Construit pe vremea lui Ceauşescu. Oraş industrial, ridicat în grabă în jurul “obiectivelor”.
Cine are peste 40 de ani îşi aminteşte încă de planurile cincinale, de forfota şi zorul timpului. Şoimii patriei nu visau altceva decât să devină mari meşteri de care ţara avea nevoie.
Oraşe din care, odată, nu lipsea nimic: erau case de cultură funcţionale, bibliotecă, cinema. Oraşe create pentru muncitorii marilor combinate chimice, siderurgice, comunităţi în care toţi erau mineri sau electricieni.
Împărtăşeau totul, locul de muncă, şcolile copiilor şi crâşmele cu orar redus.
Au rămas crâşmele.
Fabricile s-au destrămat de multă vreme, de 15 – 20 ani. Geamurile s-au spart, ţevăria a fost furată şi vândută la fier vechi, cărămizile care se puteau scoate, s-au scos. A luat lumea ce-a putut, unii chiar cu un sentiment de apartenenţă de tipul: “e fabrica mea, fac şi eu un ban cu ea!”.
Blocurile parcă s-au micşorat, parcă au intrat la apă. Sunt mici şi cenuşii, nevăruite şi nevopsite tot de 20 de ani. Aleile dintre blocuri ascund gunoaie, gropi şi câini vagabonzi.
Oraşe fără de speranţă.
Casele de cultură adăpostesc câte un birou Xerox sau Western Union, singurul supermagazin crează iluzia că ai putea cumpăra orice, că poţi avea tot ce doreşti.
Dar nu cumperi nimic pentru că nu ai bani în buzunar. Oraşe-fantomă, cu puţini oameni rămaşi locului, cu mulți emigranți şi puţini copii.
Totul pare viu dimineaţa, pe la 6 dimineaţa, e ora când pleacă cu toţii spre microbuze sau tren. Fac naveta spre oraşele mai mari din jur. Printre blocurile cu tencuială căzută vezi lume amărâtă, atentă să nu se-mpiedice prin gropi, oameni grăbiţi şi fără de cer în priviri.
De unde atâta cer pentru toţi?
Oraşele astea nu au nici măcar parcuri. Au fost odată, demult. Erau pline de flori, de copaci umbroşi şi desene făcute cu cretă colorată. Acum sunt abandonate, fără bănci, fără leagăne, fără viaţă!
Ah, da, e criză! Nu sunt locuri de muncă. Nu sunt bani, nu sunt bani, nu sunt bani!
Dar gospodari or fi?
Crâşmele sunt pline însă, mereu…
Articol scris de Liliana Angheluță