Răcitura sau piftia – reţetă şi proprietăţi medicale

Banner Film Experience

racitura-reteta-proprietatiMajoritatea oamenilor cred că piftia e grasă, unii o evită, considerând că nu mai e la modă, că e sănătos să evităm grăsimile animale.

Se mai întâmplă şi ca aceleaşi persoane, în timp ce-şi expun teoria, să ronţăie şăgalnic nişte snacks sau să spună că ei vor pregăti, mai degrabă, cârnaţi.

Dar răcitura e un fel de mâncare absolut dietetic dacă îndepărtăm grăsimea care se formează la suprafaţa farfuriei.

E doar carne fiartă şi gelatină, iar gelatina nu e grăsime!

Rețeta tradițională de piftie

Haideţi să vă spun cum o prepara bunica, ea era răbdătoare şi mai avea şi sobă cu plită, aşa că la ea mâncărurile se făceau domol.

Avea mare grijă, la tăiatul porcului, să pună bine într-un lighenaş picioarele, coada şi măcar o jumătate de ureche, apoi, după ce trecea tevatura cea mare, se apuca de curăţat bine și cu lama cuţitului rădea pielea fragedă.

Deseori punea şi o bucată de şorici, la vremea aia nu înţelegeam de ce, mie nu-mi plăceau nici picioarele, nici şoriciul, mă întrebam de ce se chinuie ea atât pentru răciturile care, de altfel, îmi plăceau.

Alegea şi nişte carne mai bună, slabă şi punea totul într-o oală, apa trebuia să fie puţină, doar să acopere cu două degete bucăţile puse la fiert, punea şi o linguriţă de sare, apoi nu trebuia decât să-şi vadă de alte treburi.

Carnea trebuie să fiarbă la foc lent, încetişor, până când se desprinde singură de pe oase. Pe la jumătatea fierturii se adaugă o ceapă, vreo doi morcovi şi o rădăcină de pătrunjel.

La sfârşit scotea toate bucăţile din zeamă şi adauga vreo 3 sau 4 căţei de usturoi pisat, amesteca, gusta şi potrivea de sare.

Bunica avea deja farfuriile şi castroanele pregătite, în timp ce zeama se odihnea, rupea bucăţile de carne bună, slabă şi le aşeza în farfurii, drămuind şi un pic de morcov la fiecare porţie.

Apoi lua strecurătoarea şi turna zeamă cu polonicul în fiecare farfurie, având grijă ca zeama să nu fie impură, căci – spunea ea – nu se mai leagă dacă ar avea bucăţele rămase.

O ajutam apoi să ducă farfuriile în cămară, la rece, unde un raft era eliberat doar pentru asta. Apoi, mai târziu, mă trimitea să văd dacă s-a făcut răcitura, dacă se închegase. Miracol, da, zeama aia gustoasă se transforma în gelatină!

Piftia este un preparat pe care este bine să-l consumi în tot timpul anului

Acum ştiu că picioarele, coada, urechile şi pielea conţin colagen, o substanţă foarte importantă pentru corpul uman, pentru refacerea articulaţiilor, pentru musculatură şi pentru sănătatea pielii.

Cum modul în care ne hrănim, selectiv, nu ne furnizează această substanţă, piftia nu ar trebui să fie doar un preparat servit doar de sărbători, ci ar trebui pregătit şi în timpul anului, chiar dacă îl facem din picioare și carne de curcan, pui, cocoș, porc sau vită, și pentru a cărei reușită poți folosi și gelatină pulbere.

În industria cosmetică, gelatina este folosită mult în preparatele care combat vergeturile şi celulita. Dar bineînţeles că e mai bine să ne asigurăm că organismului nostru nu îi lipseşte acest colagen, atât de preţios!

Articol scris de Iuliana Zamfir

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 2 =