Nutriționistul AQUI AHORA: folosește hârtia de copt, nu folia de aluminiu!

Banner Film Experience

Știai că dacă gătești la mai mult de 120 de grade Celsius hrana ta, oricât de sănătoasă a fost înainte de a o băga în oală, nu mai conține nici un nutrient?

Ca și cum acest lucru n-ar fi de ajuns, căldura excesivă generează reacții chimice în urma cărora rezultă substanțe periculoase. Acizii aminați devin maro în prezența zahărului, culoare pe care o iubim atunci când apare la pielița de pui, coaja de pâine, crema de zahar ars, chipsuri, etc.

Nutriționistul AQUI AHORA ne spune că tocmai această schimbare de culoare indică prezența acrilamidei, molecula demonstrată ca având potențial cancerigen:

’’Știu că te grăbești și că timpul este limitat, dar pentru sănătatea ta alege gătitul mai lent în defavoarea celui la temperaturi extrem de ridicate! Atunci când pui un preparat la cuptor, dacă îl faci pe aragaz ori îl pui la grătar, optează pentru un timp mai lent de preparare. Nu lăsa ca alimentul să devină maro, oprește focul atunci când acesta devine auriu’’ – ne învață Cristina Mercea, nutriționist.

Tot ea accentuează faptul că dacă ne plac fripturile la grătar – ele fiind preferatele românilor – măcar alege un grătar electric sau pe gaz.  Asta pentru că temperatura jarului peste care se scurge grăsimea din carne și care eliberează o substanță cancerigenă numită benzopiren – este foarte greu de controlat.

’’Evită pe cât posibil să aduci alimentul în contact cu flăcările și mergi pe variante tradiționale, cum ar fi gazul sau plitele electrice, sau cel mai bine gătitul cu aburi. Dacă introduci mâncarea la cuptor vezi să nu depășească 120 de grade’’, ne sfătuiește aceasta.

Multe gospodine, e adevărat și sub influența emisiunilor de gătit pe care le văd la televizor, obișnuiesc să pună hârtie de staniol peste tava băgată la cuptor, pentru a da o față mai frumoasă preparatului de carne sau prăjiturilor.

’’Este cât se poate de incorect – atenționează nutriționistul, întrucât este favorizat transferul de substanțe nocive sub puterea căldurii. Aluminiul din hârtia de staniol alimentară este toxic pentru organism, această substanță fiind incriminată în multe boli ale civilizației contemporane dintre care Alzheimerul este un adevărat flagel.Aquiahora

Folosind hârtia de copt obții aproximativ aceleași rezultate și înlături pericolul de transfer al acestui element chimic dăunător’’, conchide aceasta.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

11 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Nu mai folosesc folie de aluminiu de mult. M-am informat si am aflat ca e nociva sanatatii si nu o mai folosesc .Sunt si alte metode mult mai sanatoase si o gospodina buna stie sa discearna ce e mai bun pentru familia ei.

 2. (Puiu) Barbalata Mirela says:

  Nu stiam ca poti folosi hartie de copt. De folia de aluminiu stiam ca nu este sanatoasa pentru mancarea noastra si implicit pentru noi.
  Eu o folosesc, adevart, desi mai rar.

 3. Aghinitei Maria says:

  Din articol am retinut sfaturi importante pt. sanatatea noastra si anume:
  -sa folosim hartie de copt, nu folie de aluminiu
  -sa nu lasam in cuptor preparaele pana devin maronii ci sa le scoatem cand devin aurii, caci culoarea maronie indica faptul ca s-au format acrilamidele CARE SUNT CANCERIGENE !
  -prepararea cu aburi este cel mai sanatos mod de preparare (eu mi-am achizionat un set de prepare cu aburi)
  Multumim pt. informatii!

 4. kamy kamytza says:

  Aluaturile care contin multa grasime (unt, unsoare, margarina, ulei), nu au nevoie de hartie de copt. Nu au nevoie nici macar sa ungem tava. Daca totusi o faceti, nu trebuie sa o mai tapetati cu faina.
  Folia de aluminiu nu inlocuieste hartia de copt. Sigur poate fi folosita in unele cazuri, dar majoritatea aluaturilor fine sau sensibile se lipesc de ea. Asa ca nu este o optiune.

 5. Agache Lucica says:

  Articol interesant ca toate celelalte de fapt,de unde poti sa pui in practica idei folositoare pentru sanatate.Folosind hartia de copt in loc de folia de aluminiu ,inlaturam pericolul de transfer a elementului chimic daunator si toxic pentru organism,care este aluminiu.

 6. kamy kamytza says:

  Hartia de copt este un produs termorezistent folosit in procesul de coacere a alimentelor. Produsele cu un nivel ridicat de zahar pot fi facute la cuptor fara ca acestea sa se arda si fara sa se lipeasca de tava.

 7. kamy kamytza says:

  De asemenea, hartia de copt nu afecteaza gustul mancarii si nici mirosul … asemanatoare: hartie cerata, folie de aluminiu , pungi de plastic .

 8. Aghinitei Maria says:

  Din articol am retinut sfaturi importante pt. sanatatea noastra si anume:
  -sa folosim hartie de copt, nu folie de aluminiu
  -sa nu lasam in cuptor preparaele pana devin maronii ci sa le scoatem cand devin aurii
  -prepararea cu aburi este cel mai sanatos mod de preparare (eu mi-am achizionat un set de prepare cu aburi)
  Multumim pt. informatii!

 9. Goleanu Anisoara says:

  E bine sa atacam aceasta problema,adica MODUL DE PREPARARE A MANCARURILOR.Pentru sanatatea noastra, trebuie sa fim atenti la orice sfat al nutritionistilor.Chiar nu stiam ca, hrana trebuie preparata la foc mic, timp mai indelungat.Cu folie de aluminiu nu prepar nimic,am auzit si de la bucatarul renumit Horia Varlan ,ca nu e sanatoasa.Ar trebui sa abordati si problema vaselor de gatit, e foarte importanta pentru prepararea alimentelor .

 10. Agache Lucica says:

  Nutritionistul AQUI AHORA ne sfatuieste sa folosim hirtia de copt in locul foliei de aluminiu.
  Hrana gatita la temperaturi inalte nu mai contine nutrientii pe care ii avea la inceput.Trebuie sa alegem sa gatim lent pentru a obtine o hrana sanatoasa,cum ar fi gatitul pe gratar electric sau pe gaz,dar si gatitul cu aburi.

 11. Lupu Nicoleta says:

  M-am cam speriat cand am citit cate pericole exista in gatirea in folie de staniol ,renunt la ea definitiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × three =