Iute pe limbă, iute pe picioare

Banner Film Experience

ardei-iuteExistă studii care demonstrează eficacitatea acestui aliment în combaterea diferitelor boli care ne macină: fără dubii, ardeiul iute te pune ‘’iute’’ pe picioare! De la hipertensiune până la bolile de stomac și de la curățarea vaselor de sânge până la creșterea dorinței sexuale, ardeiul iute continuă să uimescă lumea medicală prin proprietățile sale excepționale pentru sănătate.    

Au ajuns în Europa târziu, împreună cu cartofii şi roşiile descoperite pe noul continent de către Cristofor Columb. În acea vreme, condimentele, rare şi costisitoare, erau aduse din Orient cu mari eforturi.

Ardeiul iute a cucerit imediat europenii şi s-a răspândit rapid, mai ales că planta se adapta bine la clime şi terenuri diferite. Sunt nenumărate soiuri în lume, unul mai iute decât altul, dar ceea ce-i uneşte este, bineînţeles, substanţa pe care o conţin: capsicina. Stimulează puternic circulaţia sanguină, întăreşte sistemul imunitar şi acţionează asupra proceselor degenerative ale organismului.

Ardeii iuţi conţin însă şi vitaminele A, B2, C, E şi K, totul concentrat atât de bine încât consumarea lor aduce beneficii neaşteptate stării noastre de sănătate. Sunt recomandaţi în indigestie deoarece activează sucul gastric şi au un rol important  în tratamentul ulcerului şi al gastritei. Eficienţi în lupta cu răcelile şi sinuzitele, ardeii iuţi stimulează circulaţia la nivelul gâtului, a bronhiilor şi a sinusurilor.

Tincturile de ardei iute sunt folosite cu succes în tratarea migrenelor, a durerilor reumatice şi sciatice, în ameliorarea psoriazisului şi a circulaţiei periferice.

Capsicina se găseşte în proporţie de 10% în pulpa ardeiului, restul fiind în seminţe, dar evitaţi să le consumaţi deoarece irită tractul digestiv. Suntem obişnuiţi să spunem despre o mâncare că are un gust iute sau picant,  dar receptorii gustativi ne ajută să identificăm doar patru gusturi: dulce, amar, sărat şi acru. Ceea ce noi percepem consumând ardei iute este de fapt o senzaţie de durere, de fierbinţeală provocată de stimularea papilelor senzitive ale limbii.

Care este cel mai iute ardei din lume? Soiul Habanero, din America de Sud, de 1000 de ori mai iuţi decât colegii lor din alte ţări.

Sfat: focul ardeilor iuţi nu se stinge cu apă: aceasta intensifică, de fapt, senzaţia de picant.

Mai bine consumă un pahar cu lapte!

Articol scris de Ada Chiriță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + eight =