Feniculul – condimentul îngerilor – mâncare și medicament

Banner Film Experience

Fennel2Deși folosit în bucătăriile tradiționale din Iran, India China, dar și în Europa la mâncărurile cu carne, pește și fructe de mare, feniculul nu a reușit decât o pătrundere timidă în gastronomia românească.

Folosit ca fel de mâncare pe scară largă, fructul de fenicul este un condiment apreciat, semințele având o aromă subtilă, unică și complexă, greu de încadrat și poate tocmai de aceea, pe nedrept evitată.

Cristina Mercea, nutriționist, spune că feniculul are câte puțin din toate și că la fel ca alți români l-a descoperit târziu, dar a intrat în dieta familiei sale: ’’feniculul seamănă cu o ceapă sau cu o țelină, dar gustul evocă și mărarul și anasonul și lemnul-dulce, ceea ce face să fie ocolit de către gospodinele din România. deoarece nu prea știu de unde să-l apuce… Însă dacă ești inteligent, ești deschis la nou și vei aprecia diversitatea sub orice formă ar veni ea. Chiar dacă planta este comestibilă în integralitatea ei, totuși este mai bine să consumați doar bulbul, care este bun și crud și preparat termic, în această ultimă postură dând un gust dulceag mâncărurilor. Dă la o parte primele foi, spală feniculul apoi toacă-l și folosește-l în salate cu acel tip de dressing care îți place.

Personal, îl folosesc la cuptor. Îl învelesc în hârtie cerată, după ce îl tai în patru, îl stropesc cu ulei de măsline și înfig în tăietura formată, mai mulți căței de usturoi curățați și zdrobiți cu latul cuțitului. Pun și o lingură de ulei de măsline pe fiecare bulb, și-l servesc fie ca garnitură la o friptură sau ca o masă în sine.’’

Din fenicul se obține și un ulei volatil, care împreună cu uleiul de mentă tratează colonul iritabil, dar are efecte benefice și în tratamentul infecțiilor respiratorii. Anca Daniela Raiciu, de la HOFIGAL ne aduce detalii semnificative despre fenicul ca medicament:

’’Trebuie spus, măcar și în treacă că polenul de fenicul este comercializat în Italia si SUA sub numele de “condimentul îngerilor”.

Eu însă aș vrea să insist asupra deosebitei sale valori fitoterapeutice, valorificată la superlativ prin uleiul de fenicul care deține toată puterea plantei.

Puțină lume știe că feniculul  liniștește crampele și stimulează secreția laptelui la proaspetele mămici, fiind și un bun analgezic al colicilor.Calmează, de asemenea, tusea convulsivă și astmatică și are o acțiune estrogenică, recunoscută prin aceea că permite regularizarea ciclului menstrual, în special când este însoțit de crampe dureroase. Despre fenicul se menționează că are efectul spectaculos de mărire a sânilor.

Dacă vă aflați deja la menopauză, cu ajutorul uleiului de fenicul puteți reduce senzațiile extrem de deranjante cauzate de fluctuațiile hormonale, dar și riscul de osteoporoză. Când un cântăreț este doborât de răgușeală se tratează complementar cu miere amestecată cu fenicul’’, încheie doctor în științe farmaceutice Daniela Raiciu lista caracteristicilor benefice ale acestei plante.

Indiferent cum te hotărăști să-l folosești, dă-i o șansă acestui aliment-medicament să intre în viața ta.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

  1. Goleanu Anisoara says:

    N-am cumparat pana acum, am vazut intr-un magazin dar, am ezitat. Acum parca,mi s-a facut pofta si l-as prepara si eu cu usturoi,sigur este foarte bun!

  2. Fără urmă de îndoială, feniculul este o legumă magică.
    Așa că mai degrabă îi vom spune feniCOOL 😀

  3. spuma says:

    Feniculul contine vitamina C – 17% din valoarea necesara zilnic. Alte vitamine si minerale importante in fenicul sunt: potasiu – un electrolit care lupta impotriva hipertensiunii arteriale si acidul folic.

    Fibrele alimentare din fenicul mentin colesterolul la cote normale, absorb apa din sistemul digestiv si ajuta la eliminarea substantelor cancerigene din colon, prevenind astfel cancerul de colon. O serie de alte elemente nutritive joaca un rol de sustinere in organism si anume: mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor si cupru.

    Frunzele gratioase de fenicul contin un numar de vitamine importante, cum ar fi acidul pantotenic, piridoxina (vitamina B6), niacina, riboflavina si tiamina. Fitonutrientii din semintele de fenicul si bulb includ flavonoide rutoside si kaempferol, fiind antioxidanti care ajuta in lupta impotriva infectiilor, imbatranirii si bolilor neurologice degenerative.

    Dar cel mai important nutrient din fenicul este anetolul, o componenta din uleiul volatil de fenicul si unul dintre cei mai puternici agenti impotriva aparitiei cancerului.

  4. Goleanu Anisoara says:

    Voi prepara si eu fenicul dupa reteta prezentata,doar sa -l gasesc prin prin piata, supermarket…ca nu prea am vazut cum arata! Cred ca merita cultivat si folosit.

    • Leonard RADU says:

      Buna ziua,
      Pana cand veti gasi in magazin FENICUL, va recomanda sa testati si sa beti minim 2 cesti/zi de FITNESS – BARLEY. Noua ne place sa-i spunem ca este o cafea fara cafea si fara cofeina. De fapt este o combinatie unica in lume, foarte armonioasa dar mai ales extrem de benefica de ORZ ORGANIC si 14 plante medicinale si condimente naturale. Vizitati-ne pagina, vedeti ce contine si mai ales informati-ca cu referire la beneficiile pe care aceste ingrediente (printre care veti regasi si FENICUL) le pot aduce in viata de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + thirteen =