Vinetele sunt cunoscute în toată lumea şi iubite pentru culoarea deosebită, pentru pulpa lor albă şi pentru modalităţile multiple în care se pot găti.
Astăzi există şapte varietăţi de vinete cultivate, lunguieţe, ovale şi micuţele japoneze. Toate cele şapte varietăţi aparţin unei familii de plante din care fac parte ardeii şi roşiile, sunt legume cu un conţinut chimic asemănător. În plus, vinetele fac parte dintre plantele “curate”, adică nu au nevoie de mulţi produşi chimici pentru a le apăra de dăunători.
E dificil să alegem care dintre aceste varietăţi e cea mai bună, deoarece au proprietăţi asemănătoare. Da, dar nu egale.
Cu cât coaja vinetei este mai neagră, cu atât mai bine!
Fără îndoială, din punct de vedere al substanţelor conţinute, vânăta Black Magic este, într-adevăr, magică. Cantitatea de antioxidanţi este de trei ori mai mare datorită unui compus numit Nasunina, o antocianină rară şi puternică, în permanentă luptă cu radicalii liberi, vinovaţi pentru apariţia multor boli.
Conform anumitor studii, nasunina este un antiinflamator şi un antioxidant redutabil, reuşeşte să oprească îmbătrânirea celulelor și să prevină apariţia unor boli precum Parkinson şi Alzheimer.
De asemenea, nasunina are capacitatea de a proteja membrana celulelor, previne mutaţiile lor şi moartea.
Ajută la eliberarea, la curăţarea celulelor, fără acest ajutor toxinele s-ar acumula şi ar da naştere unor formaţiuni grave, unor boli necruţătoare precum cancer, artrite, boli cardiovasculare.
În afară de acest antioxidant, vinetele sunt bogate în vitamine B, responsabile pentru energie, pentru menţinerea sănătoasă a metabolismului, pentru echilibrul cerebral. Studiile arată că vinetele combat colesterolul, ameliorează circulaţia sângelui, împiedicând formarea plăcilor şi depozitelor în arterele principale.
Se mai ştie că vinetele conţin treisprezece fenoli, acizi care au efecte antitumorale, antimicrobiene, antivirale.
Suficient, nu?
Dacă adăugăm că sunt pline de fibre şi apă, că satură fără a îngrăşa, avem toate motivele să consumăm cât mai des aceste adevărate magii ale naturii.
Articol scris de Iuliana Zamfir