Îndrăzneste să fii fericit!

Banner Film Experience

“ Să nu aveţi teamă de fericire!” (Papa Francisc)         

De ce-o fi spus aşa? Ca să ne contamineze, cred.

Aţi observat câtă lumină e în zâmbetul lui atunci când e în mijlocul mulţimii? E, pur şi simplu, fericit!

Şi poate că e totul pe lumea asta.   

Oamenii care spun că fericirea nu există, de fapt se tem de ea!

Li se pare c-ar deveni vulnerabili, în definitiv, un zâmbet e ca un fluture, delicat, uşor de rănit.

E periculos să-ţi deschizi inima, cred ei! Ţi se pot întâmpla multe rele, e posibil să dai peste oameni nepotriviţi, să fii înşelat, păcălit de propria ta bunătate şi de propria ta lumină. 

Aşa gândesc, în timp ce-şi ridică ziduri de protecţie, în timp ce-şi construiesc riduri, devenind sceptici şi trişti.

Şi apoi, mai gândesc ei, cum e posibil să fii fericit în ziua de azi? Sunt atât de multe probleme, atât de multe necazuri, atât de multe semne de întrebare!

Timpurile nu sunt nici mai bune, nici mai rele ca altă dată, iar lucrurile sunt mai simple decât par.

Fericirea o găseşti în pasiuni şi-n oameni.

Poţi să brodezi o floare pe-un petec de pânză, poţi desena – chiar, n-am mai desenat de multă vreme- poţi cânta în gura mare, poţi să baţi mingea ca la 10 ani şi, mai ales, poţi iubi.

Ce? Totul!

Te poţi dărui celor de lângă tine, uneori o cafea băută c-un prieten te fericeşte pentru că vă dăruiţi unul altuia acel puţin timp.

Te poţi dedica celor care au cu adevărat nevoie de ajutor sau doar de-un zâmbet şi o mângâiere. Privirea lor bună te va răsplăti şi iarăşi vei fi fericit.

Fericirea se construieşte, zilnic, nu o găseşti de-a gata, nimeni nu ţi-o va pune dinainte, doar să serveşti cu linguriţa câte-o porţie.

E dăruire, ardere, iubire!

E drept că s-ar putea să mai găsim persoane nepotrivite, e drept că zâmbetul e ca un fluture fragil, dar zidurile acelea pe care le tot construim, zidurile acelea care ne sufocă vor fi imposibil de dărâmat într-o zi.

Incapabili de iubire, vom spune cu scepticism că fericirea nu există.

Iar ea va trece pe lângă noi, zâmbind ca un copil, şoptind în treacăt că e suficient să te descătuşezi, să nu te temi, să nu mai gândeşti atât de mult pro şi contra atunci când vrei să faci ceva frumos; va şopti că trebuie doar să alegi să fii fericit…şi vei fi!

Articol scris de Liliana Angheluță / foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

8 Responses

 1. Bogzoiu Daniela says:

  Fericirea vine din lucruri marunte,eu asa cred. Stiti cand ma simt cea mai fericita din lume? Dupa o zi plina, stres, job, mancare, cresa, trafic, ne bagam in pat si copilul meu adoarme in bratele mele. Ma uit la el, la noi trei, suntem împreună, sanatosi si mi se umple sufletul de fericire. Uit de toate problemele cand imi zâmbeste si ma strange in brate.

 2. Goleanu Anisoara says:

  Daca nu imparti fericirea cu cineva,aceea nu e fericire! Eu sunt fericita cand ofer un dar cuiva (poate mai fericita decat cel care il primeste!), cand realizez ceva util pentru mine sau pentru altii,cand mi se recunoaste o idee buna, o fapta buna,poate marunta,dar de efect.Totul se raporteaza la cei din jur,nu poti fi fericit singur,intre patru pereti.

 3. Goleanu Anisoara says:

  Traim dar, viata nu are sens daca nu cunoastem fericirea.Muncim, suferim ,tragem din greu dar, dupa toate acestea ,trebuie sa rasara si soarele, sa fim si putin fericiti.Altfel, viata nu are sens!

 4. ghelbere elena says:

  Intr-adevar fericirea o gasesti de cele mai multe ori in lucruri marunte. Cum sa nu fii fericit cand vezi primii fulgi de nea, cand asculti rasetul zlobiu al unui copilas, cand vezi primavara primul ghiocel? Depinde de noi sa ne construim fericirea.

 5. (puiu) barbalata mirela says:

  Fericirea inseamna iubire, daruire, lacrimi si durere. Dar merita fiecare clipa, mai ales daca ai persoana potrivita langa tine.
  Fericirea trebuie mai intai sa o gasesti jn tine si apoi lucrurile vin altfel.
  Este foarte greu in ziua de azi, asa este. Se spune, in popor, ca banii nu aduc fericirea dar o intretin; sunt de acord cu asta, dar pana la un punct.
  Trebuie sa luptam ca sa fim fericiti, trebuie sa avem curaj.

 6. Ficea Adina says:

  Cum e posibil să fii fericit în ziua de azi? Sunt atât de multe probleme, atât de multe necazuri, atât de multe semne de întrebare!

 7. Goleanu Anisoara says:

  Ca sa fii fericit, trebuie sa fii optimist.Si, ca sa fii optimist ,trebuie sa ai undeva o stabilitate ,materiala sau spirituala, ceva pe care sa te poti baza:un parinte, un prieten, o casa, o meserie,bani,sanatate,o tara ,un loc al tau pe pamant.Imposibil sa nu avem macar una din toate,macar o speranta!Eu sunt fericita si cand ma trezezc dimineata si vad lumina soarelui,sunt fericita si cand ploua,si cand creste iarba…Sa ne bucuram de lucrurile marunte ,care dau farmec vietii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 2 =