Cu toate că urzica este o plantă care înțeapă, ea are foarte multe beneficii pentru sănătate. Crește primăvara, pe langă păduri, acolo unde își găsește mediul prielnic și din bătrâni știm că ea ne poate trata de afecțiuni reumatice, artritice și nu numai.
Vitaminizează și echilibrează sistemul imunitar și este recomandată ca și tratament pentru anemie dar și în combaterea problemelor digestive, precum diareea și dizenteria.
Pentru că este o plantă de sezon, și ține atât de puțin, ne-am gandit să vă prezentăm astăzi o rețetă foarte simplă, dar de efect, și anume supă cremă de urzici.
Pentru a o putea realiza avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de urzici,
- 2-3 cepe,
- 1 cartof mai mare,
- 1 țelină mică,
- 1 păstârnac,
- 1 lingură de ulei de măsline,
- 2 linguri de smântână,
- 2 căței de usturoi,
- 100 de grame de lapte,
- sare de Himalaya,
- piper
Mod de preparare:
Se curăță și se spală bine toate legumele cât și urzicile, binențeles, și se pun la fiert împreună cu cartoful, păstârnacul și țelina pentru cca. 30 de minute. După ce au fiert, se strecoară legumele si se lasă la scurs, iar zeama de supă se păstrează.
Într-o oală cu puțin ulei de măsline se sotează ceapa tocată fără a o rumeni, după care se adaugă cam 3 căni de supă rezultată de la fiertul legumelor și se mai lasă la fiert pentru încă 30 de minute.
Legumele fierte se mixează cu un blender până se obține o cremă și se adaugă în oală. Se mai adaugă și laptele și cei 2 căței de usturoi tăiați felii, se amestecă și se mai lasă să mai dea în două clocote.
La final se condimentează cu sare de Himalaya și piper.
Acestă supă se servește caldă cu crutoane de pâine prăjită și smântână.
Poftă bună!
Articol scris de Sergiu Gavriliu