Gelatina e o materie proteică de origine animală, formată din aminoacizi care au efecte benefice asupra oaselor, articulaţiilor, tendoanelor şi ligamentelor.
Protejează dinţii, nu conţine colesterol, nici grăsimi şi se foloseşte la prepararea multor reţete culinare.
Organizaţia Mondială pentru Sănătate (OMS) a introdus gelatina pe lista alimentelor fundamentale, alături de orez, pâine etc
Asta pentru că doar 10 grame de gelatină zilnic ajută la reconstruirea cartilajelor, oasele îşi măresc capacitatea de regenerare, ligamentele devin mai puternice.
Gelatina are capacitatea de a sintetiza colagenul în organism şi, de aceea, întăreşte unghiile, părul şi dinţii. Protecţia smaltului dentar se obţine şi datorită cantităţii de fluor din gelatină.
Consumul regulat protejează şi împotriva artrozei, reduce inflamaţiile datorită capacităţii de a acţiona asupra cartilajelor.
Acest aliment reuşeşte să întărească şi muşchii deoarece conţine un aminoacid numit lisina.
Faptul că gelatina nu are gust propriu este un avantaj, împrumută gustul elementelor cu care este combinată.
Răciturile pe care le pregătim au gustul de carne şi usturoi, se pot prepara şi din carne de pasăre (se pun la fiert labele şi aripile, în afară de bucăţi de carne mai bună).
Dar pentru a asuma zilnic aceste 10 grame necesare avem nevoie de mai multe reţete şi salvarea vine de la fructe: putem să ne pregătim câte un desert pe care să-l consumăm după masa de prânz.
Nu e necesar să adăugăm zahăr, fructele deja sunt dulci.
Putem fierbe puţin fructele, le frulăm şi adăugăm gelatina.
Atenţie: nu se combină cu ananasul şi kiwi deoarece aceste fructe împiedică absorbţia gelatinei.
Şi nu vă temeţi, gelatina nu îngraşă, dimpotrivă, poate fi utilă şi celor care vor să slăbească, tocmai pentru că nu are calorii.