre.  Se astupa gura condamnaţilor pentru a evita că în ultimele momente strigă lozinci contra dictaturii!

Shing Dong a trăit în iad. A fost torturat, mutilat, înfometat, bătut zilnic, rupt de lume ca şi ceilalţi deţinuţi. Pentru cei născuţi în acel spaţiu… universul era astfel.

A aflat târziu, după 20 de ani, că în afara lagărului ar putea găsi mâncare. Carne nu mâncase niciodată, doar şoareci şi melci!

A evadat împins nu de dorinţa de libertate, ci de foame!

A ajuns în China şi, de acolo, în USA.

Sunt ani de zile de când mănâncă fără a reuşi să se sature. Medicii au declarat că oricum, metabolismul lui e dereglat complet şi că nu se va îngrăşa niciodată.

I-au fost arătate imagini din lagărele naziste. A început să plângă şi a confirmat că ceea ce se-ntâmplă în Coreea de Nord este asemănător.

“- Voi, occidentalii, aţi afirmat că aţi fi intervenit mai repede în Germania dacă aţi fi cunoscut ororile care se petreceau în lagăre! Acum, eu vă povestesc tot ce se-ntâmplă în Coreea de Nord. Interveniţi!”

Blaine Harde, jurnalist american, a scris “Fuga din câmpul 14”!

Carte document, tradusă imediat în 27 de limbi.

În prezent, ONU analizează dramatismul lucrurilor care se petrec dincolo de cortina dictaturii, încearcă să stabilească un plan de intervenţie.

Mai ales că Shin Dong a recunoscut pe Google Map locul exact al acestui lagăr al morţii.

Nimeni nu mai poate spune că nu a ştiut!Aquiahora

În faşa unei astfel de mărturii se poate doar interveni în grabă.

Între timp, tânărul nostru se bucură de hamburgeri, de televizor… continuă să privească în jurul său, mirat!

Cine ar fi crezut că viaţa poate fi şi altceva decât cenuşiul durerii?!

Articol scris de Liliana Angheluță

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

6 Responses

 1. Agache Lucica says:

  Te doare sufletul cand citesti aceste povesti triste.De ce n-ar fi bine peste tot sa se bucure fiecare de ceia ce-i apartine.

 2. roman ovidia says:

  o poveste foarte trista

 3. suzana suzy says:

  Numai ca… si-a sacrificat mama, care daca mai traia la data evadarii, nici nu vreau sa-mi inchipui prin ce a trecut sau trece, daca n-o fi murit deja. In al doilea rand si-a sacrificat prietenul pe care l-a folosit ca sa mentina firele de tensiune ridicate, astfel incat sa treaca el. Fara acel om sacrificat, nu ar fi putut trece dincolo. Totul a fost bine calculat.

 4. Petre ioana says:

  Buna ziua,am citit acest comentariu plin de suferinta plangand ,cum este posibil ca aceasta tara sa tortureze in stil criminal oamenii lor,atunci pentru alte popoare nu mai exista in fata lor decat gandul criminal moartea…Nu eram nici noi departe de asemenea tragedii inainte de revolutie,..
  Stiu si eu o poveste a unui copil din Africa care a ajuns in Romania adus de soferii dupa tiruri ,ascuns in coaja de la pepeni Dar pana a ajunge in Romania el s-a chinuit groaznic nespalat si flamand prin mai multe tari, A fugit din tara lui deoarece negrii hotarasera sa-l omoare, fiindca era alb la fata ,dar parul lui frumos lucios inelat .El mi-a povestit eu scriam plangand o poveste pentru copii ,,MICUTUL AFRICAN” dar este la editura Fair partners nu au tiparit- din motive financiare ! Cu respect Ioanapetre

 5. serban dumitru says:

  dati-mi o echipa de lunetisti si curatam zona de gunoaiele comuniste ce fac traiul imposibil unei natiuni.

 6. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un articol foarte interesant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − eleven =