Marmore – cea mai înaltă cascadă din Europa – vezi galerie foto

Banner Film Experience

Marmore - cea mai inalta cascada din Europa – vezi galerie fotoSe află în Italia, lângă oraşul Terni, pe valea Valnerinei: cascada Marmore, cu cei 165 metri înălţime şi trei trepte de cădere a apei, este opera oamenilor.

La începutul secolului III, consulul roman Curio Dentato a realizat acest proiect cu gândul de a asana astfel planul superior al râului Veline. Aflate într-o poziţie orizontală, apele stagnau transformându-se într-o mlaştină urât mirositoare.

Cascada creată prin unirea rîului Veline cu râul Nera era un spectacol nemaipomenit.

Frumuseţea cascadei a atras ulterior alte intervenţii pentru formarea unor canale. Cascada face parte din Parcul Nera, numit şi Parcul Apelor: munte, ape, izvoare, vegetaţie bogată! Din 1800 energia cascadei a început să fie folosită pentru obţinerea energiei electrice, ajutând la transformarea industrială a oraşului.

Cascada e generoasă, se-mparte între turism şi industrie, iar turiştii pot vizita zona doar într-un anumit orar al zilei.

 Zona turistică este împărţită în 5 trasee, fiecare dintre ele amenajate cu scări şi balustrade, pentru o ascensiune sigură.

Unul dintre trasee te poartă spre „balconul îndrăgostiţilor”,  un tunel umed traversat de cupluri care-şi vor jura apoi iubire eternă, atinşi de stropii de apă ai cascadei.

În interior, pe traseele de munte, sunt presărate Aquiahoramese de lemn şi băncuţe unde te poţi odihni şi reîmprospăta. Vei continua apoi drumul printre grote de calcar formate de-a lungul secolelor, arbori ameţitori, ferigi. Oriunde te-ai afla în acest parc vezi cascada care ţîşneşte şi aleargă. În anumite zone se practică canoe şi rafting cu ajutorul instructorilor specializaţi şi al costumelor de protecţie speciale.

Există şi o legendă care vorbeşte despre un păstor îndrăgostit de nimfa apelor din zonă. Respins, păstorul s-a aruncat în apă spre a rămâne pentru eternitate în braţele iubitei.

Adevărat sau nu, cascada Marmore atrage turişti din toată Europa, dornici să admire forţa apelor. Faptul că a fost creată de mâna omului nu poate fi decât o notă în plus, semn că natura poate fi înţeleasă şi ajutată să devină încă şi mai maiestoasă!

Vezi aici galerie foto!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

10 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Nu am vizitat-o dar din ce am citit in articol si din fotografii imi dau seama ca e spectaculoasa, grandioasa.

 2. (puiu) barbalata mirela says:

  O priveliste deosebita. Cine poate merge in Italia ar face bine sa ajunga si acolo.

 3. Lupu Nicoleta says:

  ce frumuseti

 4. Goleanu Anisoara says:

  Marmore- o destinatie de vacanta spactaculoasa pe care n-o poti uita usor!

 5. Goleanu Anisoara says:

  Creat dintr-o necesitate reala,de a asana o mlastina ,s-a ivit un peisaj de vis, mult apreciat de turisti.Nu stiam ca este asa de veche aceasta cascada!

 6. suzana suzy says:

  Parcul Marmore e potrivit atat pentru o iesire cu familia, cat si pentru o vizita romantica in doi.

 7. suzana suzy says:

  Minunat este un oras cu multe obiective turistice, aici poti vedea doar biserica locala, superba ce-i drept, campusul universitar si ruinele unui fost amfiteatru roman.

 8. Goleanu Anisoara says:

  Nu e o cascada, e un spectacol divin, perpetuu!

 9. suzana suzy says:

  Ne uitam la poze de-acasa pentru a fi surprinsi de spectacolul naturii ajutate putin de om , este nemaipomenit de frumos !

 10. Lamiita Durac says:

  Grandioasa … iar legenda ii da un farmec aparte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + 17 =