Suntem informaţi, desigur, ştim că verdeţurile nu îngraşă, că peştele face bine, că trebuie să mâncăm fructe multe şi puţină carne. Că este indicată pâinea integrală, că iaurtul e important pentru imunitate şi că anumite alimente au proprietăţi antioxidante.
Mâncăm sănătos şi continuăm să ne îngrăşăm sau să nu pierdem nici un kilogram din ceea ce avem în plus.
Ne e foame, desigur. Nu avem timp să mâncăm la ore fixe, ne mulţumim cu nişte covrigi uneori, răbdăm, mai bem o cafea, ne trece ziua fără să ştim cum şi ne trezim seara flămânzi de nu ne mai putem controla.
Aici e marea greşeală, în mod normal nimic nu îngraşă dacă e mâncat cu măsură şi totul îngraşă dacă se consumă cantităţi mari sau dacă nu sunt combinate bine alimentele.
Carnea, de exemplu, nu îngraşă dacă se consumă doar două porţii pe zi, dar fiecare porţie trebuie să fie de 100 – 125 grame, alternând cea de pui cu cea de viţel. Brânzeturile nu îngraşă dacă ţinem cont că ne sunt permise doar 50 grame de brânză zilnic, un pahar de iaurt sau o cană de lapte.
Verdeţurile, salatele nu îngraşă, dar ar trebui să ocupe jumătate din farfurie, nu să mâncăm direct din castron. Altfel riscăm să mărim proporţiile stomacului şi, ulterior, să nu mai ajungem uşor la senzaţia de saţietate.
Cartofii sunt buni cu măsură şi anume nu mai mult de 100 grame la porţie. În schimb, fasolea verde, varza sau mazărea pot fi consumate până la 200 grame de porţie.
Pâinea integrală este mai sănătoasă, dar nu mai mult de 30 – 50 grame, adică o felie de pâine.
Totul trebuie măsurat sau tăiat cu atenţie. În nici un caz nu trebuie să ne aşezăm în faţa mesei pline cu bunătăţi, ci să ne aducem farfuria porţionată deja din bucătărie. De exemplu, dacă aducem la masă castronul cu salată şi platoul cu friptură, vom fi tentaţi să ne servim mai mult decât trebuie.
Porţiile mici vor părea îndestulătoare dacă folosim farfurii mai mici care să ne dea senzaţia că-s pline.
Şi încă ceva: creierul nu înregistrează imediat senzaţia de saţietate, are nevoie de 20 – 30 minute ca să primească semnalele de la stomac. Aşa că mestecaţi încet, faceţi pauze între îmbucături, discutaţi, conversaţi, fiţi atenţi la arome şi gusturi.
Nimic sau totul îngraşă, depinde de cum şi în ce fel tratăm problema.
Articol scris de Ioana Martinciuc